Taxa pe valoare adăugată

Cuprins referat

1. Sfera de aplicare a TVA
2. Operatiuni impozabile
3. Persoane impozabile
4. Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA
5. Obligatiile de raportare privind TVA:
6. Rambursarea TVA
7. Rambursarea TVA de catre persoane impozabile stabilite in UE/in afara UE
8. Precizari privind inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA
9. Obligatiile persoanelor impozabile si ale anumitor persoane neimpozabile
10. Concluzii
11. Bibliografie


Extras din referat

Sfera de aplicare a TVA
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este o taxa generala de consum aplicata activitatilor comerciale care implica productia si distributia de bunuri si prestarea de servicii. Sistemul comun privind TVA se aplica bunurilor si serviciilor achizitionate si comercializate in vederea consumului pe teritoriul UE. Taxa se calculeaza pe baza valorii adaugate bunurilor si serviciilor la fiecare etapa din procesul de productie si de distributie. Taxa se colecteaza prin intermediul unui sistem de plati partiale care le permite persoanelor impozabile (firme identificate in scopuri de TVA) sa isi deduca din conturile de TVA valoarea taxei pe care au achitat-o altor persoane impozabile la achizitiile facute in scopuri comerciale in etapa anterioara. Prin acest mecanism se asigura ca taxa este neutra, indiferent de numarul operatiunilor.
In cele din urma, TVA este suportata de consumatorul final sub forma unui procent adaugat la pretul final al bunurilor sau serviciilor. Acest pret final reprezinta totalul valorii adaugate la fiecare etapa din procesul de productie si distributie. Furnizorul de bunuri sau prestatorul de servicii (persoana impozabila) plateste TVA achitata pentru bunurile sau serviciile in cauza administratiei fiscale nationale dupa ce deduce TVA pe care a platit-o la randul sau furnizorilor sai.
Operatiunile efectuate cu titlu oneros pe teritoriul unui stat membru UE de catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare sunt supuse TVA. Importurile realizate de orice persoana sunt de asemenea supuse TVA.
Operatiunile impozabile includ:
o livrarea de bunuri de catre o persoana impozabila;
o achizitiile intracomunitare pe teritoriul unui stat membru de bunuri provenite din alt stat membru;
o prestarea de servicii realizata de o persoana impozabila;
o importurile de bunuri din afara UE (un teritoriu tert sau o tara terta).
O achizitie intracomunitara de bunuri are loc numai in cazul in care bunurile sunt transportate dintr-un stat membru in altul. Aceasta are loc atunci cand bunurile comercializate de catre o persoana impozabila in statul membru de plecare sunt achizitionate in alt stat membru de catre o persoana impozabila care actioneaza in acea calitate sau de catre o persoana juridica neimpozabila. Daca valoarea totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri efectuate de catre persoanele juridice neimpozabile si de catre anumite categorii de persoane impozabile scutite nu depaseste un plafon minim de 10 000 EUR anual, aceste achizitii sunt supuse taxei pe valoarea adaugata doar in cazul in care cumparatorul respectiv hotaraste sa se inregistreze in scopuri de TVA. Achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, obiecte de arta, obiecte de colectie si antichitati nu sunt supuse TVA atunci cand vanzatorul este un comerciant impozabil sau un organizator de vanzari prin licitatie publica care a platit taxa pe bunurile in cauza in cadrul regimului special de taxare a marjei de profit.
Sfera de aplicare teritoriala
TVA intracomunitara nu se aplica urmatoarelor teritorii terte:
o Insula Heligoland, teritoriul Busingen, Ceuta, Melilla, Livigno, Campione d'Italia si apele italiene ale Lacului Lugano (teritorii care nu fac parte din teritoriul vamal al Uniunii);
o Muntele Athos, Insulele Canare, teritoriile franceze de peste mari, Insulele Aland si Insulele anglo-normande (teritorii care fac parte din teritoriul vamal al Uniunii). 
Conform Tratatului, TVA nu se aplica nici in Gibraltar sau in acea parte din teritoriul Ciprului care nu se afla sub controlul efectiv al guvernului Republicii Cipru. Aceste regiuni sunt considerate teritorii terte. Deoarece Principatul Monaco, Insula Man si zonele Akrotiri si Dhekelia aflate sub suveranitatea Regatului Unit nu sunt considerate tari terte, TVA se aplica pe aceste teritorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoare Adaugata.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!