Studiul Capitalului Uman in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de "capital uman" a cunoscut afirmarea si structurarea conceptuala abia supa deceniul 7 al sec XX, pina atunci fiind respins de lumea academica si clasa politica.
Printer autorii de mare importanta care au contribuit la definirea capitalului uman sunt Kiker, William Petty, Ernest Engel, Nicholoson, Alfred de Foville, Adam Smith, Leon Walras, Irwing Fisher. Insa teoria moderna a capitalului a fost dezvoltata de economistii Universitatii din Chacago precum Theodore Schultz, Iacob Mincer, Gary Becker, Milton Friedman, Sherwin Rosen.
In opera sa "Avutia Natiunilor", Adam Smith a definit ca si elemente ale capitalului in general abilitatile si cunostiintele folositoare ale fiintei umane privita ca o masina avind asociatie atit costuri cit si capacitatea de a produce in schimb venituri.
Garz Becker, in "Capitalul uman", face referire la activitatile care influenteaza viitorul venit banesc si pe cel psihic prin sporirea resurselor umane, si anume la investitiile in capitalul uman. Aceste investitii pot fi fie sub forma scolarizarii, pregatirii la locul de munca, asistentei medicale, dar si migratiei si cautarii informatiilor referitoare la preturi si venituri. Dupa cum spune si titlul cartii (" O analiza teoretica si empirica cu referire speciala la educatie), in lucrarea sa capitalul uman este analizat pe studiul relatiei dintre veniturile din munca si gradule de educatie al indivizilor. In opinia lui, educatia si pregatirea profesionala sunt cele mai importante investitii in capitalul uman, multe studii aratind ca nivelul de educatie liceala si universitara contribuie vizibil la sporirea venitului unei personae. 
Acest lucru este valabil si in Romania. O grupare semnificativa a nivelelor de educatie si ocupatie profesionala este foarte bine conturata in "Scala statutului social" ( "Social Grade"), procedura standard folosita in cercetarile de marketing. 
Pentru a intelege cit mai bine am utilizat aceasta scala cu 3 categorii (in loc de 8): - categoria AB (superior): manageri, directori si profesionisti, specialisti
-categoria C (mediu): muncitori calificati, angajati ce presteaza munca non-manuala
-categoria DE (inferior): angajati ce presteaza o munca manuala necalificata si alte categorii de angajati cu educatie
Datorita caracterului discontinuu al studiilor formale, mai ales inainte de 1989, universal studiului cuprinzind persoane cu virsta intre 14 si 64 ani, nivelele de educatie sunt masurate astfel:
n1 fara scoala absolvita, scoala primara
n2 fara gimnaziu, scoala generala
n3 treapta I de liceu
n4 scoala profesionala
n5 liceu
n6 scoala postliceala, colegiu
n7 institutie de invatamint superior
Luind in considerare doar aducatorii de venit care sunt persoane active, incadrarea in una din cele trei categorii de statut social se face conform urmatoarei matrice (Matricea Statutului Social):
n7ABCDE
n5+6ABCDE
n3+ABCDE
n2CDEDE
n1DEDEDESe poate astfel observa o pondere foarte mare a celor care fac parte din categoria inferioara, aceasta ocupind 53%. Apoi urmeaza categoria medie cu 26% si in final categoria superioara cu 20%. De aici reiese idea unui capital uman de calitate scazuta care nu se ridica cerintelor UE, lipsa pregatirii educationale si profesionale sau nivelul scazut al acesteia impiedicind folosirea inaltelor tehnologii necesare productivitatii.
Din categoria AB fac parte indivizi al caror nivel de studio este mai mult de scoala generala, majoritatea avind studii liceale sau universitare. Acest lucru confirma idea lui Becker si anume ca nivelul de educatie liceala si universitara contribuie la cresterea venitului unei persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Capitalului Uman in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!