Somajul si Somerii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Somajul si somerii: definitie 2
2. Cauzele, formele si costurile sociale ale somajului 3
2.1 Cauzele somajului 3
2.2 Formele somajului 4
2.3 Costurile sociale ale somajului 4
3. Studiu de caz: Situatia somajului inregistrat in ianuarie 2009 5
4. Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Prin amploarea ingrijoratoare, prin structurile complexe, dar mai ales prin dinamicile ce isi schimba ritmurile si sensurile, somajul a devenit o problema macro sociala. Ocuparea fortei de munca in activitatile economico sociale si somajul dovedesc modul cum functioneaza piata muncii intr-o perioada sau la un moment dat. Raportul dintre cererea si oferta de forta de munca determina ocuparea sau somajul in anumite conditii de timp si de spatiu. 
1. Somajul si somerii: definitie
Somajul este o stare negativa a populatiei active disponibile, care nu gaseste locuri de munca, din cauza dereglarii relatiei dintre dezvoltarea economiei, ca sursa a cererii de munca si evolutia populatiei, ca sursa a ofertei de munca. In conditiile contemporane, somajul este considerat ca un dezechilibru al pietei muncii nationale, adica dezechilibru intre cerere globala de munca si oferta globala de munca 
Acest dezechilibru reflecta un excedent al ofertei de munca fata de cererea de munca, avand niveluri si sensuri de evolutie diferite pe tari si perioade. El a inregistrat initial un caracter temporar, pentru ca in prezent sa fie permanent, fara sa excluda insa total si definitiv existenta unei stari de ocupare optimala a fortei de munca.
Somerii sunt acele persoane din cadrul populatiei active disponibile, care doresc sa lucreze si cauta un loc de munca retribuit, deoarece nu au un astfel de loc in mod curent. In randul somerilor se cuprind persoanele care si-au pierdut locul de munca pe care l-au avut, precum si noii ofertanti de forta de munca, care nu gasesc unde sa se angajeze.
Somerii, in conformitate cu criteriile Biroului International al Muncii (BIM), sunt persoanele de 15 ani si peste, care in cursul perioadei de referinta indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
- nu au un loc de munca si nu desfasoara o activitate in scopul obtinerii unor venituri; 
- sunt in cautarea unui loc de munca, utilizand in ultimele patru saptamani diferite metode pentru a-l gasi: inscrierea la agentia de ocupare si formare profesionala sau la agentii particulare de plasare, demersuri pentru a incepe o activitate pe cont propriu, publicarea de anunturi si raspunsuri la anunturi, apel la prieteni, rude, colegi, sindicate etc.;
- sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile, daca si-ar gasi imediat un loc de munca.
Sunt incluse, de asemenea:
persoanele fara loc de munca, disponibile sa lucreze, care asteapta sa fie rechemate la lucru sau care au gasit un loc de munca si urmeaza sa inceapa lucrul la o data ulterioara perioadei de referinta; 
persoanele care in mod obisnuit fac parte din populatia inactiva (elevi, studenti, pensionari), dar care au declarat ca sunt in cautarea unui loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Pe piata muncii se pot intalni: o situatie de echilibru, care reflecta o ocupare optima a fortei de munca si o situatie de dezechilibru, care reflecta un grad de subocupare sau de supraocupare a fortei de munca.
Somajul voluntar reprezinta persoanele care refuza salariul oferit sau se afla in imposibilitatea de a accepta acest salariu. Un asemenea somaj arata ca sunt si persoane care nu pot sa se angajeze intr-o activitate deoarece nivelul ridicat al salariilor, determinat prin negocieri colective, genereaza diminuarea cererii de munca.
Somajul involuntar reprezinta persoanele neocupate care ar fi dispuse sa lucreze, acceptand chiar un salariu nominal mai mic decat salariul existent, sperand ca atunci cand cererea efectiva de munca se va mari, va creste si nivelul ocuparii.
2. Cauzele, formele si costurile sociale ale somajului
2.1 Cauzele somajului
Somajul, ca dezechilibru macrosocial, are multiple cauze, care pornesc de la statutul economico-social, atat al celor care angajeaza forta de munca, cat si al celor care ofera forta de munca, in conditiile pietei.
Cauzele somajului sunt examinate de specialisti, pornindu-se de la gruparea lor in: cauze generatoare de somaj de dezechilibru si cauze generatoare de somaj de echilibru.
a) Cauzele generatoare de somaj de dezechilibru reprezinta, asadar, procese economico-sociale complexe, cum ar fi: evolutia nefavorabila a activitatilor economice sau substituirea muncii prin capital; presiuni din partea organizatiilor sindicale privind sporirea salariului minim; cresterea ofertei de munca, indeosebi din partea noilor generatii care au atins varsta legala de munca, cresterea ce nu se coreleaza cu nivelul salariului; cresterea ofertei de munca din partea unor persoane de varsta a doua;
b) Cauzele care genereaza somaj de echilibru provin, in esenta, din necorelarea cererii cu oferta de munca in mai multe situatii ca: in desfasurarea anumitor activitati; in ocuparea unor locuri de munca; in dezvoltarea unor entitati teritoriale; in angajarea pe diferite locuri de munca a persoanelor care nu au calificarea corespunzatoare; in transmiterea informatiilor necesare privind existenta diferitelor locuri de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul si Somerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!