Somajul în Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

I. Actualitatea temei
Somajul este termenul folosit in cazul lipsei ocupatiei platite (locurilor de munca) pentru fortele apte si calificate corespunzator pentru munca. Acest fenomen este caracterizat prin faptul ca o parte din populatie este in cautare a unui loc de munca. Cand aceasta situatie ia proportii apar probleme economice serioase in cadrul regiunii sau statului respectiv, prin cresterea cheltuielilor sociale de intretinere a somerilor.
- somajul determinat de conjunctura economica in perioadele de recesiune (depresiune economica) care dureaza de obicei 2 - 3 ani urmat de o perioada de avant economic cu reducerea somajului. Somajul sezonier de obicei care creste in lunile cand munca sezoniera nu e solicitata (de exemplu in gastronomie, sau personalul de deservire a turistilor).
Somajul cronic este o forma grava a somajului cand nici in perioadele de avant economic relativ nu se reduce marcant numarul somerilor. Aceasta poate sa fie structurata pe cauze si anume: datorita unei calificari necorespuzatoare cerintelor, varstei, sanatatii sau lipsa dorintei de a lucra cauzata de aplasarea in alte regiuni a locurilor de munca, sau o retributie (salar) mica. O alta cauza a somajului cronic este schimbarea structurii economiei prin aparitia unor tehnologii noi, prin care reduce necesarul fortei de munca sau cea existenta nefiind calificata corespunzator. Aici se poate aminti automatizarea, in istorie sunt cunoscute actiunile tesatorilor care distrugeau masinile din manufacturi, desi pe termen lung , automatizarea are drept consecinsa cresterea puterii de cumparare a populatiei, reflectandu-se in cresterea cantitatii si a diversitatii bunurilor si serviciilor cumparate, ceea ce inseamna cresterea cererii pe piata muncii (mai multe locuri de munca).
Literatura economica prezinta doua categorii de somaj:
Somajul voluntar este acel tip de somaj care descrie situatia in care oameni apti de munca nu doresc sa lucreze, in majoritatea covarsitoare a situatiilor, deoarece desin suficiente resurse materiale;
- Somajul involuntar (fortat) descrie situatia in care oameni apti de munca doresc sa se angajeze, dar nu gasesc locuri de munca disponibile. Aceast tip de somaj este cel care ridica probleme sociale, fiind singura forma acceptata pentru plata indemnizatiei de somaj in conformitate cu Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Somajul involuntar reprezinta un efect secundar negativ al legislatiei muncii, care creeaza bariere la intrarea pe piata muncii a cererii de forta de munca (a locurilor de munca), ce are drept consecinta aparitia unui excedent de oferta de forta de munca (somajul involuntar).
Forta de munca in Republica Moldova: ocuparea si somajul in trimestrul I 2009 1
Biroul National de Statistica aduce la cunostinta publicului ca in trimestrul I 2009 populatia economic activa (populatia ocupata plus somerii) a Republicii Moldova a constituit 1181,0 mii persoane, fiind in descrestere cu 3,3% (-40,1 mii) fata de trimestrul I 2008. Acest fapt a fost determinat in principal de scaderea numarului populatiei ocupate (-64 mii), in special a populatiei ocupate in agricultura (-88 mii). Structura populatiei active s-a modificat dupa cum urmeaza: ponderea populatiei ocupate s-a micsorat de la 94,5% la 92,3%, iar ponderea somerilor a crescut de la 5,5% la 7,7%.
Disparitati importante pe sexe si medii in cadrul persoanelor active nu s-au inregistrat: ponderea barbatilor (51,2%) a depasit putin ponderea femeilor (48,8%), iar ponderea persoanelor active din mediul rural a fost practic egala cu cea a populatiei active din mediul urban (respectiv, cite 50,0%).
Rata de activitate a populatiei de 15 ani si peste (proportia populatiei active de 15 ani si peste in populatia totala in varsta de 15 ani si peste) a constituit 39,9%, fiind in usoara descrestere fata de valoarea trimestrului respectiv al anului precedent (41,7%). Acest indicator a atins valori mai inalte in randul populatiei masculine - 43,1%, in comparatie cu rata pentru femei - 37,0%. Ratele de activitate pe medii au inregistrat urmatoarele valori: 46,7% in mediul urban si 34,8% in mediul rural. In categoria de varsta 15-29 ani acest indicator a avut valoarea 27,4%, iar in categoria 15-64 ani (varsta de munca aplicata in tarile Uniunii Europene conform metodologiei Eurostat) - 44,6%, micsorandu-se cu 2,1 p.p. fata de nivelul trimestrului I 2008.
Populatia ocupata a constituit peste 1090 mii persoane, micsorandu-se cu circa 5,5% fata de trimestrul I 2008. Ca si in cazul populatiei active, nu au fost inregistrate disparitati pe sexe (50,2% barbati si 49,8% femei) sau pe medii (49,5% mediul urban si 50,5% mediul rural).
Rata de ocupare a populatiei de 15 ani si peste (proportia persoanelor ocupate in varsta de 15 ani si peste fata de populatia totala din aceeasi categorie de varsta) a fost de 36,8%, inregistrand o scadere cu 2,6 p.p. in comparatie cu tr. I 2008. La barbati ea a fost mai inalta (39,0%) in comparatie cu femeile - 34,9%. In distributia pe medii de resedinta rata de ocupare a avut valoarea 42,7% in mediul urban si 32,5% in mediul rural. Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (16- 56/61 ani) a fost de 43,4%, a populatiei in de varsta de 15-64 ani - 41,1% si in categoria de varsta 15-29 ani acest indicator a avut valoarea 24,1%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!