Strategii concurențiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Petrom este cea mai mare companie petroliera din Romania, cu cifra de afaceri de peste 3,5 miliarde de Euro in 2006 si cu circa 32.837 de angajati. La sfarsitul anului 2004, compania a parcurs poate cea mai importanta etapa a existentei sale de la infiintarea in 1997 si pana in prezent, si anume finalizarea procesului de privatizare, prin achizitia pachetului majoritar de actiuni de catre OMV, unul dintre cele mai mari grupuri petroliere europene. Incepand cu anul 2005, Petrom a demarat un proces amplu de restructurare dar si de investitii menite sa imbunatateasca procesele de productie si de rafinare dar si serviciile oferite prin reteaua downstream. Ca parte a grupului OMV, Petrom va putea deveni un jucator important pe piata produselor petroliere din Romania si din Europa Centrala si de Est, la cele mai inalte standarde de calitate.

Petrom a obtinut rezultate financiare pozitive pentru anul 2005, care vor contribui la indeplinirea obiectivelor strategice ale companiei. Profitul net a crescut semnificativ la 1.416 milioane RON (391 milioane Euro), ca si EBIT-ul care a inregistrat o valoare pozitiva in 2005, ridicandu-se la 1.884 milioane RON (520 milioane Euro). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23,8% fata de 2004 si a atins valoarea de 10.760 milioane RON (2.970 milioane Euro).

Un capital fara precedent, de aproximativ 3 miliarde de euro, va fi investit, pana in 2010, in activitatile si operatiunile de baza ale companiei.

Adresa

S.C. Petrom S.A:

sediul in Bucuresti,

Calea Dorobantilor,

nr. 239, sector 1.

1.1 SCURT ISTORIC 1997 - 2005

1997 Se infiinteaza Societatea Nationala a Petrolului PETROM S.A.

1998 Intra prin fuziune, in componenta a S.N.P., o noua sucursala, INCERP Ploiesti.

S-au stabilit obiectivele principale ale strategiei de privatizare.

A fost semnata asocierea dintre PETROM si ELF AQUITAINE, precum si contractul de concesionare referitor la explorarea si exploatarea in comun a Blocului Neptun din Marea Neagra.

Au fost elaborate si aprobate standardele de firma, concomitent cu lansarea pe piata a : benzinei Super Plus etilata, benzinei Super Plus fara Plumb si primului ulei de motor 20W40, din gama de produse RO3.

A fost obtinuta Licenta de explorare si exploatare pentru perimetrul Jusaly din Kazahstan.

Platforma Orizont a realizat lucrari de foraj pentru Compania Energy din Bangladesh.

Au fost infiintate filiala PETROM Ungaria KFT si reprezentantele Petrom din Azerbaidjan si Republica Moldova.

1999 A fost anuntata public descoperirea celui mai mare zacamant petrolier romanesc din ultimii 25 de ani, pus in evidenta in Platoul continental al Marii Negre prin sonda Pescarus 60.

A fost achizitionat Combinatul Doljchim Craiova, acesta devenind o noua sucursala a PETROM.

A fost realizata prima etapa a restructurarii organizatorice prin disponibilizarea unui numar de 13.000 persoane din sectorul de up-stream, demarandu-se totodata prima etapa a privatizarii companiei printr-o actiune de majorare de capital.

S-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA in vederea modernizarii sucursalelor Arpechim si Petrobrazi.

S-a deschis primul Complex comercial din Ungaria, complex care include benzinarie, motel, restaurant, spalatorii auto, magazin de produse complementare, parcari.

PETROM devine titularul zacamintelor Tasbulat, Turkmenoy si Aktas din Kazahstan, demarand operatiunile de amenajari sociale in vederea explorarii si extractiei.

A fost semnat contractul cu Essar Oil Limited pentru lucrari de explorare, dezvoltare si productie in Blocul off shore BB - OS5, in India. Au fost infiintate societatea mixta Arab Petro BASE Ltd. intre PETROM si BASE Group Intl. (SUA)

2000 A fost inaugurat, in cadrul sucusralei PETROM Videle, unul dintre cele mai moderne spitale din Romania.

In Ungaria se continua dezvoltarea retelei de distributie produse petroliere apartinand PETROM prin construirea unor noi benzinarii in Nagylak, Szeged, Budapesta si Hegyshalom.

S-au demarat negocierile pentru infiintarea unei aliante strategice intre PETROM, KAZAHOIL si KAZTRANSOIL pentru realizarea unui coridor de transport titei din Kazahstan catre Europa Centrala si de Est.

A inceput dezvoltarea unei retele de distributie produse petroliere PETROM in Republica Moldova, prin achizitionarea a patru benzinarii.

S-au finalizat sondele 62 si 62 bis Pescarus si s-a inceput forajul la sonda 63 Pescarus;

In domeniul colectarii si separarii titeiului si gazelor din parcuri, s-au continuat lucrarile de construire si modernizare la 30 de parcuri (alaturi de 15 care functionau deja), o parte din ele cu finalizare in primul sem. al anului 2001;

S-au construit un nr. de 9 parcuri de separatoare noi, ecologice si s-au modernizat alte 28;

A fost data in functiune LINIA ALBASTRA, serviciu telefonic pentru publicul larg, cu functionare non stop.

Au fost modernizate 40 statii de distributie si s-au realizat 3 statii noi;

Kazakhstan: s-au demarat negocierile pentru achizitionarea unui pachet de 95% din partile sociale ale firmei kazakhstaneze Oztyurk-Munai Ltd.;

Iran: un reprezentant permanent la Teheran prospecteaza piata locala cu scopul gasirii unor oportunitati de cooperare cu Iranul, in ideea deschiderii unei reprezentante Petrom in aceasta tara.

Ungaria: a fost construita statia de distributie si spalatoria auto de la Nagylak; Petrom Ungaria a realizat lucrari de reparatii, realizare infrastructura cale ferata industriala si punere in functiune a depozitului de produse petroliere de la Telekgerendas;

Moldova: s-a deschis prima statie de distributie produse petroliere la Chisinau si s-au finalizat lucrarile la Complexul Ceucari, care a intrat in exploatare in martie 2001;

In dec. s-a semnat acordul de transfer intre ELF Petroleum Romania BV, filiala detinuta 100 % de ELF Aquitaine, si CONOCO U.K. Limited;

Lansarea uleiului de motor RO3 20W40 Super 3 multigrade.

Bibliografie:

www.petrom.com

www.biblioteca.ase.ro

www.agero-stuttgart.de/Revista-Agero

www.primet.ro

www.bloombiz.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii Concurentiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 451 cuvinte
Nr caractere:
25 543 caractere
Marime:
236.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
piata, concurenta, dezvoltare, factori economici
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!