Societatile pe Actiuni

Cuprins referat Cum descarc?

1. ASPECTE GENERALE
1.1.Scurt istoric al societatilor pe actiuni..........3
1.2. Legislatia privind societatile pe actiuni.4
1.3. Definitia si tipurile societatilor pe actiuni.4
2. PERSONALITATEA JURIDICA A SOCIETATII PE ACTIUNI
2.1. Statutul juridic al societatii pe actiuni.6
2.2. Atributele de identificare a societatii pe actiuni.7
3. STRUCTURI EXTERIOARE ALE SOCIETATILOR PE ACTIUNI
3.1. Consideratii preliminare.9
3.2. Filiale si reprezentante .10
3.3 Intreprinderile afiliate si societatile dependente.10
4. INFIINTAREA SOCIETATII PE ACTIUNI.11


Extras din referat Cum descarc?

1. ASPECTE GENERALE
1.1. Scurt istoric al societatilor pe actiuni
Societatile pe actiuni s-au dezvoltat intr-o perioada relativ recenta. Sub o forma rudimentara le gasim, insa, si in alte timpuri.
In doctrina franceza, se considera ca societatile pe actiuni si-ar avea originea in concesiune acordate la sfirsitul Evului Mediu de catre suveranitatea teritoriala societatilor de capital pentru a organiza servicii de interes general - servicii publice, banci etc. Societatea pe actiuni, dupa o alta teza, ar fi o aplicatie a regulii maritime potrivit careia proprietarul unai nave raspunde pentru avariile cauzate de capitanul sau numai in limita capitalului investit in acea nava.
In proprietatea miniera germana o mina care nu putea fi material divizata era impartita in cote denumite carate. Fiecare posesor raspundea proportional cu valoarea cotei sale, care putea fi liber transmisa.
In secolul al XV-lea, in Italia, se intilnesc organizatii bancare al caror capital era reprezentat prin titluri cesibile, intocmai ca actiunile din dreptul modern. Republica Genoveza, avind nevoie de bani, lansa imprumuturi pe piata, in schimbul carora elibera titluri cesibile si producatoare de interese (dobinzi). Aceste titluri, denumite loca, erau garantate cu veniturile pe care Republica le percepea din impozite. In momentul in care Republica n-a mai putut plati ,,interesul"(dobinzile) la sumele imprumutate a acordat detinatorilor titlurilor dreptul la control asupra unor gestiuni publice si apoi, privilegiul perceperii impozitelor. Consortiul de capitalisti, constituit pentu apararea drepturolor, s-a transformat, astfel, intr-o institutie bancara care functiona ca o institutie publica de sine statatoare.
Politica de expansiune coloniala din secolul XVII-XVIII a contribuit, de asemenea intr-o mare masura, la constituirea unor forme incipiente de societati pe actiuni, carora li se acorda privilegiul exclusiv al exploatarii si colonizarii unor teritorii. Aceste companii erau constituite pe baza unor patente regale sau conexiuni, cu participarea unui mare numpar de posesori de fonduri (regele, curtenii, posesorii). Contributiile asociatiilor formau un patrimoniu distinct de patrimoniul asociatiilor care avea ca titular compania, in calitate de persoana juridica. Pentru prima data, contributiile la formarea patrimoniului au primit denumire de ,,actiuni". In sfirsit, riscurile asociatiilor erau limitate la contributiile lor la formarea patrimoniului companiei.
Reglementarea societatii pe actiuni, ca tip general de societate, a fost realizata de Codul comercial francez (1807) care, preluind principiile ce reglementaumarele companii coloniale, reglementeaza societatea anonima cu cele 2 forme ale sale: societatea pe actiuni si societatea in comandita pe actiuni. Astfel de reglementari au fost preluate de legislatiile majoritatii tarilor europene.
Pe teritoriul actualei Republicii Moldova se pare ca prima societate pe actiuni atestata este Societatea anonoma (pe actiuni) belgiana, constituita in 1896, care avea in proprietate tramvaiele si liniile de tamvaie din Chisinau. Aceasta avea un capital social de 11 milioane franci, divizat in 11 mii actiuni, ai caror principali detinatori erau doua corporatii belgiene.
Intre 1918 si 1944 pe teritoriul dintre Prut si Nistru s-a aplicat Codul comercial roman de la 1887, care a fost inspirat, in cea mai mare parte, din Codul de comert italian din 1882, considerat cel mai modern cod al acelor timpuri. Codul comercial roman continea o ampla reglementare a societatilor pe actiuni in Titlul VIII ,,Despre societati si despre asociatiuni comerciale".
Dupa cel de-al doilea razboi in republica, ca si in toate tarile blocului comunist, a functionat economia planificata, nemaiexistind decit agenti economici de stat, nu si societati comerciale.
Dupa declararea independentei la 27 august 1991 ca si urmare a declansarii procesului de liberalizare a economiei si privatizarii, a aparut necesitatea inlocuirii reglementarilor existente cu un sistem de acte normative fiabil si democratic, care sa corespunda inru totul cerintelor economiei de piata. Astfel, la 22 ianuarie 1991 a fost adoptata Legea cu privire la proprietate, prin care a fost repusa in drepturile sale firesti proprietatea privata. Dupa adoptarea acestui act normativ a urmat adoptarea si altor legi economice, printre care figureaza bineinteles si Legea nr.1134-XIII/1997 privind societatile pe actiuni.
