Somaj - un dezechilibru al pietei muncii

Extras din referat Cum descarc?

Judetul Dambovita 2014-2019
Somajul a devenit o problema majora odata cu dezvoltarea industriala, incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. In prezent, somajul este considerat un dezechilibru al pietei muncii determinat de confruntarea dintre cererea agregata si oferta agregata de munca.
Somajul este definit ca acea stare de inactivitate economica totala sau partiala, proprie celor care nu au loc de munca, care sunt in cautarea unui loc de munca, dar nu-si pot gasi de lucru ca salariati, au conditia de salariati, dar sunt angajati numai o parte din timpul de munca, cu caderea corespunzatoare a salariului.
Judetul Dambovita la nivel de regiune poate fi considerat un judet mediu industrializat. Industria prelucratoare detine ponderea predominanta (peste 80%) in productia industriala a judetului cu activitati preponderente in industria metalurgica (38.4%), industria de fabricare a echipamentelor electrice (17.6%), industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (5.2%), industria alimentara (2.8%), etc. Si totusi, judetul Dambovita are un potential ridicat de crestere economica. Domeniile care vor lua avant in perioada imediat urmatoare sunt: constructiile, serviciile, tranzactiile financiare, turismul si agricultura. Sectorul serviciilor este in crestere in principal la domeniile privind tranzactiile imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor.
Cuvinte cheie Dambovita, somaj, dezechilibru,salariat
Part I CONSIDERATII GENERALE 
Tema "Somajul un dezechilibru al pietei muncii Judetul Dambovita 2014-2019" este o tema foarte interesanta si complexa, care s-a bucurat de o atentie deosebita in numeroase studii.
Faptul care m-a motivat sa aleg aceasta tema este ca ea prezinta o parte importanta in cadrul judetului din care fac parte , iar cunoasterea sa este relevanta pentru populatie .
Lucrarea este structurata in patru capitole, in care am incercat sa tratez intr-un echilibru cat se poate de reusit, conceptele, teoriile, dar si un studiul de caz asupra somajului din judetul Dambovita
Somajul consta intr-un ansamblu de instrumente si metode care permit aprecierea situatiei financiare si a performantelor unui judet, macroregiune sau tara. 
Part II Evolutia somajului in judetul Dambovita
2014-2019
Economia de piata presupune construirea unui sistem informational bazat pe o analiza riguroasa a pietei muncii, utilizand metode si tehnici moderne. Echilibrele si dezechilibrele existente pe piata muncii pot fi abordate pornind de la caracteristicile acestei piete si studiind trasaturile la nivel local, regional, national. Analiza fluctuatiilor care apar in domeniul ocupational, poate conduce la previziuni care sa constituie o baza fundamentata stiintific pentru politicile de formare profesionala
Anul 2014 se prezinta cu urmatoarele date:
In baza de date a AJOFM Dambovita erau inregistrati 16.228 de someri, din care 6.815 sunt femei. Din numarul total de someri aflati in evidenta doar 3.474 sunt indemnizati, ceilalti 12.754 nemai beneficiind de ajutor din partea statului. La sfarsitul anului, rata somajului inregistra o scadere cu 0,19 procente fata de luna ianuarie 2014, fiind calculata la 7,70%.
Una dintre masurile active de ocupare care a dat roade in decursul anului ii priveste pe absolventi si somerii cu varste peste 45 de ani. Pentru acestia, angajatorii obtin, pentru un an de zile, sprijin financiar din partea statului, daca mentin raporturile de munca timp de 18 luni. In 2014, in judetul Dambovita au fost incheiate 349 de conventii cu agentii economici care au incadrat in munca 413 someri din categoria persoanelor cu varsta peste 45 de ani si 95 de absolventi de invatamant din anul curent.
Pentru a veni in spijinul dambovitenilor aflati in cautarea unui job, AJOFM a organizat 5 burse ale locurilor de munca si 67 de cursuri de formare profesionala. Din cei 991 de absolventi, 498 si-au gasit deja de lucru.
Incepand cu anul 2014, AJOFM Dambovita este partener in 8 proiecte cu finantare europeana, care se afla in deulare si care pana la finalul anului au avut ca rezultate: 
a) Specializarea personalului propriu in domenii de activitate precum: manager proiect, expert achizitii, mediator social, agent de ocupare si analist in piata muncii
b) Informarea si consilierea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, formarea profesionala in diverse profesii: expert accesare fonduri europene, asistent manager, agent vanzari, inspector resurse umane, cosmetician, frizer, lucrator in comert si operator calculator.


Fisiere in arhiva (1):

 • Somaj - un dezechilibru al pietei muncii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Badea Gabriela ,,Sistemul economic intre dezechilibru si dezvoltare", Editura Dacia, Cluj-Napoca 1999 
- Burloiu, P., "Economia muncii", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1993
- Ciobanu, Gh., coordonator, Macroeconomie, Editura Imprimeria Ardealul, Cluj - Napoca, 2006
- Dobrota, N., Economie politica - o tratare unitara a problemelor vitale ale oamenilor. Editura Economica, Bucuresti, 1997
- Tanase, P.. Economie, Editura. A.S.E. Bucuresti, 2000
- http://www.dambovita.anofm.ro/
- https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1126&langId=ro&intPageId=4758
- https://administrare.info/economie/11329-referat-%C8%99omajul
- https://europa.eu/
- https://spitaldb.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!