Tehnici de Management al Riscurilor

Extras din referat Cum descarc?

In orice domeniu al activitatii economice, sociale sau politice, se pune problema riscului ce poate sa apara, avand consecinte ce nu pot fi intotdeauna prevazute sau anticipate. 
Problematica asociata riscului in societatea contemporana este o rezultanta a faptului ca traim de fapt intr-o civilizatie a riscului. Pana la urma, istoria omenirii este o istorie a riscului, dar poate in ultimele decenii am devenit mai constienti si am inceput sa privim dintr-o perspectiva stiintifica aspectele riscurilor. 
Evaluarea si modelarea riscului este o activitate complexa, ce presupune abordari multidisciplinare din diferite ramuri ale stiintei, respectiv cunostinte din domeniile economic, tehnologic, sociologic sau politic. Rezultatele evaluarii riscului influenteaza decisiv deciziile si succesul strategiilor adoptate la nivel macro si microeconomic. 
In sens general, conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), riscul reprezinta ,,posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie, de a acea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba; pericol posibil". Dupa cum se observa, aceasta definitie pune accentul pe situatia ,,posibila" de primejdie sau pericol pe care o poate genera aparitia riscului, dar si pe o latura ,,economica", legata de o posibila paguba care poate fi suferita. 
Termenul ,,a risca" are mai multe sensuri, respectiv: 
- a(si) pune in primejdie viata, onoarea; 
- a (se) expune unui pericol posibil; 
- a participa la o actiune nesigura, a actiona la noroc; 
- a cuteza, a indrazni, a se incumeta.
Riscul apare atunci cand:
- un eveniment se produce sigur, dar rezultatul acestuia e nesigur;
- efectul unui eveniment este cunoscut, dar aparitia evenimentului este nesigura;
- atat evenimentul cat si efectul acestuia sunt incerte.
PROCESUL DE MANAGEMENT AL RISCULUI
Riscul in activitatea unei firme se refera la ptobabilitatea de a nu se respecta obiectivele stabilite in termeni de performanta (nerealizarea standardelor de calitate), program (nerespectarea termenului de executie) si cost (depasirea bugetului) 
Element de risc este orice element care are o probabilitate masurabila de a devia de la plan. Aceasta presupune desigur existenta unui plan. Strategiile, planurile si programele firmei constituie elemente care permit prefigurarea realitatii si apoi confruntarea realizarilor efectiv cu rezultatele asteptate. Pentru realizarea obiectivelor firmei este necesara derularea unor seturi de activitati. 
Managementul riscului este un proces ciclic, cu mai multe faze distincte: identificarea riscului, analiza riscului si reactia la risc. 
In faza de identificare a riscului se evalueaza pericolele potentiale, efectele si probabilitatile de aparitie ale acestora pentru a decide care dintre riscuri trebuie prevenite. 
Totodata, se elimina riscurile neconcordante, adica acele elemente de risc cu probabilitati reduse de aparitie sau cu un efect nesemnificativ. 
Identificarea riscurilor trebuie realizata in mod regulat. Aceasta trebuie sa ia in considerare atat riscurile interne cat si pe cele externe. Riscurile interne sunt riscuri pe care echipa manageriala le poate controla sau influenta, in timp ce riscurile externe nu se afla sub controlul acesteia.
Riscul poate fi identificat folosind diferite metode:
- intocmirea unor liste de control care cuprind surse potentiale de risc, cum ar fi: conditii de mediu, rezultatele asteptate, personalul, modificari ale obiectivelor, erorile si omisiunile de proiectare si executie, estimarile costurilor si a termenelor de executie etc.;
- analiza documentelor disponibile in arhiva firmei, pentru identificarea problemelor care au aparut in situatii similare celor curente;
- utilizarea experientei personalului direct productiv (sefi de sectii si de echipe) prin invitarea acestora la o sedinta formala de identificare a riscurilor. De multe ori oamenii de pe teren sunt constienti de riscuri si probleme pe care cei din birouri nu le sesizeaza. O comunicare eficienta teren - birouri este una dintre cele mai bune surse de identificare si diminuare a riscurilor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Management al Riscurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!