Supravegherea Bancara

Extras din referat Cum descarc?

Supravegherea bancara. Concept si rol
Evolutia necorespunzatoare a unei institutii bancare poate produce consecinte cu efecte din cele mai imprevizibile, ceea ce poate duce la punerea in pericol a intregului sistem. Tocmai de aceea, statul nu poate fi indiferent la asemenea riscuri, fapt pentru care, in fiecare tara exista o institutie insarcinata cu apararea interesului public, avand ca atributie supravegherea pe baza unor norme prudentiale a institutiilor bancare si de credit. 
Supravegherea prudentiala bancara este activitatea pe care o desfasoara autoritatea de supraveghere bancara asupra entitatilor componente ale sistemului bancar, care consta in urmarirea modului in care acestea respecta reglementarile si cerintele prudentiale care sa asigure atat aplicarea unei politici si practici bancare prudente in interesul bancii respective si a clientilor acesteia, cat si credibilitatea si viabilitatea intregului sistem. 
Supravegherea bancara se refera la siguranta bancii, ea implicand supravegherea continua a activitatii pentru a determina gradul de functionare comeptitiva a institutiilor de credit in concordanta cu reglementarile in vigoare. Supravegherea este o varietate a controlului, desfasurata in conditii anume stabilite de reglementarea in materie, fiind specifica unei anumite activitati care face obiectul acesteia. Astfel, supravegherea prudentiala se prezinta ca o modalitate specifica utilizata in domeniul bancar petru verificarea indicatorilor de prudentialitate a institutiilor de credite.
Cei mai multi autori in domeniu accepta reglementarea si supravegherea bancara ca o solutie pentru siguranta si stabilitatea bancilor si a economiei nationale in ansamblu. 
Principalele obiective ale reglementarii bancare de catre Guvern sunt urmatoarele:
- Protejarea sigurantei economiilor populatiei;
- Controlarea ofertei de moneda si credit pentru infaptuirea obiectivelor economice generale (utilizarea intr-o proportie cat mai mare a fortei de munca, scaderea inflatiei);
- Egalarea oportunitatilor si impartialitatea in accesul la credit si alte servicii bancare;
- Promovarea increderii publice in sistemul bancar pentru ca fluxul economiilor sa se indrepte spre investitii productive, iar platile pentru bunuri si servici sa se deruleze rapid si eficient;
- Ajutarea sectoarelor economiei cu nevoi speciale de credit (locuinte, intreprinderi mici, agricultura).
Principala latura a reglementarii bancare este activitatea organelor de supraveghere bancara care au rolul de a asigura aplicarea reglementarilor in conditii optime.
Supravegherea bancara consta in revizuirea analitica a bancilor, printr-un proces continuu de control pe teren si analize de birou, reprezentand unul dintre cei mai importanti factori ai mentinerii stabiliatii in sistemul financiar. Procesul de supraveghere bancara implica stabilirea unui cadru legal pentru sectorul bancar, a autoritatilor de reglementare si supraveghere, definirea conditiilor de acordare a autorizatiilor de functionare, ca si de retragere a acestora, implementarea legislatiei care limiteaza nivelul riscului bancar. 
Banca Nationala a Romaniei, avand rolul de autoritate de reglementare, de autorizare si de supravehere, desfasoara o activitate prudentiala atunci cand analizeaza si hotaraste cu privire la autorizarea unei banci. In cadrul autorizarii institutiei de credit, autoritatea de supraveghere prudentiala urmareste respectarea cerintelor legale si regulamentare care asigura premisele constituirii unei banci capabile sa-si desfasoare activitatea in conditii legale. 
Continutul documentatiei depuse de fondatorii unei banci ofera posibilitatea verificarii aplicabilitatii cerintelor din reglementari. Inca din etapa de obtinere a autorizatiei de functionare, institutia de credit are obligatia de a comunica bancii centrale propriile reglementari, iar ori de cate ori isi adopta sau modifica reglementarile, aceasta este obligata sa le comunice autoritatii de supraveghere. 
Supraveghetorii trebuie sa se asigure ca institutiile de credit au stabilit si aplicat politici, practici si proceduri necesare evaluarii calitatii activelor


Fisiere in arhiva (1):

  • Supravegherea Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!