Studiu privind necesitatea, obiectivele și aria de aplicabilitate a IFRS 3 - cu ilustrări semnificative

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere 
Unul din obiectivele principale ale Consiliului pentru Standarde Internationale de Contabilitate si poate chiar si cel mai important este acela de armonizare a standardelor contabile la nivel international.
In martie 2004 IASB a publicat IFRS 3 "Combinari de intreprinderi".Aceasta a inlocuit IAS 22 si alte trei interpretari:
1. SIC-9 Combinari de intreprinderi - Clasificarea fie ca achizitii, fie ca uniuni de interese
2. Sic-22 Combinari de intreprinderi- Ajustarea ulterioara a valorilor juste si a fondului comercial raportate initial
3. SIC-28 Combinari de intreprinderi- "Data schimbului" si valoarea justa a instrumentelor de capitaluri proprii.
IFRS 3 a fost amendat prin IFRS 5 Active imobilizate detinute pentru vanzare si activitati intrerupte, publicat in martie 2004.
Prezentare IFRS 3
Standardul solicita dobanditorului sa prezinte informatiile astfel incat utilizatorii situatiilor financiare sa evalueze natura si efectele financiare ale combinarii de intreprinderi ce au loc in timpul perioadei de raportare sau dupa perioada de raportare, dar inainte ca situatiile financiare sa fie aprobate spre publicare. Dupa o combinare de intreprinderi, dobanditorul trebuie sa prezinte orice ajustari recunoscute in perioada curenta de raportare si care se refera la combinari de intreprinderi ce au avut loc in perioada curenta sau perioadele anterioare raportarii.
2. Necesitatea emiterii IRS-ului
IAS 22 permite doua metode diferite de contabilizare a combinarilor de intreprinderi: Metoda punerii in comun de interese sau Metoda achizitiei. 
Metoda punerii in comun de interese era permisa doar in cazul combinarilor de intreprinderi ce se incadrau in categoria uniunilor de interese si s-a aratat de catre analistii financiari si de catre alti utilizatori ai situatiilor financiare ca utilizarea a doua metode de contabilizare diferite pentru tranzactii in mare parte similare afecteaza comparabilitatea situatiilor financiare, sau se pot crea interese in structurarea tranzactiilor din punct de vedere contabil pentru a ajunge la rezultatul dorit, avand in vedere ca cele doua metode de contabilizare dau rezultate diferite.
Metoda punerii in comun de interese a fost interzisa si in Australia, Canada, si Statele Unite, iar consiliul pentru Standardele Intrenationale de Contabilitate incearca sa determine preluarea modelului australian si nord american si sa interzica de asemenea aceasta metoda.
Tratamentul contabil al combinarilor de intreprinderi era diferit de la o jurisdictie la alta si in alte privinte, cum ar fi contabilizarea fondului comercial si a imobilizarilor necorporale dobandite in cadrul unei combinari de intreprinderi, tratamentul contabil folosit in situatiile in care proportia detinuta de dobanditor din valoarea justa a activelor nete identificabile obtinute depaseste costul aferent combinarii in intreprinderi, precum si recunosterea datoriilor rezultate din terminarea sau reducerea activitatii entitatii dobandite.
Consiliul a ajuns la concluzia ca daca se permite ca tranzactii similare sa fie contabilizate prin metode alternative utilitatea informatiilor oferite utilizatorilor de situatii financiare este afectata, intrucat se diminueaza atat comparabiliatea cat si credibilitatea acestora.
Prin urmare a fost emis prezentul IFRS in vederea unei calitati superioare si in vederea unificarii pe plan international a contabilizarii combinarilor de intreprinderi in ceea ce priveste: 
o Metoda contabila folosita pentru combinarile de intreprinderi;
o Evaluarea initiala a activelor identificabile dobandite si a datoriilor si datoriilor contingente asumate intr-o combinare de intreprinderi;
o Recunoasterea datoriilor in vederea terminarii sau reducerii activitatii entitatii dobandite;
o Tratamentul contabil folosit pentru orice surplus obtinut in situatiile in care proportia detinuta de dobanditor din valoarea justa a activelor nete identificabile dobandite depaseste costul aferent combinarii de intreprinderi; si
o Contabilizarea fondului comercial si a imobilizarilor necorporale dobandite in urma unei combinari de intreprinderi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind Necesitatea, Obiectivele si Aria de Aplicabilitate a IFRS 3 - Cu Ilustrari Semnificative.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!