Studiu de Caz - Guvernanta Corporativa in Romania - SNP Petrom

Extras din referat Cum descarc?

Conform "Standard.ro",sustinut de cotidianul de afaceri "Business Standard",
"Petrom si Transelectrica sunt singurele companii locale care au emis in acest an rapoarte in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa (raportari ESG), ce contin indicatori extrafinanciari cum ar fi, de exemplu, informatii detaliate cu privire la membrii Consiliului de Administratie, potrivit unui studiu realizat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID)"
PETROM SI GUVERNANTA CORPORATISTA
PREZENTARE: S.C. PETROM S.A
Denumirea societatii: PETROM S.A.
Sediul social: Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 239 sector 1
Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de 
Valori Bucuresti (BVB)
S.C. Petrom S.A. este cel mai mare producator de titei si gaze din sud estul Europei, respectiv cel mai mare operator integrat in domeniul petrolier si al gazelor naturale din tara noastra, si in acelasi timp o societate strategica pentru Romania tinand cont de valoarea cifrei de afaceri si a volumului de activitate desfasurat. Activitatea Petrom consta in explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale de pe uscat si din platoul continental al Marii Negre, rafinarea si prelucrarea titeiului, transportul si comercializarea produselor petroliere, comercializarea gazelor, importul si exportul de titei, produse petroliere, utilaje si tehnologii specifice, productia si comercializarea altor produse petroliere, petrochimice si chimice.
Scurt istoric 
Infiintarea Societatii Nationale a Petrolului - Petrom S.A. are loc in septembrie 1997, prin fuzionarea Petrom, pe atunci regie nationala de explorare si extractie, cu rafinariile Arpechim si Petrobrazi, cu ramasitele Companiei Romane de Petrol si cu cele 40 de companii judetene de comercializare a produselor petroliere (PECO si COMPETROL) din Romania.
In anul 2004, societatea este privatizata, pachetul majoritar de actiuni al companiei fiind vandut companiei austiece OMV. Intrarea grupului austriac ca actionar majoritar la SNP Petrom a atras dupa sine o suita de avantaje ce au decurs din includerea intr-un grup petrolier european, a dus la o mai buna conducere a procesului de eficientizare si modernizare a societatii, precum si la cresterea pretului si a cererii de produse petroliere pe piata internationala. Aceasta privatizare a supus SNP Petrom si unui proces de restructurare si repozitionare in concordanta cu strategiile noului actionar majoritar. 
Cea mai importanta privatizare din istoria postcomunista, asa cum au apreciat-o specialistii a creat si oportunitati ce au influentat pozitiv activitatea viitoare a companiei.
IMPLEMENTARE GUVERNANTA CORPORATIVA
Guvernanta corporativa
Petrom considera Guvernanta Corporativa ca o importanta contributie la cultura corporativa a companiei. De aceea, in 2006 Petrom a adoptat Codul de Guvernanta Corporativa, pentru a creste gradul de transparenta fata de toti cei care au interese in relatia cu societatea, pentru a crea valoare stabila si pe termen lung care sa permita luarea deciziilor in mod eficient.
In prezent, dupa majorarea de capital aprobata in anul 2005, conform contractului de privatizare, OMV a subscris pana in anul 2006 un pachet de actiuni de 51,01%. Restul de actiuni sunt detinute in proportie de 30,87% de MEC (Ministerul Economiei si Comertului); societatea Fondul Proprietatea S.A. detine la randul ei un pachet reprezentand 9,89 % din total actiuni; 6,21 % din total actiuni apartine investitorilor privati - persoane fizice si juridice; BERD - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine doar 2,02 % din total actiuni.
In 2006 societatea dispunea de un capital social de 5.664.410.834, impartit in 56.644.108.335 actiuni la valoare nominala de 0,01 RON Actiunile Petrom se tranzactioneaza la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti cu simbolul SNP. Prima zi de tranzactionare a fost 03/09/2001. 
Consiliul de Administratie reprezinta interesele companiei si ale actionarilor sai si este responsabil cu managementul general al companiei. Principalele obiective sunt :cresterea valorii actionarilor , asigurarea transparentei in activitatile companiei si cresterea eficientei si a profitabilitatii acesteia.
Prin promovarea guvernantei corporative, PETROM isi propune sa asigurare acuratetea si transparenta privitoare la rezultatele companiei si, in acelasi timp, sa asigure accesul egal al tuturor actionarilor la informatiile relevante despre aceasta.
Guvernanta corporativa respecta legislatia romana in vigoare si reglementarile grupului OMV.
Strategia de Dezvoltarea durabila a PETROM are la baza trei piloni: economic, social si mediu.
Guvernanta corporativa corespunzatoare si standardele inalte de responsabilitate sociala reprezinta piatra de temelie a culturii PETROM de dezvoltare durabila in domeniul social, pentru a deveni nu numai un model in cadrul comunitatii de afaceri, dar si un "cetatean" responsabil in comunitatea in care traim.
Modernizarile petrecute in PETROM, ca urmare a aplicarii Guvernantei Corporative
In conformitate cu angajamentul de a se transforma intr-o companie moderna si solida, in 2007 s-a hotarat consolidarea guvernantei companiei prin adoptarea unui sistem dualist de administrare, format din Directorat si Consiliul de Supraveghere.
In acest sens, Adunarea Generala a Actionarilor din data de 17 aprilie 2007 a aprobat modificarile Actului Constitutiv al companiei pe baza caruia compania este condusa de catre Directorat, asupra caruia isi exercita controlul Consiliul de Supraveghere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Guvernanta Corporativa in Romania - SNP Petrom.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!