Strategii Antiinflationiste

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fenomen macroeconomic cu o indelungata istorie, inflatia a cunoscut intensitati diferite, cu accente deosebite in momente de mari confruntari social politice si militare. In perioada postbelica inflatia a devenit un insotitor permanent cu tendinte de manifestare la nivel mondial. Inflatia este un lucru rau, care afecteaza economia atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pe termen scurt, erodeaza puterea de cumparare a monedei si prin aceasta ii afecteaza in mod deosebit pe cei mai vulnerabili cetateni - pensionarii, bursierii, cei cu venituri fixe. Pe termen lung, inflatia descurajeaza investitiile si inhiba cresterea economica. 
In acest referat, vom evidentia cauzele specifice ale inflatiei in Romania, manifestarile ei specifice, ca sens si ca intensitate, interdependentele procesului inflationist cu procesele din economia reala, efectele inflatiei in conditiile tarii noastre, politicile specifice in acest domeniu.
Referatul nostru are urmatorul cuprins:
-Inflatia-cauze si forme
-Masuri antiinflationiste
-Inflatia in Romania in perioada postdecembrista
-Analize comparative
-Tintirea directa a inflatiei
-Concluzii
1. Inflatia-cauze si forme
1.1 Definirea inflatiei
Inflatia este un proces complex, o disfunctionalitate profunda, de durata, intre masa monetara si volumul de bunuri si servicii datorata sporirii cantitatii de moneda din economie, ceea ce determina apoi un fenomen generalizat de crestere a preturilor si de scadere a puterii de cumparare a banilor.
1.2 Cauzele inflatiei
Acestea sunt:
-cresterea costurilor
-sporirea excesiva a creditelor
-acoperirea deficitelor bugetare si a balantei de plati
-scaderea productiei de bunuri si servicii destinate pietei
1.3 Formele inflatiei
Acestea sunt:
-inflatia prin cerere
-inflatia prin costuri
-inflatia prin credit
-inflatia prin buget
-inflatia prin import
o Inflatia prin cerere
Apare datorita cresterii excesiv de rapide a cantitatii de moneda in raport cu volumul productiei. Dezechilibrul dintre cererea solvabila foarte puternica in raport cu oferta la un pret dat nu poate fi atenuat decat prin cresterea preturilor.
In conceptia lui Keynes inflatia prin cerere globala apare atunci cand cheltuielile cresc in raport cu oferta globala rigida, iar economia nu raspunde rapid in aceasta situatie, fiindu-i necesar un interval de timp pentru ajustare. Apare astfel un decalaj inflationist intre cerere si oferta, preturile cresc, ceea ce determina o intensificare sporita a preturilor, pentru ca in randul consumatorilor exista temerea unei cresteri tot mai mari a preturilor. Deci fenomenul inflationist se autointretine si se extinde.
o Inflatia prin costuri
Ea este rezultatul cresterii continue a preturilor factorilor de productie, a restrictiilor ce apar in aprovizionarea cu unii factori de productie. Ea se datoreaza cresterii salariilor mai rapid decat cresterea productivitatii muncii, care apoi antreneaza o crestere a preturilor, pentru ca producatorii maresc preturile pentru a recupera cheltuielile de productie mai mari si deci va genera o crestere a preturilor bunurilor respective. 
o Inflatia prin credit
Expansiunea creditului pentru consum (vanzari in rate) genereaza un fenomen inflationist puternic pentru ca determina o amplificare a circulatiei banesti si un dezechilibru intre masa totala de bani si oferta globala din economie.
o Inflatia prin buget
Existenta deficitului bugetar implica identificarea surselor de echilibru fie prin imprumuturi externe, fie datoria publica . Astfel statul imprumuta si apoi pune in circulatie bani. Cresterea masei monetare este rezultatul emisiunii de moneda si imposibilitatii puterii publice de a o controla.
o Inflatia prin import
Importurile, daca nu sunt acoperite de exporturi sunt purtatoare de inflatie. Inflatia importata este direct proportionala cu dezechilibrul balantei de preturi.


Fisiere in arhiva (3):

  • strategii antiiflationiste.ppt
  • strategii antiinflationiste -coperta.doc
  • Strategii antiinflationiste -referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!