Studiu privind evoluția șomajului în București anul 2019

Extras din referat Cum descarc?

Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiile tuturor tarilor.
Notiunea de somaj provine de la cuvantul "chomage" din limba franceza, la randul sau preluat din limba greaca "cauma" care insemna "caldura mare" din cauza careia se intrerupea orice activitate. 
La origine notiunea de somaj reprezinta intreruperea lucrului din cauza temperaturilor ridicate. Somajul se poate caracteriza ca o stare negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa disponibila prin neasigurarea locurilor de munca. Someri sunt toti acei apti de munca, dar care nu gasesc de lucru si care pot fi angajati, partial sau in intregime, numai in anumite momente ale dezvoltarii economice. Ei reprezinta, un surplus de forta de munca, in raport cu numarul, celor angajati in conditii de rentabilitate impuse de economia de piata.
Somajul a devenit o problema, odata cu dezvoltarea industriala, incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in perioadele de recesiune, cand intreprinderile industriale isi micsorau productia si, ca urmare, eliberau un numar important de muncitori, care deveneau someri. 
Cel mai adesea, somajul contemporan este abordat si analizat ca un dezechilibru al pietei muncii la nivel national, ca un loc de intalnire, si de confruntare intre cererea globala si oferta globala de munca.
Somajul apare ca rezultat exclusiv al ofertei de munca sau de forta de munca, cererea nefiind luata in considerare. Numai in corelarea cererii cu oferta de locuri de munca permite aprecierea mai corecta asupra situatiei de pe piata muncii, daca exista sau nu somaj. O crestere a ofertei concomitenta cu scaderea cererii determina o deteriorare a situatiei ocuparii fortei de munca. Somajul, daca nu a existat pana la acest moment, apare, iar daca exista, creste. Dimpotriva, cresterea cererii si scaderea ofertei de munca se traduc printr-o diminuare a somajului.
Piata muncii nu functioneaza, ca o piata obisnuita atat din cauza restrictionarilor legislative (patronat, sindicate) si a raportului de forte dintre acestia. Piata contemporana a muncii se poate afla fie in situatia de echilibru, adica de subocupare sau supraocupare. Prin politicile sociale promovate de guvernele tuturor tarilor, se extind spre realizarea unui grad de ocpare (deplina) a populatiei active cat mai apropiat de ocuparea deplina. Potrivit opiniilor diferitilor economisti romani si straini, realizarea unui grad de ocupare deplina este considerata aproape imposibila, declarand ca este satisfacator un grad de ocupare 97-98%, respectiv de neocupare de 2-3%.
Potrivit definitiei date de Biroul International al Muncii este somer oricine are mai mult de 15 ani si indeplineste concomitent urmatoarele conditii:
- este apt de munca;
- nu munceste;
- este disponibil pentru o munca salariata sau nesalariata;
- cauta un loc de munca.
In Romania, potrivit Legii nr.1/1991 modificata prin Legea nr.86/1992, sunt someri persoanele apte de munca ce nu pot fi incadrate din lipsa de locuri disponibile corespunzatoare pregatirii lor (varsta peste 16 ani).
Somajul se caracterizeaza prin:
A. nivelul somajului, exprimat absolut prin numarul celor neocupati si relativ ca rata a somajului, calculata ca raport procentual intre numarul somerilor si populatia ocupata;
B. durata, adica perioada de la momentul pierderii locului de munca pana la reluarea activitatii. Aceasta difera pe tari si perioade istorice, neexistand o durata legiferata a somajului. In unele tari se precizeaza durata pentru care se plateste indemnizatia de somaj (ea inregistreaza o tendinta de crestere, in unele tari ajungand la o perioada de 18-24 luni). In majoritatea tarilor, somajul de lunga durata este considerat un somaj continuu de mai mult de 12 luni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu privind evolutia somajului in Bucuresti anul 2019.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. www.bucuresti.insse.ro;
2. Anghelache, C. Angel, M.G. (2016) Bazele statisticii economice, Editura Economica, Bucuresti;
3. Iacob, S.V. (2019) - Utilizarea metodelor statistico-econometrice si econofi zice in analize economice, Ed. Economica.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!