Tendințe în Utilizarea Noilor Tehnologii Internet în Cadrul Organizațiilor Publice

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Trecerea la societatea informationala este o necesitate si pentru administratiile locale. Romania se numara printre statele membre ale Uniunii Europene, astfel ca administratia romaneasca trebuie sa aiba aceleasi standarde cu cele europene si sa ofere servicii calitativ comparabile. De aceea, administratia romaneasca trebuie sa fie online, iar functionarii sa beneficieze de instruire consistenta pentru a utiliza din plin noile tehnologii.
Utilizarea noilor tehnologii va conduce la cresterea eficientei administratiilor publice centrale si locale, la debirocratizare si un raspuns mai prompt al institutiilor statului.
Cuvinte-cheie
Comunicare, retea, Europa, cloud computing, xml.
Introducere
Aparitia si dezvoltarea calculatoarelor electronice a reprezentat o adevarata revolutie in societatea umana, avand ca principala consecinta tranzitia de la societatea industriala la societatea informationala.
Calculatorul a devenit o componenta normala a activitatii noastre zilnice, iar tehnologia comunicatiilor si posibilitatile oferite de Internet au produs transformari in intreaga societate, patrunzand in toate aspectele vietii economice, sociale si culturale. Societatea Informationala a secolului XXI aduce in prim-plan comunicarea la nivel global si accesul rapid la informatia stocata oriunde in lume.
Accesul la informatie prin intermediul Internetului si, mai ales, abilitatea de a analiza o mare cantitate de date cu ajutorul calculatorului, constituie avantaje fara precedent care, daca sunt puse la dispozitia unui numar cat mai mare de indivizi, institutii, agenti economici sau administratii, determina cresterea productivitatii, progresul societatii si cresterea calitatii vietii, in general.
Utilizarea Internetului in Administratia Publica
Internetul ofera in primul rand un nou mijloc de comunicare, disponibil 24 ore/zi. Acest canal este deschis atat diseminarii de informatii din partea autoritatilor, cat si dialogului efectiv si in timp real cu cetatenii, contribuind astfel la consolidarea procesului democratic si implicarea unui numar mai mare de cetateni in viata politica. Avantajul disponibilitatii se manifesta nu numai pentru autoritatile publice prin costuri de utilizare reduse comparativ cu mijloacele clasice, dar si pentru persoanele
interesate care pot accesa informatia si efectua tranzactii de oriunde (daca au acces la Internet).
Ca urmare, se constata peste tot in lume o crestere a interesului fata de noile tehnologii (in particular aplicatiile electronice prin intermediul Internetului) si a modului in care acestea pot fi folosite de autoritatile statului ca mijloace eficiente pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor si relatia cu acestia.
Atat persoanele fizice cat si cele juridice au nevoie, de-a lungul vietii lor, de serviciile administratiei publice.
Adoptarea pe o scara cat mai larga a noilor tehnologii poate contribui in mod esential la imbunatatirea efectiva a activitatii functionarilor publici. Incepand cu eliminarea hartiei si continuand cu reducerea timpului de acces la resursele publice, aplicatiile de e-Guvernare castiga increderea cetatenilor si eficientizeaza serviciile publice.
Totodata, pot schimba imaginea deseori negativa a guvernului fata de cetateni, transformand birocratia greoaie si complicata pentru cetatean in proceduri administrative transparente si dinamice.
Invatamantul la distanta
Invatarea fara frecventarea unui locas de invatamant este azi o realitate comuna. Tot mai mult, institutiile de invatamant ofera cursuri la distanta prin Internet - studentul indeplineste cea mai mare parte din munca (instruire) la el acasa si este in legatura cu instructorul si colegii sai numai prin intermediul calculatorului. Numeroase astfel de cursuri sunt oferite in prezent de catre diverse institutii romanesti, acoperind cele mai diverse domenii (management, strategie, comunicare, creativitate, utilizarea calculatorului, limbi straine etc.).
Reteaua Internet a fost creata initial ca o uriasa baza de date pentru a fi utilizata in scop stiintific si educational. In acest sens, rolul predominant al retelei Internet era cel de documentare si de comunicare. Ulterior, datorita cresterii numarului de calculatoare conectate la Internet, a crescut si numarul de site-uri ale diferitelor organizatii care ofera continut informational, si implicit numarul de vizitatori ai acestor site-uri, posibili consumatori de produse sau servicii.
In prezent, reteaua Internet asigura mai multe servicii:
1. Informare, prin:
o??World Wide Web (WWW) - asemanator consultarii unei biblioteci digitale
o??grupuri de stiri (similare unor publicatii periodice dedicate anumitor subiecte).
2. Comunicare, prin:
o??schimb de mesaje:
????- chat: prin conexiune directa, similara unei convorbiri telefonice, realizata prin intermediul unui program care permite conversatia in timp real 
????- posta electronica (e-mail): legatura indirecta, similara unei expeditii postale
- grup de discutii: prin schimbul de mesaje in interiorul unui grup (lista de discutii, grupuri de stiri)
- conferinta: prin conexiune directa si simultana intre mai multi utilizatori
o??transfer de date:
- serviciul FTP (File Transfer Protocol): permite transmiterea rapida de fisiere
- atasarea de fisiere la mesajele trimise prin posta electronica
- descarcarea de pe Internet (download) prin www
????- retelele punct-la-punct (peer-to-peer) care permit copierea de pe alte calculatoare, gratuit sau contra cost, a diferitelor fisiere.
Astfel, din punctul de vedere al relatiei administratie publica - cetatean, Internetul devine un mijloc prin care se disemineaza informatiile, usurand munca functionarilor publici legata de aplicarea legislatiei privind accesului la informatii publice. De altfel, exista chiar o obligatie legala pentru anumite autoritati publice (intre care primariile, prefecturile, consiliile judetene si locale municipale si orasenesti) de a-si crea pagina web pe Internet prin care sa ofere cetatenilor informatii si servicii electronice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte in Utilizarea Noilor Tehnologii Internet in Cadrul Organizatiilor Publice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!