Standardul International de Contabilitate 17 - Contractele de Leasing

Extras din referat Cum descarc?

Contracte de leasing (IAS 17)
IAS 17 se refera la contabilizarea tuturor contractelor de leasing cu exceptia celor care se refera la:
- explorarea sau utilizarea de minerale, petrol, gaz natural sau alte resurse similare neregenerabile;
- acorduri de licente privind filme cinematografice, inregistrari video, piese de teatru, manuscrise,
brevete si drepturi de autor.
In acelasi timp, IAS 17 nu se aplica la evaluarile efectuate de catre:
- utilizatorii care detin imobile ca investitii imobiliare in virtutea unor contracte de leasing financiar
(vezi IAS 40 Investitii imobiliare);
- locatorii care au imobile ca investitii imobiliare pe care le-au cedat in leasing operational (se aplica tot IAS 40);
- locatarii, pentru activele biologice detinute in contracte de leasing financiar (IAS 41 Agricultura);
- locatorii, pentru activele biologice date in leasing operational (IAS 41).
IAS 17 se aplica acordurilor prin care se transfera dreptul de folosinta aspra unor active, chiar daca acestea impun locatorului prestatii importante de-a lungul exploatarii sau intretinerii activelor respective.
1., Principalele notiuni privind contabilizarea contractelor de leasing
Principalele definitii retinute de IAS 17 sunt:
Un contract de leasing este acordul prin care un locator (societatea de leasing) cedeaza unui locatar (utilizator sau beneficiar), pe o perioada determinata, dreptul de folosinta a unui activ, in schimbul platii unor rate de leasing.
Un contract de leasing financiar este contractul de leasing al carui efect este transferul catre utilizator a cvasi-totalitatii riscurilor si avantajelor inerente detinerii unui activ. Transferul juridic de proprietatea poate sau nu sa intervina, la sfarsitul perioadei contractuale.
Un contract de leasing operational este orice alt contract de leasing care nu se incadreaza la leasing financiar.
Platile minime din cadrul contractului de leasing sunt platile pe care utilizatorul este sau poate fi obligat sa le efectueze pe durata contractului, cu exceptia chiriilor conditionale, a costului
serviciilor si a taxelor suportate de catre locator si care se restituie acestuia; la acestea se adauga:
- pentru utilizator, orice suma garantata de el sau de o persoana afiliata lui;
- pentru societatea de leasing, orice valoare reziduala a carei plata este garantata
- de catre utilizator;
- de catre o persoana afiliata utilizatorului;
- de catre un tert independent cu capacitatea de a onora aceasta garantie.
Totusi, daca utilizatorul are posibilitatea de a cumpara activul la un pret mai mic decat valoarea justa a acestuia la data exercitarii optiunii de cumparare, astfel incat sa avem, chiar de la inceputul contractului, certitudinea rezonabila ca optiunea de cumparare va fi exercitata, platile minime aferente contractului de leasing includ sumele minime de plata pe durata contractului la care se adauga plata eferenta exercitarii optiunii de cumparare.
Valoarea reziduala garantata este:
- pentru utilizator, partea din valoarea reziduala care este garantata de catre el sau de catre o persoana afiliata acestuia (valoarea garantiei este, in acest caz, suma maxima care ar putea deveni
exigibila in orice circumstante);
- pentru locator, partea din valoarea reziduala care este garantata de catre utilizator sau de catre o
persoana neafiliata locatorului si care dispune de capacitatea financiara de a-si asuma obligatiile.
Valoarea reziduala negarantata este partea din valoarea reziduala a activului care face obiectul contractului de leasing a carei realizare de catre locator nu este asigurata sau care este garantata doar de catre o persoana afiliata locatorului.
Investitia bruta intr-un contract de leasing este suma platilor minime aferente unui contract de leasing financiar, din punct de vedere al locatorului, la care se adauga orice valoare reziduala negarantata ce revine acestuia.
Veniturile financiare nerealizate sunt diferenta dintre:
a) pe de o parte, suma platilor minime obligatorii intr-un contract de leasing financiar din punct de vedere al locatorului, la care se adauga orice valoare reziduala negarantata revenind acestuia;
b) pe de alta parte, valoarea de la punctul a) de mai sus actualizata cu rata implicita a dobanzii aferenta contractului de leasing.
Investitia neta intr-un contract de leasing este investitia bruta in contractul respectiv, din care se scad veniturile financiare nerealizate.
Rata implicita a dobanzii dintr-un contract de leasing este rata de actualizare care, la inceputul contractului de leasing, face ca valoarea actualizata a platilor minime obligatorii si a valorii reziduale negarantate sa fie egala cu valoarea justa a activului.
Rata marginala de indatorare a locatorului este rata dobanzii pe care utilizatorul ar trebui sa o suporte pentru un contract de leasing similar sau, daca aceasta nu poate fi determinata, dobanda platibila la un imprumut pe o durata si cu o garantie similare contractat pentru achizitia activului.
Chiria conditionata desemneaza partea din platile de leasing a carei marime nu este fixata dar care se stabileste pa baza unui factor altul decat trecerea timpului (de exemplu, procent din cifra de afaceri, grad de utilizare, indice de preturi, rata dobanzii pe piata).
Definitia contractelor de leasing se extinde si asupra contractelor de inchiriere de active care contin o clauza care da utilizatorului posibilitatea de a cumpara bunul sub rezerva indeplinirii anumitor conditii stabilite. Aceste contracte de numesc uneori contracte de inchiriere cu optiune de
cumparare.
2. Clasificarea contractelor de leasing
Criteriul principal de clasificare a contractelor de leasing retinut de IAS 17 este masura in care se pot atribui locatorului sau utilizatorului riscurile si avantajele inerente detinerii bunului care face obiectul contractului. Riscurile includ pierderile eventuale rezultand din sub-utilizarea bunului sau din invechirea lui, precum si din variatiile de rentabilitate cauzate de conjunctura economica.
Avantajele pot fi reprezentate de sperantele unei exploatari rentabile pe durata de viata economica a activului si de un castig rezultat din cresterea valorii sala sau din realizarea unei valori reziduale.
Un contract de leasing este considerat de leasing financiar atunci cand transfera catre utilizator cvasi-totalitatea riscurilor si avantajelor inerente proprietatii asupra bunului. Contractul este de leasing operational daca nu transfera utilizatorului cvasi-totalitatea riscurilor si avantajelor inerente proprietatii asupra bunului.
Incadrarea unui contract de leasing la financiar sau la operational depinde, mai degraba, de
realitatea economica a tranzactiei decat de forma contractului. Exemple de situatii care ar conduce la considerarea unui contract ca fiind de leasing financiar sunt:
- prin contract se prevede expres transferul catre utilizator a proprietatii asupra bunului, la sfarsitul perioadei contractuale;
- inca de la inceputul contractului, clauzele acestuia ofera utilizatorului posibilitatea de a exercita optiunea de cumparare la un pret care suficient de mic in raport cu valoarea justa a bunului la data exercitarii acestei optiuni, astfel incat sa avem certitudinea rezonabila ca optiunea va fi exercitata;
- durata contactului acopera cea mai m are parte a duratei de viata economica a bunului, chiar daca la sfarsitul perioadei contractuale nu are loc transferul de proprietate;
- la inceputul contractului, valoarea actualizata a platilor minime obligatorii aferenta este cel putin egala cu valoarea justa a bunului;
- activele utilizate au o natura atat de specifica incat doar utilizatorul din contract le poate utiliza fara sa le aduca modificari majore.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardul International de Contabilitate 17 - Contractele de Leasing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!