Tendinte in Dezvoltarea Turismului International

Extras din referat Cum descarc?

TENDINTE IN DEZVOLTAREA TURISMULUI INTERNATIONAL
Evolutia, atat a turismului, cat si a turismului international se caracterizeaza, la nivel mondial, printr-o tendinta de crestere datorita influentei factorilor economici, demografici, politici, sociali. Turismul international are, in aceasta situatie, cea mai importanta crestere datorita dorintei oamenilor de a vizita alte tari, de a cunoaste alte civilizatii, obiceiuri dar si datorita progresului tehnic inregistrat in domeniul transporturilor, progres care permite calatorii mai rapide si mai confortabile pe distante din ce in ce mai lungi. 
Evolutia turismului international se poate aprecia prin actiunea a doi indicatori: sosirile/plecarile de turisti si incasarile/cheltuielile din turismul international. 
Din informatiile prezente se poate observa o crestere accentuata a turismului international in anii '60 si '70, urmata de o incetinire a ritmului de crestere. 
Indicatorul ,,incasari" prezinta o crestere mult mai accentuata, care se datoreaza si fenomenului inflationist, pe langa ceilalti factori de influenta (cresterea numarului de sosiri, a duratei sejurului, a cheltuielilor ocazionate de activitatea turistica, a distantei de deplasare).
Previziunile WTO se refera la o incetinire a ritmului de crestere atat a sosirilor, cat si a incasarilor. Sunt luate in considerare ritmuri medii anuale de crestere situate in jur de 4% (echivalentul unei dublari la un interval de 18 ani) pentru ambii indicatori de masurare a circulatiei turistice internationale. 
WTO considera ca in anul 2020 numarul de sosiri din turismul international va ajunge la 1,56 mld. Din acest numar, 1,2 mld vor reprezenta calatoriile in tarile invecinate (regionale) si 0.4 mld vor fi calatorii pe distante lungi (inter-regionale). 
Se poate observa cresterea sustinuta a zonei Asia-Pacific care, in perioada 2010-2020 isi va dubla numarul de sosiri internationale si va devansa in ceea ce priveste cota de piata continentul american. Cea mai mare rata de crestere anuala o are zona Orientului Apropiat, aceasta dublandu-si numarul de sosiri internationale in acelasi interval. 
Repartizarea sosirilor internationale pe regiuni geografice confirma pozitia de lider a Europei (717 milioane), urmata de Asia de Est si Pacific (397 milioane) si de continentul american (282 milioane). Urmeaza Africa, Orientul Apropiat si sudul Asiei. 
Calatoriile pe distante lungi vor avea o tendinta de crestere mai accentuata (5.4%/an) decat calatoriile pe distante scurte (3.8%/an). Astfel, de la o pondere de 82% a calatoriilor pe distante scurte in anul 1995, se va ajunge in 2020 ca acestea sa detina aproape 76% din piata turismului international. 
In privinta incasarilor din turismul international se apreciaza atingerea sumei de 2000 mld USD in anul 2020. Astfel se apreciaza ca se vor cheltui ~ 5 mld USD in fiecare zi in intreaga lume. 
Pana in anul 2020, numarul turistilor, la nivel mondial, va ajunge la 1,6 miliarde, mai mult decat dublu fata de evidentele existente la nivelul anului 2005, aproximativ 700 milioane. 
Vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen, responsabil de politicile intreprinderilor si industriei, a declarat: ,,Sectorul european al turismului se afla in plina expansiune. Politica noastra vizeaza, in principal, ameliorarea si competitivitatea sectorului european al turismului, precum si crearea a noi locuri de munca, sustinand dezvoltarea durabila a sectorului", in turism lucreaza circa sapte milioane de persoane in doua milioane de unitati turistice - hoteluri, restaurante, baruri, agentii de turism. Contributia la Produsul Intern Brut in UE este de 5%. Din sectoarele conexe, cum ar fi transportul, alte sectoare dezvoltate pe orizontala, contributia la PIB ajunge pana la 11%, si mai mult de 20 de milioane de locuri de munca. La Forumul european de turism, gazduit de Malta, au fost abordate teme, cum ar fi: dezvoltarea in domeniul turismului, ameliorarea reglementarilor cu un mai mare accent pe directiva ,,servicii", legatura dintre competitivitate si pregatirea profesionala. Comisia Europeana a lansat prima editie a forumului in anul 2002. 
Referitor la piata europeana din care face parte si Romania, WTO identifica urmatoarele tendinte macroeconomice care se vor manifesta in viitorul apropiat: 
o Se previzioneaza ca sosirile internationale de turisti sa atinga 1,56 miliarde in 2020 cu o crestere medie anuala de 4,1%. Se estimeaza ca vor creste calatoriile pe distante lungi (de la 18% la 24% in 2020) in detrimentul calatoriilor inter-regionale. 
o Pana in 2020 Europa Centrala si de Est va atrage mai multi turisti decat tarile din Europa de Vest. 
o Sosirile internationale de turisti in Europa vor ajunge la 717 milioane in 2020, cu o crestere anuala de 3%, sub media mondiala de 4,1% fapt care va diminua cota de piata a Europei. 
o Franta va ramane cea mai importanta tara receptoare de turisti din Europa (pana in 2020 se va ajunge la aproape 106 milioane de turisti internationali). 
o Cele 10 tari balcanice vor ajunge sa primeasca in 2020 pana la 79 milioane turisti, 92% dintre ei fiind atrasi de Grecia, Bulgaria, Romania si Croatia. Acest lucru se datoreaza unei cresteri anuale de 4,6% in perioada 1995-2020. 
o Pana in 2020, 346 milioane de turisti vor vizita zona Mediteranei (reprezentand 22% din totalul mondial al sosirilor). 
Pe langa aceste previziuni de natura pur economica sunt necesare si anumite previziuni de natura social-psihologica pentru a putea intelege nevoile / dorintele noilor turisti si a veni in intampinarea lor cu produse si servicii care sa satisfaca intocmai asteptarile acestora. OMT identifica tendintele care se vor manifesta, in acest sens, pe piata europeana: 
o Turismul este promovat de catre guverne mai mult pentru profiturile economice obtinute decat pentru beneficiile sociale si imbunatatirea calitatii vietii. 
o Cresterea concurentei intre destinatiile de vacanta si alte forme de petrecere a timpului liber.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte in Dezvoltarea Turismului International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!