Supravegherea bancara dupa criza financiara

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I: Concepte privind supravegherea bancara si institutii de supraveghere bancara in Uniunea Europeana ...3
Capitolul II: Supravegherea bancara in timpul crizei financiare ..8
Capitolul III: Mutatii in structura bancara dupa criza financiara 11
CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de supraveghere bancara este definit ca fiind o activitate care este efectuata de catre o autoritate de control privind situatia financiara a institutiilor de credit care sunt situate in sfera lor de judecata si sunt controlate mijloacele in care sunt respectate si puse in practica reglementarile bancare.
Supravegherea bancara functioneaza ca un proces care este considerat ca fiind un ciclude reglementare si supraveghere a politicilor care constituie baza pentru dezvoltare si metodele si nivelurile de supraveghere care stau la baza si activitatile de control desfasurate zi de zi.
Supravegherea bancara are in vedere urmatoarele competente:
- Desfasoara inspectii de supraveghere, la fata locului si cercetari;
- Acorda si scoate autorizatiile institutiilor financiare;
- Garanteaza respectarea dispozitiilor prudentiale ale Uniunii Europene;
- Caracterizeaza necesitatile precise, avand in vedere capitalul, drept incheierea posibilelor riscurilor financiare.
Banca Centrala Europeana este o institutie guvernamentala a Uniunii Europene, alcatuind esenta Eurosistemului si a Mecanismului unic de monitorizare.
Organele de decizie a BCE-ului sunt: 
a)Comitetul guvernatorilor: care este organismul central de decizie, fiind constituit de sase membrii ai Comitetului de Executie si totalitatea guvernatorilor bancilor centrale nationale celor nouasprezece state aflate in zona euro.
b)Comitetul de executie: care este format din Presedinte, Vicepresedinte si pe langa acestia, alti patru membrii.
c)Consiliul general: este format din Presedintele si Vicepresedintele BCE si guvernatorii celor 28 de tari membre. 
d)Consiliul de supraveghere: este alcatuit din Presedinte, Vicepresedinte, patru reprezentanti si delegati ai organelor nationale de monitorizare.
Stabilirea si politica de supraveghere bancara pentru totalitatea institutiilor de credit sunt evoluate prin coordonare si colaborare stranse asupra Bancii Centrale Europene si alte organisme, dupa cum urmeaza:
- Autoritatea bancar europeana;
- Comitetul european spre riscul sistemic;
- Comitetul de supraveghere din Basel;
- Consiliul privind Stabilitatea Financiara.
Banca Centrala Europeana elaboreaza propriile sale reguli si instructiuni. In principiu, in cazul instructiunilor acestea se refera la Procesul de evaluare si respectiv, evaluarea supravegherii si formalitatile de inscriere si de aplicare a sistemului bancar supravegheat. BCE verifica si intensifica regulat metodologiile si standardele. Prin urmare, aceasta aplica experienta capatata rezultata din punerea in practica a acestora, in momentul in care programeaza activitatile de supraveghere, avand in vedere un viitor ciclu care este bazat pe meditatiile desfasurate zilnic in cursul supravegherii, desfasurarea inspectiei de asigurare a calitatii si participarea la organismele europene si internationale de standardizare.
BCE isi programeaza activitatile de supraveghere intr-un proces care se desfasoara in 2 etape: programare strategica si programare operationala.
Cu privire la programarea strategica, planul strategic caracterizeaza prioritatile avand in vedere activitatea de supraveghere pentru urmatoarele 12, respectiv 18 luni, tinand cont de :
- Pericolele si vulnerabilitatea din domeniul financiar;
- Directive si recomandari elaborate de catre alte autoritati europene;
- Stabilirea echipelor comune de supraveghere prin intermediul SREP (Proces de Revizuire si evaluare a supravegherii);
- Prioritatile accentuate relevante de catre autoritatile nationale de supraveghere.
Programarea strategica stabileste calitatea, importanta si frecventa activitatilor determinate in programele individuale de examinare supraveghere-SEP.
In cazul programarii operationale, verificarile zilnice sunt determinate in SEP pentru fiecareinstitutie de credit, care constituie principalele obligatii si activitati de supraveghere pentru viitoarele 12 luni, considerand:
- Frecventa si modelul activitatilor desfasurate la fata locului sau in afara locului;
- Formalitatile de acceptare a exemplelor interne;
- Prelungirea modelului de supraveghere.
Monitorizarea zilnica cuprinde contactul direct global cu institutiile financiare si supravegherea consecventa a activitatilor. O componenta centrala care se afla la baza acestui proces este SREP-Proces de revizuire si evaluare a supravegherii. Acest proces este fundamentat pe un set comun de metode si standarde pentru evaluarea continua a institutiilor financiare semnificative: riscuri, guvernanta si pozitii de capital si de lichiditate.
Procesul de revizuire si evaluare a supravegherii (SREP) se administreaza proportional institutiilor financiare semnificative, cat si celor mai slab semnificative, garantand ca sunt apreciate standardele de supraveghere cele mai importante si mai consistente.
Banca Centrala Europeana pe langa acele activitati in curs, aceasta efectueaza operatiuni de supraveghere ad-hoc, printre care se enumera acordarea de autorizatii si cumpararea de exploatatii autorizate. Ea poate sa impulsioneze o gama intinsa de masuri de control. Printre celelalte activitati de supraveghere ad-hoc se mai numara izolarea autorizatiilor si sanctiunilor si respectiv, gestionarea crizelor financiare.
Principalele forme de colaborare dintre Banca Centrala Europeana si autoritatile nationale de supraveghere bancara sunt echipele comune de supraveghere. Acestea avanseaza intr-un mod


Fisiere in arhiva (1):

 • Supravegherea bancara dupa criza financiara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!