Specificul utilizării cecului în Republica Moldova

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2990
Mărime: 426.52KB (arhivat)
Publicat de: Sandu R.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lachi Cristina

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I. ESENȚA ȘI TIPOLOGIA CECURILOR 4
  3. 1.1. Esența cecurilor 4
  4. 1.2. Tipologia cecurilor 5
  5. 1.3. Operațiuni de plată prin utilizarea cecului 7
  6. 1.4 Utilizarea cecului în Republica Moldova .8
  7. CONCLUZIE 11
  8. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din referat

INTRODUCERE

În cadrul numeroaselor instrumente de plăți un rol important îi revine Cecului. Pe de o parte, este mai puțin utilizat iar pe de altă parte are și multe avantaje.

Astfel actualitatea acestui instrument de plată în Republica Moldova apare ca o problemă ce are nevoie de investigare pentru ca într-un sfârșit să înțelegem dacă necesită a fi soluționată sau nu.

Scopul cercetării îl constituie familiarizarea cu specificul , formele , frecvența utilizării cecului pentru a concluziona dacă este o metodă eficientă sau nu de plată în prezent și mai cu seamă în Republica Moldova

Printre metodele de cercetare utilizate se numără cele științifice și specifice de investigație: cercetarea și comparația ,observația ,analiza logică , deducția , statistica , respective , utilizarea metodelor figurilor în expunerea și redarea , completă și complexă a fenomenelor și proceselor economice studiate.

Problema științifică soluționată constă în identificarea soluției nefolosirii cecului în Republica Moldova și de peopunere a metode noi de introducere a acestui instrument de plată în circulație dar cu o frecvență mai sporită.

Structura lucrării presupune constituirea lucrării date din introducere, două capitole , concluzii și recomandări , tabele , bibiliografie.

În capitolul I al referatului “Esența și tipologia cecurilor” sunt reflectate noțiunile generale privind cecul , inclusive caracteristicile , formele și modul de aplicabilitate, sunt prezentate unele extrase din regulamentul privind decontările fără numerar ce ne arată in mod general cum funcționează cecul în Republica Moldova .La fel mai avem prezentat și cel mai frecvent utilizat cec la noi în țară.

CAPITOLUL I :ESENȚA ȘI TIPOLOGIA CECURILOR

1.1 Esența cecurilor

Cecul este un ordin scris dat de un titular de cont băncii sale privind plata incontestabilă a sumei indicate în el posesorului cecului care poate fi o terță persoană sau însuși emitentul. Cecul nu este monedă, el este un instrument de plată purtător al unei creanțe care oferă accesul la monedă în momentul prezentării la plată. Ca urmare, cecul este un instrument de plată la vedere, orice mențiune contrară fiind nulă. Operațiunile cu cecuri implică cel puțin trei părți: trăgător, tras și beneficiar. Trăgătorul este partea care emite (scrie) cecul pe baza disponibilului aflat în cont și care dă o dispoziție de plată, necondiționată, băncii la care are deschis contul. Trasul este întotdeauna o bancă la care trăgătorul are deschis contul și care efectuează plata pe baza cecului primit, numai dacă trăgătorul are suficient disponibil în cont, către o terță parte sau chiar către trăgător, dacă acesta solicită să i se elibereze numerar. Banca pune la dispoziția trăgătorului carnete de cecuri care conține file necompletate, denumite și blanchete, pe care acesta le folosește în limita disponibilului din cont. Beneficiarul este partea care primește suma transmisă de trăgător, iar în situația în care trăgătorul a dispus să i se elibereze numerar, acesta apare și în postura de beneficiar.

Bibliografie

I. ACTE LEGISLATIVE ȘI NORMATIVE

1. Regulament Nr.25/11-02 din 12.07.1996 privind decontările fără umerar în Republica Moldova

II. MONOGRAFIE

1. Cociug Victoria, Mistrean Larisa. Operațiuni bancare: concepte, scheme, aplicații. Chișinău:Ed. ASEM.

III. SURSE DE INTERNET

1. Pagina oficială a Băncii Naționale a Moldovei www.bnm.md

Preview document

Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 1
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 2
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 3
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 4
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 5
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 6
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 7
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 8
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 9
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 10
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 11
Specificul utilizării cecului în Republica Moldova - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Specificul utilizarii cecului in Republica Moldova.docx

Te-ar putea interesa și

Relațiile bancă-client - esența operațiunilor bancare

Tema 1: Relaţiile Bancă-Client. Esenţa operaţiunilor bancare. 1. Operaţiuni şi servicii bancare: actualitate şi perspectivă Totalitatea...

Ai nevoie de altceva?