Specificul utilizării cecului în Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3 
CAPITOLUL I. ESENTA SI TIPOLOGIA CECURILOR 4 
1.1. Esenta cecurilor 4 
1.2. Tipologia cecurilor 5 
1.3. Operatiuni de plata prin utilizarea cecului 7 
1.4 Utilizarea cecului in Republica Moldova .8
CONCLUZIE 11 
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In cadrul numeroaselor instrumente de plati un rol important ii revine Cecului. Pe de o parte, este mai putin utilizat iar pe de alta parte are si multe avantaje.
Astfel actualitatea acestui instrument de plata in Republica Moldova apare ca o problema ce are nevoie de investigare pentru ca intr-un sfarsit sa intelegem daca necesita a fi solutionata sau nu.
Scopul cercetarii il constituie familiarizarea cu specificul , formele , frecventa utilizarii cecului pentru a concluziona daca este o metoda eficienta sau nu de plata in prezent si mai cu seama in Republica Moldova
Printre metodele de cercetare utilizate se numara cele stiintifice si specifice de investigatie: cercetarea si comparatia ,observatia ,analiza logica , deductia , statistica , respective , utilizarea metodelor figurilor in expunerea si redarea , completa si complexa a fenomenelor si proceselor economice studiate.
Problema stiintifica solutionata consta in identificarea solutiei nefolosirii cecului in Republica Moldova si de peopunere a metode noi de introducere a acestui instrument de plata in circulatie dar cu o frecventa mai sporita.
Structura lucrarii presupune constituirea lucrarii date din introducere, doua capitole , concluzii si recomandari , tabele , bibiliografie.
In capitolul I al referatului "Esenta si tipologia cecurilor" sunt reflectate notiunile generale privind cecul , inclusive caracteristicile , formele si modul de aplicabilitate, sunt prezentate unele extrase din regulamentul privind decontarile fara numerar ce ne arata in mod general cum functioneaza cecul in Republica Moldova .La fel mai avem prezentat si cel mai frecvent utilizat cec la noi in tara.
CAPITOLUL I :ESENTA SI TIPOLOGIA CECURILOR
1.1 Esenta cecurilor
Cecul este un ordin scris dat de un titular de cont bancii sale privind plata incontestabila a sumei indicate in el posesorului cecului care poate fi o terta persoana sau insusi emitentul. Cecul nu este moneda, el este un instrument de plata purtator al unei creante care ofera accesul la moneda in momentul prezentarii la plata. Ca urmare, cecul este un instrument de plata la vedere, orice mentiune contrara fiind nula. Operatiunile cu cecuri implica cel putin trei parti: tragator, tras si beneficiar. Tragatorul este partea care emite (scrie) cecul pe baza disponibilului aflat in cont si care da o dispozitie de plata, neconditionata, bancii la care are deschis contul. Trasul este intotdeauna o banca la care tragatorul are deschis contul si care efectueaza plata pe baza cecului primit, numai daca tragatorul are suficient disponibil in cont, catre o terta parte sau chiar catre tragator, daca acesta solicita sa i se elibereze numerar. Banca pune la dispozitia tragatorului carnete de cecuri care contine file necompletate, denumite si blanchete, pe care acesta le foloseste in limita disponibilului din cont. Beneficiarul este partea care primeste suma transmisa de tragator, iar in situatia in care tragatorul a dispus sa i se elibereze numerar, acesta apare si in postura de beneficiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul utilizarii cecului in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. ACTE LEGISLATIVE SI NORMATIVE
1. Regulament Nr.25/11-02 din 12.07.1996 privind decontarile fara umerar in Republica Moldova
II. MONOGRAFIE
1. Cociug Victoria, Mistrean Larisa. Operatiuni bancare: concepte, scheme, aplicatii. Chisinau:Ed. ASEM.
III. SURSE DE INTERNET
1. Pagina oficiala a Bancii Nationale a Moldovei www.bnm.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!