Studiul pieței fructelor în Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
I. Aspecte generale ale pietei fructelor din Republica Moldova 4
1.1. Date statistice 4
1.2. Analiza sectorului de fructe in Moldova 5
Merele 5
Cirese 6
Caise 7
Prune 8
Struguri de masa 9
II. Probleme si solutii pentru dezvoltarea pietei fructelor din Republica Moldova 10
CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Domeniul agroalimentar in Republica Moldova reprezinta una dintre ramurile de baza ale economiei nationale, circa jumatate din volumul exportului republicii pe anul 2018 il constituie produsele agroalimentare. Principalele ramuri de specializare regionala sunt: industria vinicola, zaharului, conservelor de fructe si legume, sucurilor naturale, uleiurilor eterice etc. Acest fapt se datoreaza conditiilor climaterice favorabile pentru dezvoltarea agriculturii. Cea mai mare parte a productiei agricole este de origine vegetala, constituind circa 90% din total volum de productie. 
Scopul studiului: Studiul este axat pe analiza sectorului national de productie a fructelor. Scopul studiului este de a analiza starea actuala si de a elucida oportunitatile de dezvoltare a pietei fructelor in Republica Moldova. 
Metodologia studiului: Informatia secundara pentru acest studiu a fost colectata, in mare parte, prin metoda de cercetare a surselor informative din domeniu. Au fost folosite sursele publice de informatie din internet, cum ar fi rapoartele sectoriale disponibile. De asemenea, o parte din informatie a fost direct obtinuta de la organele oficiale de statistica din Moldova (prin intermediul site-ului statistica.md)
Cuvinte-cheie: sectorul agroalimentar, agricultura, piata fructelor, productie, export.
I. Aspecte generale ale pietei fructelor din Republica Moldova
Republica Moldova este o tara cu specific agricol si o agricultura dezvoltata, care este o parte importanta a economiei nationale, iar in comparatie cu alte tari europene ponderea agriculturii la formarea PIB este destul de mare. Republica Moldova, cu o populatie de 3.6 milioane si un PIB pe cap de locuitor de $3,232 in 2018, dispune, totusi, de o suprafata imensa a livezilor de fructe. Este interesant faptul ca, desi Ucraina este de 13 ori mai mare decat Moldova la capitolul populatie, suprafata livezilor este doar cu 60% mai mare. Fata de celalalt stat vecin -  Romania - suprafata livezilor in Republica Moldova este la fel mai mare, cu toate ca Romania este semnificativ mai mare decat Moldova ca suprafata totala si ca populatie. Aceasta conduce la concluzia ca producerea fructelor este o ramura mult mai importanta pentru economia Republicii Moldova decat pentru economiile tarilor vecine.
1.1. Date statistice
Conform Biroului National de Statistica, sezonul 2017-2018 a inregistrat cea mai devreme recolta de struguri in ultimii 40 ani in Republica Moldova. Totodata, productia de struguri a fost cu 15% mai mare fata de cifra medie a ultimilor 8 ani. In perioada ianuarie-iunie 2018, exportul de struguri din Republica Moldova a crescut cu 32,1% fata de aceeasi perioada in 2017. Moldova a exportat struguri in: Romania -  51,9%, Federatia Rusa -  35%, si Belarus -  3,7%. Agentia Nationala a Securitatii in Alimentatie a anuntat in 2018 o crestere a productiei si exportului de fructe moldovenesti, precum merele, prunele, persicile, caisele si ciresele. Conform datelor prezentate, 70,6 mii tone de mere din recolta anului 2018 au fost exportate, aceasta cantitate fiind de 3 ori mai mare ca in aceeasi perioada a lui 2017. O crestere considerabila au inregistrat si prunele -  31 mii tone au ajuns pe pietele straine. In acest caz, pe langa pietele obisnuite (Romania, Rusia), prunele moldovenesti au descoperit si piete noi, precum Iraq si Bangladesh.Asociatia Eurpeana de Business a raportat o cantitate de 10mii tone de nuci exportate de 30 de companii in Franta, Germania, Austria. In Moldova sunt inregistrate 29,000 hectare de pomi de nuci, iar an 2017 productia de nuci a atins cifra de 18,7 mii tone. Principalele tari vizate pentru export au fost tarile UE, Ucraina, Turcia si Rusia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul pietei fructelor in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. STUDIU SECTORIAL "Cercetarea pietei regionale a fructelor pentru extinderea oportunitatilor de comert transfrontalier: Moldova, Romania, Ucraina", Federatia Nationale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, 2012
2. "ANALIZA SECTORULUI AGROALIMENTAR, STUDIUL SECTORIAL", ODIMM, 2016
3. http://invest.gov.md
4. http://moldovafruct.md
5. http://statistica.gov.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!