Tehnici de Finantare in Tranzactiile Comerciale Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Finantarea reprezinta totalitatea mecanismelor, tehnicilor si a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele banesti necesare pentru realizarea unor activitati economico-sociale, in particular, a afacerilor. Cand in acest proces este implicat elementul de extraneitate, vorbim de finantare internationala.
In general, finantarea afacerilor unei firme se poate realiza din doua mari categorii de surse: cele proprii, respectiv cele constituite pentru sau rezultate din activitatea economica a acesteia si cele atrase, respectiv imprumuturile contractate pentru realizarea sau dezvoltarea afacerii; in acest ultim caz, finantarea este intemeiata pe o relatie de creditare.
Principiile generale care ghideaza decizia de finantare sunt aceleasi pentru mediul international, ca si pentru mediul intern. Totusi, finantarea internationala se distinge printr-o serie de elemente care-i maresc gradul de complexitate. Finantarea tranzactiilor internationale implica utilizarea a doua sau mai multe monede nationale. 
Ca atare, un factor critic in decizia de finantare internationala este cursul de schimb, respectiv nivelul si variatiile pretului monedei nationale in alte monede.de aici, rezulta necesitatea luarii in considerare a riscului valutar si, implicit, a utilizarii diferitelor clauze si metode de acoperire a cursului.
Tehnicile de finantare internationala sunt adaptate diferitelor forme de realizare a tranzactiilor internationale. In acest sens putem vorbi de finantarea exportului, a importului, a proiectelor de cooperare internationala, a investitiilor internationale, a filialelor in strainatate.
Finantarea tranzactiilor internationale cuprinde un ansamblu de modalitati pentru asigurarea mijloacelor de plata necesare efectuarii operatiunilor comerciale, investitiilor internationale, actiunilor de cooperare economica internationala. 
Finantarea activitatilor comerciale externe se analizeaza din doua perspective:
o una bancar-monetara, ce include sumele de bani in diverse valute cu care bancile contribuie la derularea operatiunilor externe;
o o perspectiva mai larga, ce include toate modalitatile de asigurare a mijloacelor de plata in tranzactiile internationale.
Din ambele perspective, finantarea comertului exterior al unei tari poate avea loc din:
- surse interne: prin care se finanteaza exportul pe baza unor credite su subventii, care la randul lor au la baza incasarile din export si prestari servicii;
- surse externe: se finanteaza importul in principal, pe baza unor fonduri alocate drept credite de alte state, institutii financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, etc.) sau alte banci straine.
La randul ei, finantarea externa poate sa aiba surse publice (cazul asistentei pentru dezvoltare) sau surse private (in acest caz, piata financiar-valutara jucand rolul de placa turnanta a fondurilor internationale.
In finantarea comertului exterior se aplica mai multe tipuri de tehnici de creditare si categorii de credite. Creditele din comertul exterior se pot clasifica:
a) Dupa obiectul creditarii:
- credite comerciale, care sunt de regula si credite-furnizor, acordate pentru finantarea exportului de marfuri, masini, utilaje, etc.;
- credite bancare sau financiare, care sunt de regula credite cumparator, acordate pentru efectuarea unor importuri.
b) Functie de participanti:
- credite guvernamentale practicate intre state (prin intermediul bancilor);
- credite bancare la care participa numai banca si clientul ei;
- credite acordate de institutii financiare internationale;
- eurocreditele, acordate in eurovalute de consortii bancare la clienti publici sau privati.
c) Din punctul de vedere al duratei de creditare:
- credite pe termen scurt: 12-18 luni;
- credite pe termen mediu: 5-7 ani;
- credite pe termen lung: peste 7 ani.
d) Functie de modalitatea de acordare a creditelor:
- credite in cont curent, acordate de bancile comerciale clientilor (se completeaza prin credite ramburs);
- credite de scont, rezultate prin scontarea tratelor ce apar in tranzactii internationale.
e) Functie de garantia rambursarii:
- credite garantate;
- credite negarantate.
f) Din punct de vedere al costului cu care se acorda:
- credite cu dobanda fixa;
- credite cu dobanda variabila.
Durata de creditare in comertul exterior cuprinde intervalul dintre momentul acordarii creditului si cel al rambursarii lui integrale, si se compune din perioada de utilizare a creditului, perioada de gratie si perioada de rambursare. Durata de acordare a creditului depinde de obiectul creditului, de situatia cererii si ofertei pe piata creditului international, de potitia firmei de export-import, de situatia politica din tara beneficiarului etc. Ca modalitate de eliberare a creditului, acesta se face prin viramente interbancare, scriptural; se pune la dispozitia (contul) beneficiarului de credit, care-l poate utiliza o singura data sau in transe.
Costul creditului in comertul exterior este determinat de dobanda perceputa de creditor, de primele de asigurare si de diverse speze bancare. Creditul este indispensabil comertului international, pentru ca termenii si conditiile de plata sunt elemente importante pentru obtinerea de contracte; uneori, modalitatile de finantare determina operatiunile de export, in aceeasi masura ca si calitatea produselor exportate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Finantare in Tranzactiile Comerciale Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!