Structura Economiei Rurale in Judetul Timis

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
CAPITOLUL 1. 
JUDETUL TIMIS INFORMATI GENERALE 4
1.1. Istorie 4
1. 2. Relieful 5
1.3. Reteaua hidrografica 6
1.4. Economia 6
1.5. Agricultura 7
1.6. Asezare 9
1.7. Istorie 9
1.8. Premierele Timisoarei 12 
1.9. Cultura 13
1.10. Patrimoniul arhitectural 13
1.11. Consulate 15
CAP. 2.
POPOLATIA, RESURSELE UMANE SI FORTA DE MUNCA 16
2.1. Populatia si resursele umane 16
2.2. Forta de munca 18
CAP 3
ECONOMIA JUDETULUI 21
3.1. Infrastructura de sustinere a activitatii economice 23
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1.
JUDETUL TIMIS INFORMATI GENERALE
Judetul Timis este situat in vestul tarii, in regiunea istorica Banat, Romania. Dupa suprafata este cel mai mare judet al Romaniei. Numele sau provine de la raul Timis.
Asezarea geografica a judetului Timis ii confera acestuia o amplasare privilegiata, fiind cel mai vestic judet al Romaniei. Se invecineaza la Vest cu judetul Csongrad - Ungaria si la Sud-Vest cu provincia Voievodina - Serbia, legatura intre cele doua judete fiind asigurata de punctele de trecere a frontierei de la Cenad, respectiv cele de la Stamora Moravita si Jimbolia. Judetele romane vecine cu judetul Timis sunt Arad la Nord, Hunedoara la Est si Caras - Severin la Sud-Est. Timisul, cel mai mare judet al tarii (8697 km patrati), beneficiaza de un relief deosebit de variat: campie in partea vestica si centrala, zona deluroasa continuata cu relief montan, in partea estica. Teritoriul judetului este traversat de raurile Timis si Bega, iar clima este placuta, temperat-continentala cu influente mediteraneene.
Resedinta judetului, municipiul Timisoara, supranumit si "orasul rozelor" , este si cel mai important oras al Regiunii Vest a Romaniei. Acesta este asezat pe cursul raului Bega si este un oras cosmopolit locuit de peste 350.000 de romani, maghiari, sarbi, slovaci, bulgari si alte etnii. Simbol al democratiei, solidaritatii, tolerantei si spiritului de initiativa, Timisoara este un oras vestic nu numai prin asezare, ci si prin mentalitatea de vocatie occidentala a locuitorilor sai, care se mandresc cu traditia culturala si performantele economice.
Lugojul, cel de-al doilea municipiu al judetului, este asezat pe cursul raului Timis, la intersectia a doua importante drumuri comerciale, fiind cel de-al doilea centru urban (cca 50.000 locuitori) si punct de importanta economica a judetului Timis. Valorile culturale si renumitele concerte de muzica corala, secondate de atractiile turistice, l-au facut cunoscut in trecut ca si "capitala culturii banatene".
1.1. Istorie
Istoric, continuitatea vietii pe aceste meleaguri este atestata inca din cele mai vechi timpuri, judetul Timis apartinand Statului Dac (sec. II i.Ch.) iar, mai apoi, Imperiului Roman (sec. II - III d.Ch.).
Regiunea istorica Banat, din care face parte si judetul Timis, a cunoscut un fenomen de feudalizare timpurie, in secolul al XI-lea, existand un Voievodat Romanesc condus de Glad, cu capitala la Morisena (localitatea actuala Cenad). Doua secole mai tarziu, este consemnata existenta cetatii "Castrum Timissiensis" - Timisoara. In anul 1552, Banatul este cucerit de ostile otomane conduse de Soliman Pasa si ramane timp de 164 de ani sub stapanire turceasca, respectiv pana in anul 1716, cand Timisoara este eliberata de Armata Imperiala Austriaca.
Dupa cucerirea Timisoarei de catre trupele austriece, Banatul devine domeniu al Coroanei Habsburgice, avand loc colonizari masive cu populatie de origine germanica, ceea ce modifica profilul etnic al regiunii si imprima o noua dinamica a dezvoltarii economice.
Secolul al XVIII-lea este perioada marilor transformari, materializate in vaste lucrari de constructii, ceea ce face ca judetul Timis sa se integreze zonei de civilizatie a Europei Centrale.
Dupa Primul Razboi Mondial si unirea cu Regatul Romaniei (1918), urmeaza o perioada prospera in care se infiinteaza primele institutii de invatamant superior si creste numarul institutiilor culturale. Aceasta evolutie pozitiva este insa intrerupta brutal de cel de-al al Doilea Razboi Mondial.
Judetul Timis este reinfiintat in anul 1968, in structura si pe teritoriul pe care-l ocupa si in prezent.
Istoria contemporana este semnata de Timisoara in decembrie 1989 cand timisorenii, nemaisuportand opresiunile si privatiunile regimului comunist au aprins scanteia revolutiei din Romania. Timisoara devine astfel un simbol al curajului si sacrificiului uman primind titulatura de oras martir al Romaniei.
1. 2. Relieful
Forma de relief predominanta este campia, care acopera partea vestica si centrala a judetului, patrunzand sub forma unor golfuri in zona dealurilor, pe vaile raurilor Bega si Timis. In estul judetului se desfasoara dealurile premontane ale Poganisului si partea sudica a podisului Lipovei. Inaltimile maxime corespund culmilor nord-vestice ale masivului Poiana Rusca, culminand cu varful Padesul (1.374 m).
Clima este temperata de tranzitie cu influente submediteraneene. Temperatura medie anuala este de 10,7o C (1901 - 1990), inregistrandu-se maxima de 41o C in data de 16.08.1952 si minima de - 35,3o C in 29.01.1963.
1.3. Reteaua hidrografica
Teritoriul judetului Timis este strabatut de la est la sud-vest de raurile Bega si Timis. In nord isi urmeaza cursul, de la est spre vest, raurile Mures si Aranca.
1.4. Economia
In subsolul judetului Timis se gasesc zacaminte de lignit (Sinersig), bazalt (Lucaret - Sanovita), mangan (Pietroasa), argila (Biled, Carpinis, Jimbolia, Lugoj, Sannicolau Mare), titei si gaze (in zona de vest a judetului), nisip (Sag), nisip pentru sticla (Grosi - Faget, Tomesti si Gladna). Se exploateaza, de asemenea, ape minerale la Buzias, Calacea, Ivanda, Bogda si Timisoara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Economiei Rurale in Judetul Timis.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!