Taxa pe valoarea adăugată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvinte cheie: impozit, bugetul de stat, baza de impozitare, scutire, bunuri, T.V.A., operatiuni impozabile.

Rezumat:

In lucrarea elaborata s-a urmarit o definire ampla a taxei pe valoarea adaugata in primul rand din punct de vedere contabil si apoi din punct de vedere fiscal.

De asemenea, in cadrul acestei lucrari s-a elaborat o scurta prezentare a aparitiei si evolutiei TVA atat in Romania cat si in lume.

Totodata, s-a urmarit prezentarea sumara a operatiunilor care fac obiectul impunerii in cazul taxei pe valoarea adaugata cat si a metodei de impunere si a bazei de calcul a TVA.

Introducere

Impactul TVA asupra economiei mondiale a avut loc pentru prima data in Franta la initiativa lui M. Laure, in 1954. Astazi in peste 70 de tari TVA isi gaseste un loc foarte important in cadrul sistemului fiscal.

Introducerea TVA in Romania a avut loc in conditiile trecerii la economia de piata (impozitul pe circulatia marfurilor ce functiona in economie ca un impozit indirect nu-si mai avea justificarea).

Introducerea TVA in locul impozitului pe circulatia marfurilor a fost primul pas facut pe linia reformei fiscale in Romania; pentru aceasta, au fost necesare o serie de masuri pregatitoare. Astfel, numarul cotelor de impozit pe circulatia marfurilor aferente bunurilor si serviciilor a fost redus la 5 (anume : 3%, 5%, 7%, 10%, 15%), iar anumite produse si articole de lux au intrat sub incidenta accizelor. Dupa emiterea unor acte normative pregatitoare, TVA a fost introdusa in Romania prin OG nr 3 / 1992, cu incepere de la 1 ianuarie 1993 (ulterior introducerea a fost amanata pentru 1 iulie acelasi an).

In continuare, reglementarile referitoare la TVA au fost modificate si completate printr-o lunga serie de acte normative.

TVA reprezinta un impozit indirect care, spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor, se aplica pe intreg circuitul economic pana la utilizatorul final, insa numai la valoarea adaugata in fiecare faza a acestui circuit.

Prezentare

Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect cuvenit bugetului de stat pentru valoarea adaugata creata in fiecare stadiu al circuitului economic.

Operatiile supuse taxei pe valoarea adaugata se impart in doua mari categorii :

a) operatii care au ca efect transferul proprietatii bunurilor indiferent cum se face aceasta : vanzare, schimb de bunuri, aport la capitalul social al unei societati comerciale si in unele cazuri chiar predarea cu titlu gratuit.

b) operatii constand in prestarea de servicii

Tinand seama de natura si provenienta bunurilor operatiile supuse taxe

pe valoarea adaugata se impart potrivit legii in :

- livrari de bunuri mobile

- transferul proprietatii bunurilor imobiliare intre agentii economici precum si intre acestia si institutii sau persoane fizice.

- prestari servicii

- importul de bunuri si servicii

Regulile si cotele taxei pe valoare adaugata

Principala regula, in functie de care se stabileste daca o operatie este supusa taxei pe valoarea adaugata sau nu, o constituie destinatia produselor livrate sau a serviciilor prestate. Potrivit acestui principiu bunurile si serviciile sunt supuse taxei in tara in care se consuma,sau in aceea in care se produc, astfel ca :

- bunurile si serviciile din tara sau din import sunt supuse T.V.A. daca sunt destinate beneficiarilor din Romania.

- bunurile si prestarile de servicii exportate nu suporta taxa pe valoarea adaugata.

Sunt supuse TVA, operatiunile economice efectuate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege, care din punct de vedere al regimului de impozitare se clasifica in:

- operatiuni taxabile, la care se aplica cota standard de TVA (19%);

- operatiuni scutite de taxa pe valoare adaugata cu drept de deducere;

- operatiuni de import scutite de taxa pe valoarea adaugata.

Taxa datorata bugetului de stat a T.V.A.-ului se determina de regula lunar pentru toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in cursul unei luni calendaristice.Pentru livrarile de bunuri cu decontari succesive se definitiveaza la finele lunii cantitatile efectiv livrate,se emite de catre furnizor factura,cu data ultimei zile din luna in care s-a facut livrarea si se regularizeaza decontarea prin restituirea eventualelor sume achitate in plus sau prin incasarea diferentei in minus.

Bibliografie:

1. Mates Dorel, Contabilitatea financiara a unitatilor patrimoniale, continut, reglementare si reflectare practica, Editura Societatii culturale si Stiintifice Ivan Krasko, Arad, 2000

2. Mates Dorel, Normalizarea contabilitatii si fiscalitatea intreprinderii, Editura Mirton, Timisoara, 2003

3. Mates Dorel si colab., Contabilitatea financiara a intreprinderii intre normalizare si armonizare, vol II, Editura Mirton, Timisoara, 2003

*** ORDIN nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Taxa pe valoarea adaugata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 691 cuvinte
Nr caractere:
8 910 caractere
Marime:
42.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tva, Economie, inflatie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
Specializare:
Contabilitate Și Informatică De Gestiune
Materie:
Economie
Sus!