Studiu de Caz - Lib Bikes

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ceea ce mi-a indreptat atentia catre firma Lib Bikes este capacitatea managementului sau de a se adapta si de a se adresa unui segment de piata schimbator si neprognozabil. Din momentul infiintarii firmei si pana acum, membrii sai au tras cat au putut de tare sa se mentine in fruntea pietei chiar daca a fost nevoie de sacrificii enorme, sacrificii materiale si cateodata chiar juridice sau emotionale. Si, desigur pasiunea mea pentru sporturile extreme a fost un punct favorabil in alegerea acestei firme.

Lib Bikes creeaza si construeste biciclete urmarind sa indeplineasca cele mai dure conditii ale profesionistilor in ciclism de viteza si mountain-biking din intreaga lume. Lib Bikes si-a castigat acest drept deoarece fondatorul sau si principalul designer, Alex Giro, produce manual cadre pentru biciclete de viteza si pentru mountain-bikeuri care indeplinesc singura cerinta comuna a tuturor ciclistilor - ii ajuta sa castige intrecerile.

Inca din 1990, Lib Bikes a creat biciclete pentru profesionistii si entuziastii ce luau ciclismul in serios si doreau sa detina cele mai bune echipamente. Odata cu cresterea interesului populatie fata de concursurile de ciclism, a crescut si cererea bicicletelor la comanda. Multi oameni, in special cei interesati de mountain-biking, au devenit deosebit de interesati de concursurile de mountain-biking ce includ competitii mlastinoase cross-country si competitii ce par a sfida gravitatia , asa-numitele downhill racing. Bazandu-se pe planurile de marketing , acest interes a crescut si la Jocurile Olimpice de Vara 1996 din Atlanta ,unde concursul de mountain-biking si-a facut debutul.

Lib Bikes a fost infiintata de Alex Giro in 1990 cand a inceput sa construiasca manual cadre pentru bicicleta, de calitate ridicata. Deoarece aceste cadre au inceput sa fie apreciate de profesionisti ai ciclismului, In 1993, Lib Bikes s-a mutat din atelierul situat in spatele casei lui Alex Giro, intr-un magazin mai mare situate pe un bulevard aproape de centrul orasului. Firma are acum 10 angajati, inclusiv Alex Giro care face designul, construieste si testeaza fiecare nou cadru in parte. Marea majoritate a clientilor pentru care Lib Bikes construeste biciclete sunt ciclisti profesionisti ce-si doresc ca bicicletele sa fie usoare , rigide, usor de controlat si invingatoare in curse.

Sructura: Lib Bikes este o societate comerciala cu raspundere limitata avand trei parteneri la conducere:

Alex Giro : Direcror administativ si Sef de Productie

Dan Drau: Drector de Marketing si Vanzari

Ioana Giro : Contabil si Trezorier.

Profilul Managementului:

Alex Giro are 20 de ani de experienta in design, proiectare si constructia de cadre de bicicleta de performanta inalta. S-a ocupat de designul de cadre din timpul adolescentei, asistand deseori un producator de cadre penru echipa de juniori de ciclism. Ca membru a acestei echipe, Alex Giro a putut sa combine aspectele tehnice ale designului cu experienta proprie data de folosirea mai multor cadre.

In urmatorii 10 ani, Alex Giro a lucrat cu mai multi constructori de cadre si a experimentat mai multe aliaje de metale si compusi de carbon pentru a putea avea cadre usoare si dure pentru indeplinire cererii sportivilor profesionisti. Ca rezultat al succesului sau in cercetari, el a devenit membru al echipei de creatie care a schimbat fata ciclismului facand in mare parte designul cadrelor aerodinamice si a componentelor ce au dat avantajul decisiv in cateva competitii dintre care si Tour De France din 1989.

In 1990, Alex Giro si-a facut propria firma de cadre la comanda. Aproape imediat, a obtinut contracte pentru construire cadrelor a doua dintre cele mai importante echipe din tara. Ca rezultat al acestor contracte dar si al unor articole favorabile din presa de specialitate, cererea pentre cadrele Lib Bikes a crescut simtitor. Ca sa suplimenteze aceasta cerere, Alex Giro a mai angajat inca 6 designeri si constructori de cadre, si in 1993 s-a mutat intr-un spatiu mai mare pe un bulevard din apropierea centrului. Din 1993, Alex Giro si-a facut reputatia ca find unul din cei mai importanti constructori de de cadre. In prezent el castiga in jur de 100,000 de Euro pe an.

Dan Drau a fost pasionat de ciclism de aproape la fel de mult timp ca si Alex, dar dintr-o perspectiva diferita. El a fost ciclist professionist in circuitul European timp de 12 ani inainte sa lucreze pentru Lib Bikes. Ca membru al unor echipe europene, Drau si-a dezvoltat relatii cu un numar mare de manageri ai echipelor, astfel cunoscandu-i si pe cei care luau deciziile in legatura cu constructorii de cadre. Pana in prezent, Drau a ajutat la obtinerea contractelor pentru producerea cadrelor a 4 echipe importante de ciclism din Europa. El a mai reusit, de asemenea sa obtina sponsorizarea unor companii penru realizarea concursurilor de ciclism montan in Franta si in Germania.

In prezent Dan Drau are un salariu de 60.000 euro plus bonusuri.

Managementul financiar si experienta pe care Ioana Giro o aduce la Lib Bikes a jucat un rol cheie in stabilitatea financiara continua a firmei. Doanmna Giro este contabil licentiat. Ea a dobandit experienta importanta in timpul celor 9 ani in care a lucrat la o firma de consultanta specializata in intocmirea contabilitatii firmelor mici si mijlocii. Folosind aceasta experienta, ea a reusit sa se ocupe de multe din cheltuielile firmei, cheltuieli cu sediul si cu productia, dar sa se si ocupe de marketing si de advertising, ceea ce a coincis cu un surplus de venit pt firma. Printr-o prudenta administrare a Lib Bikes , compania a reusit sa evite dezastrul financiar prin care multe firme au trecut la inceputul anilor `90 cand cererea de biciclete a fost temporar micsorata.

In prezent Ioana Giro are un salariu de 45.000 de euro o

Marketing Data

Potrivit unui studiu al Departemntului de Transporturi, in UE, se cumpara aproximativ 25 de milioane de biciclete pe an. Majoritatea acestor biciclete(96%) sunt construite pe line asamblare si sunt vandute in medie cu 150 de euro. Cele 4 procente ramase ale pietei sunt bicicletele de calitate superioara facute la comanda care costa in medie 1500 de euro. Drept care, piata bicicletelor la comanda creaza venituri de 1,5 milioane la vanzarea a 1 milion de cadre. Deoarece Olimpiada de Vara e programata in 2008, vanzarile se asteapta sa fie mult mai mari. Un studiu de specialitate a aratat ca vanzrile la toate tipurile de biciclete si accesorii au crescut cu 30% la un an dupa olimpiada din 1996.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz - Lib Bikes.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 169 cuvinte
Nr caractere:
16 820 caractere
Marime:
23.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
biciclete, marketing data, Euro
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!