Strategia Solutionarii Problemei Balansarii Export - Importului in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Comertul exterior 
Pe parcursul ultimilor ani s-au inregistrat masuri concrete si destul de importante pentru promovarea exportului de marfuri din tara si optimizarea balantei comerciale. 
Deficitul comercial al Republici Moldova a atins, dupa doua luni ale anului 2005, nivelul de 98,3 milioane de dolari, in crestere de 1,8 ori fata de aceeasi perioada a anului 2004 si astfel a batut toate recordurile, potrivit ultimului raport al Biroului National de Statistica (BNS) cu privire la evolutiile economiei moldovenesti, facut public pe data de 3 mai 2005. 
In primele doua luni ale anului 2004 deficitul a crescut cu 29,8%, iar in aceiasi perioada a anului 2003 acesta s-a redus cu 28% fata de ianuarie-februarie 2002. 
Deficitul R. Moldova cu tarile Uniunii Europene a fost de 23,4 mln USD, cu tarile CSI - de 45,9 mln USD, cu tarile Europei Centrale si de Est - de 1,9 mln USD, iar cu alte tari de 27,1 mln USD. 
Cresterea deficitului cu Ucraina, care este unul dintre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova, este considerata a fi principala cauza a valorii ridicate a soldului negativ a balantei comerciale. In ianuarie-februarie, 51,6% din deficitul comercial a fost consemnat in relatia cu Ucraina. Exporturile moldovenesti spre aceasta tara au scazut cu 21,4%, in timp ce importurile s-a majorat de 1,5 ori. 
Datele BNS arata ca in ianuarie-februarie 2005, exporturile RM au constituit 155,8 mln USD, in crestere cu 11,3% fata de primele doua luni ale anului precedent, rezultat peste asteptarile Guvernului, care preconiza un avans de 9%, insa importurile au crescut intr-un ritm si mai mare, 30,2%. 
Baza de export a Moldovei ramane inca ingusta. Deoarece in structura exportului predomina produsele alimentare, materia prima si produse cu un nivel scazut de prelucrare, tara este vulnerabila la modificarile factorilor endogeni, cum ar fi modificarile preturilor mondiale la materia prima sau a conditiilor climaterice. Produsele alimentare in cuplu cu cele textile formeaza 70% din exportul total. 
Recent Institutul de cercetare economica Economist Intelligence Unit constata ca deficitul comercial prezinta un risc pentru economia R. Moldova, dar acesta va fi partial redus de cresterea semnificativa a transferurilor cetatenilor moldovenei angajati peste hotare. 
"In ultima perioada, transferurile de mijloace banesti de peste hotare sunt direct proportionale cu majorarea importurilor ceea ce denota ca acesti bani finanteaza deficitul comercial", estimeaza expertul independent Vladimir Golovatiuc. 
La mijlocul lunii ianuarie 2004 Guvernul a aprobat un plan de actiuni de natura sa diminueze deficitul balantei comerciale , care prevede, in particular, instituirea unui control mai dur asupra importului de marfuri in regim preferential, inclusiv in zonele economice libere, simplificarea procedurilor de export, substituirea unor importuri cu produse autohtone. 
In anul 2004, deficitul comercial al R. Moldova a fost de 787,9 mln USD.
Strategia de solutionare a problemei balansarii export-import
Scopul principal al Strategiei de solutionare a problemei balansarii export-import in Republica Moldova (in continuare - Strategie)


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategia Solutionarii Problemei Balansarii Export - Importului in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!