Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115

Referat
4.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2590
Mărime: 13.22KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Maftei
Puncte necesare: 0
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT

Extras din referat

Educatia are un rol esential in cadrul unei societati moderne, in special cand ne referim la dezvoltarea economica a societatii, dezvoltare ce presupune, mai intai de toate, o forta de munca bine pregatita, instruita, specializata; astfel cheltuielile pentru educatie sunt privite ca o investitie in resursele umane. In ultimele decenii, progresul economic s-a concretizat printr-o buna politica de guvernare precum si printr-o importanta deosebita acordata educatiei si transporturilor.

Economia actuala are nevoie de o forta de munca educata, mai ales in sectoarele aflate intr-o continua dezvoltare precum productia bazata pe tehnologiile avansate, comunicatiile, seviciile in general, profesiunile legate de domeniul cultural si al divertismentului. Societatea perfecta considera ca educatia are mai degraba un rol politic si social, cultura si educatia promotoarele sperantei, contribuind astfel la linistea si destinderea sociala, prin evadarea din cele mai joase straturi, mai putin favorizate spre o conditie superioara. Evolutia unui individ pe scara sociala este conditionata de educatie; ignoranta nu conduce decat la o munca grea, bruta, incomoda si monotona si deseori la a nu munci deloc.

In cadrul unei societati ideale, educatia trebuie sa indeplineasca doua functii: prima se refera la posibilitatea oamenilor de a se autoguverna in mod inteligent, iar cea de-a doua este de a le permite sa atinga deplina satisfactie de a trai.

Toate democratiile traiesc cu frica ignorantei si a influentei nefaste a acesteia. Nu numai ca educatia face ca democratia sa devina posibila, ea reprezinta o consecinta normala a educatiei si a progresului economic; nu exista populatie bine educata care sa suporte un regim dictatorial.

Unul din aspectele indelung dezbatute legate de educatie se refera la faptul ca doar cei privilegiati din punct de vedere material si social pot beneficia de cea mai buna educatie. In ultima perioada, insa se incearca corectarea acestui aspect prin instituirea unor burse si a unui sprijin financiar pentru cei mai putin privilegiati. Prestigiul de care se bucura profesorii, educatorii in general, precum si veniturile acestora vor trebui sa ilustreze deosebita importanta acordata educatiei.

Economia de piata se bazeaza pe reactia neplanificata, nedirijata a producatorilor individuali sau a corporatiilor, fata de dorinta si de puterea de cumparare a consumatorilor interni sau externi. Dupa prabusirea socialismului in Europa de Est si Uniunea Sovietica si modificarile suferite de acesta in China, nu mai exista alt sistem economic.

Apare un conflict intre cei ce sprijina actiunile autonome, autodeterminate ale sistemului, pe de-o parte si cei ce gasesc indreptatite interventiile facute in spiritul prevenirii si stoparii tendintelor negative in plan social, pe de alta parte. In ultimul timp in SUA a avut loc un puternic atac cu caracter ideologic asupra controlului public si al economiei.

Interventia si controlul statului sunt determinate de patru factori: primul, il reprezinta nevoia de a proteja, acum si in viitor, planeta (prevenirea distrugerii mediului inconjurator); cel de-al doilea factor il constituie necesitatea de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre angajati in sectorul productiv fata de efectele negative ale mecanismului economiei; celui de-al treilea factor ii corespunde tendinta economiei de a produce si de a vinde bunuri si servicii de larg consum cu deficiente fizice sau care pot aduce prejudicii de ordin fizic; ultimul factor il reprezinta inglobarea de catre sistem a

unor tendinte cu caracter de autodistrugere a propriilor functii ce au o oarecare eficienta. Astfel conflictul care ia nastere se desfasoara intre sistemul ca forta independenta si binevenitele masuri corective si de protectie.

Schimbarile din domeniul economic si standardul de viata ridicat, au diminuat dar in acelasi timp au si crescut nevoia ca produsul si producatorul sa se supuna unor reglementari. Intr-o economie din ce in ce mai bine aprovizionata, exista, prin natura acesteia o gama larga de preferinte si nenumarate posibilitati de alegere. Insa asa cum abundenta scade nevoia de control, la fel o si mareste (spre exemplu problema automobilelor ce impun masuri de siguranta, restrictii de viteza, control al nivelului poluarii).

Sistemul economic opereaza in limitele unor reguli comportamentale. Prima este cea a onestitatii-adevarul trebuie convertit intr-un ansamblu de informatii strict necesare investitiilor, opiniei publice, in general consumatorilor. Spre exemplu in domeniul finantelor controlul trebuie sa previna prezentarea unor rapoarte incorecte sau “preparate” referitoare la performantele economice si la beneficiile obtinute sau la proiectele de investitii.

Controlul, esential si avand ca efect buna functionare a sistemului insusi este extrem de important pentru performantele acestuia.

Preview document

Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115 - Pagina 1
Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115 - Pagina 2
Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115 - Pagina 3
Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115 - Pagina 4
Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115 - Pagina 5
Societatea perfectă - J.K Galbraith - paginile 65-115 - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Societatea Perfecta - J.K Galbraith - Paginile 65-115.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?