1.2. Legislatia privind societatile pe actiuni
Societatile pe actiuni sunt cele mai moderne, mai evoluate si mai complexe forme de societati comerciale. Importanta lor in orice economie de piata este deosebita. Societatile pe actiuni, a caror activitate se desfasoara pe teritorii largi, de multe ori cu depasirea granitelor unei tari sau ale unui continent, sunt societatile create pentru realizarea marilor afaceri.
Societatile pe actiuni se bucura de o cuprinzatoare reglementare in Legea nr.1134/1997 privind societatile pe actiuni - care constituie reglementarea generala, dreptul comun, in materia societatilor comerciale pe actiuni. Astfel, potrivit art.1 alin.1 al Legii nr. 1134/1997, aceasta lege ,,stabileste modul de infiintare si statutul juridic al societatilor pe actiuni, drepturile si obligatiile actionarilor, asigura apararea drepturilor si intereselor legale ale creditorilor si actionarilor acestor societati", iar potrivit alin.2 sub incidenta acestei legi se afla societatile pe actiuni infiintate sau care sunt in proces de infiintare In Republica Moldova, daca aceasta lege sau alta acte legislative nu prevad altfel.
Asrfel, conform art.1 alin. 3 din lege, particularitatile infiintarii si statutului juridic al societatilor pe actiuni la reorganizarea intreprinderilor si organizatiilor goaspodaresti, precum si intreprinderilor prelucratoare din complexul agroindustrial, sunt stabilite de Legea privind societatile pe actiuni, de legislatia cu privire la privatizare si de legislatia funciara.
De asemenea, particularitatile infiintarii si statutului juridic al societatilor pe actiuni la privatizarea patrimoniului intreprinderilor de stat si municipale sunt stabilite de Legea nr.1134/1997 si de legislatia cu privire la privatizare.
Particularitatile infiintarii si statutului juridic al societatilor pe actiuni in domeniul activitatii bancare, investitionale, bursiere si de asigurari sunt stabilite de alte acte legialative. In aceste domenii sunt incidente si urmatoarele acte normative: Legea institutiilor financiare nr.550/1995, Legea cu privire la fondurile de investitii nr.1204/1997, Regulamentul cu privire la modul de eliberare a licentelor pentru activitatea de asigurare in Republica Moldova.
Particularitatile infiintarii a statutului juridic al intreprinderilor cu investitii straine sub forma de soocietati pe actiuni sunt stabilite de legislatia cu privire la investitiile straine: Legea nr.998/1992 privind investitiile straine, Regulamentul cu privire la fondarea si activitatea intreprinderilor cu investitii straine.
In scopul armonizarii legislatilor statelor comunitatii europene privind societatile comerciale, Consiliul Uniunii Europene a adoptat 9 directive. Directiva I-a nr.68/151/CEE din 8 martie 1968 se aplica societatilor pe actiun, societatilor in comandita pe actiuni si societatilor cu raspundere limitata. Are ca abiect armonizarea dispozitiilor legale nationale referitoare la publicitatea societatilor comerciale (Sectiunea I), validitatea angajamentelor sociale (Sectiunea a II-a), nulitatea societatilor (Sectiunea a III-a). Directiva a II-a nr.77/91/CE din 13 decembrie 1976 se aplica societatilor anonime. Aceata directiva prevede continutul minimal al statutului/actului constitutiv si publicitatea lui, raspunderea pentru angajamentele asumate pina la obtinerea autorizatiei de societatilor anonime. Directiva a VI-a nr.82/891/CEE din 17 decembrie 1982 privind divizarea societatilor comerciale nu este considerata esentiala, raminind la latitudinea statelor de a otranspune in legislatia nationala. Celelalte directive adoptate (IV, VII, VIII) privesc conturile contabile, controlul si publicitatea lor.
1.3.Definitia si tipurile societatilor pe actiuni
Societate pe actiuni este considerata societatea comerciala al carei capital social este in intregime divizat in actiuni si ale carei obligatii sint garantate cu patrimoniul societatii.
Societatea pe actiuni se individalizeaza prin urmatoarele trasaturi:
- societatea pe actiuni este o persoana juridica;
- societatea pe actiuni este intotdeauna comerciala precum este si obiectul sau
- capitalul social este divizat in actiuni, care sunt titluri negociabile si transmisibile. Spre deosebire de cote de participatie care reprezinta drepturile asociatilor in societatile in nume colectiv in comandita sau cu raspundere limitata: cel al liberei cesionari - pentru ca nu este necesar acordul clorlalti aspociati in caz de cesiune, si cel al negociabilitatii - pentru ca poate sa fie transmisa prin simplu virament in cont in cont;
- raspunderea asociatiilor pentru obligatiile sociale este limitata, ei raspunzind numai pina la concurenta capitalului social subscris.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatile pe Actiuni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!