Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2614
Mărime: 295.09KB (arhivat)
Publicat de: Adi Nechita
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mantra Aurel

Extras din referat

Comertul exterior

Pe parcursul ultimilor ani s-au înregistrat masuri concrete si destul de importante pentru promovarea exportului de marfuri din tara si optimizarea balantei comerciale.

Deficitul comercial al Republici Moldova a atins, dupa doua luni ale anului 2005, nivelul de 98,3 milioane de dolari, în crestere de 1,8 ori fata de aceeasi perioada a anului 2004 si astfel a batut toate recordurile, potrivit ultimului raport al Biroului National de Statistica (BNS) cu privire la evolutiile economiei moldovenesti, facut public pe data de 3 mai 2005.

În primele doua luni ale anului 2004 deficitul a crescut cu 29,8%, iar în aceiasi perioada a anului 2003 acesta s-a redus cu 28% fata de ianuarie-februarie 2002.

Deficitul R. Moldova cu tarile Uniunii Europene a fost de 23,4 mln USD, cu tarile CSI - de 45,9 mln USD, cu tarile Europei Centrale si de Est - de 1,9 mln USD, iar cu alte tari de 27,1 mln USD.

Cresterea deficitului cu Ucraina, care este unul dintre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova, este considerata a fi principala cauza a valorii ridicate a soldului negativ a balantei comerciale. În ianuarie-februarie, 51,6% din deficitul comercial a fost consemnat în relatia cu Ucraina. Exporturile moldovenesti spre aceasta tara au scazut cu 21,4%, în timp ce importurile s-a majorat de 1,5 ori.

Datele BNS arata ca în ianuarie-februarie 2005, exporturile RM au constituit 155,8 mln USD, în crestere cu 11,3% fata de primele doua luni ale anului precedent, rezultat peste asteptarile Guvernului, care preconiza un avans de 9%, însa importurile au crescut într-un ritm si mai mare, 30,2%.

Baza de export a Moldovei ramâne înca îngusta. Deoarece în structura exportului predomina produsele alimentare, materia prima si produse cu un nivel scazut de prelucrare, tara este vulnerabila la modificarile factorilor endogeni, cum ar fi modificarile preturilor mondiale la materia prima sau a conditiilor climaterice. Produsele alimentare în cuplu cu cele textile formeaza 70% din exportul total.

Recent Institutul de cercetare economica Economist Intelligence Unit constata ca deficitul comercial prezinta un risc pentru economia R. Moldova, dar acesta va fi partial redus de cresterea semnificativa a transferurilor cetatenilor moldovenei angajati peste hotare.

"În ultima perioada, transferurile de mijloace banesti de peste hotare sunt direct proportionale cu majorarea importurilor ceea ce denota ca acesti bani finanteaza deficitul comercial", estimeaza expertul independent Vladimir Golovatiuc.

La mijlocul lunii ianuarie 2004 Guvernul a aprobat un plan de actiuni de natura sa diminueze deficitul balantei comerciale , care prevede, în particular, instituirea unui control mai dur asupra importului de marfuri în regim preferential, inclusiv în zonele economice libere, simplificarea procedurilor de export, substituirea unor importuri cu produse autohtone.

În anul 2004, deficitul comercial al R. Moldova a fost de 787,9 mln USD.

Strategia de solutionare a problemei balansarii export-import

Scopul principal al Strategiei de solutionare a problemei balansarii export-import în Republica Moldova (in continuare - Strategie)

Preview document

Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 1
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 2
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 3
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 4
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 5
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 6
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 7
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 8
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 9
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 10
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 11
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 12
Strategia soluționării problemei balansării export - importului în Republica Moldova - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Strategia Solutionarii Problemei Balansarii Export - Importului in Republica Moldova.doc

Ai nevoie de altceva?