Societatea perfectă

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 3
2.Societatea perfecta 3
3.O privire generala 4
4.Era judecatii practice 4
5.Argumentul social 5
6.O economie sanatoasa 5
7.Inflatia 6
8.Deficitul 6
9.Distribuirea veniturilor si a puterii 7
10.Rolul decisiv al educatiei 7
11.Controlul: Principii de baza 7
12.Mediul 8
13.Migratia 8
14.Autonomia puterii militare 9
15.Sindromul birocratic 9
16.Politica externa: Dimensiunea economica si sociala a acesteia 9
17.Saracia planetei I: Rolul modelator al istoriei 10
18.Saracia planetei II: ce trebuie sa faca o societate perfecta 10
19.Contextul politic 10
20.Concluzii 11
21.Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Pentru inceput doresc sa subliniez cateva repere biografice ale autorului cartii ,,Societatea perfecta", John Kenneth Galbraith. (15 octombrie 1908 - 29 aprilie 2006) exponent al liberalismului secolului XX si al progresismului, cartile sale pe teme economice au fost cele mai bine vandute carti din anii 1950.
Galbraith a fost un prolific autor care a produs patru zeci de carti si peste o mie de articole pe diverse teme. A predat la Universitatea Harvard. Galbraith a fost activ in politica, servind in administratiile Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, John F. Kennedy si Lyndon B. Johnson. A servit ca ambasador al Statelor Unite in India, in timpul presedentiei lui Kennedy.
El a fost unul dintre putinii care au primit medalia Presidential Medal of Freedom de doua ori. Prima medalie a primit-o in 1946 de la presedintele Truman si cea de-a doua in 2000 de la presedinte Bill Clinton. I-a fost acordat, de asemenea Ordinul Canadei in 1997 si, in 2001, Padma Vibhushan, al doilea cel mai inalt titlu de atribute civile din India, pentru numeroasele sale contributii la consolidarea legaturilor intre India si Statele Unite.
,,Societatea perfecta", cea mai recenta lucrare a sa, este un eseu care propune cititorului o noua si incitanta perspectiva pentru intelegerea realitatii sociale, economice si politice a vremurilor in care traim. in paginile acestui eseu este descrisa si analizata nu doar perfectiunea ci si realizabilul. Din aceasta cauza ideile exprimate in paginile acestui eseu nu pot fi catalogate drept ,,pur utopice"
2.SOCIETATEA PERFECTa
Scopul acestei carti este acela de a stabili in termeni cat mai clari cu putinta care ar trebui sa fie telul un doar al celor bogati, ci al tuturor." Autorul acestei cartii John Kenneth Galbraith cauta sa defineasca in aceasta carte societatea perfecta in ansamblul ei si totodata sa traga o linie de demarcatie intre ceea ce se poate realiza si ceea ce ramane doar la nivel teoretic, ideologic., Realizabilul, un doar perfectiune, este aici identificat si descris."
Autorul isi incepe analiza acestei carti de la premisa conform caruia societatea perfecta ramane la nivel pur ideologic, speculativ iar el, in acest eseu isi asuma misiunea de a analiza contextul socio-cultural si politic in care se afla economia si de a arata ce se poate face pentru a ne apropria mai mult de idealul societatii perfecte.
John Kenneth Galbraith recunoaste ca, a imagina o societate perfecta a fost si in trecut un exercitiu de reflectie considerat atractiv. De-a lungul secolelor, multi oameni de stiinta si un putin dintre cei mai mari filosofi au incercat acest lucru. Acest exercitiu reprezinta insa, din pacate, si o formula de abandon."
Dupa cum am mai spus autorul incearca in eseul, Societatea perfecta" sa un repete greseala inaintasilor lui, sa se lase cuprins de utopia conceperii unei societatii perfecte in plan ideal care un se poate concretiza sub nici un aspect. Sa incerce sa construiasca pe bazele societatii actuale imperfecte modelul unei societatii mult mai apropiate de perfectiune decat cel actual cu mentiunea ca va face distinctia expresa pe parcursul cartii intre ceea ce ramane in plan teoretic si ceea ce se poate aplica in practica.
3.O PRIVIRE GENERALa
in cartea "The Culture of Contentment" a fost adoptata o atitudine pacifista, s-a incercat stoparea conflictelor dintre patroni si angajati, dintre capitalisti si muncitori, etc. Dihotomia fundamentala capital versus munca s-a regasit in toate discursurile si actiunile politice.
Astazi societatea este impartita in doua categorii: cei bogati care sunt mult mai numerosi acum decat in trecut si care sunt totodata bine reprezentai politic si pe de alta parte cei mai putin favorizati, locuitorii marilor orase atinsi de saracie, cei ce lucreaza in domeniul serviciilor, cei care un pot fi angajati si cei care si-au pierdut locul de munca."
De remarcat este faptul ca cel mai mare impact asupra societatii un il au cei bogati ale caror interese sunt bine reprezentate politic ci forta istoriei. Un argument care sustine aceasta idee este dezvoltarea fara precedent a industriei si explozia urbana care a facut ca somajul sa devina o problema. Alt argument este dat de asigurarile medicale moderne care au aparut in urma progreselor facute in domeniul medical, in urma perfectionarii tehnicii si procedurilor chirurgicale.
Forta istoriei se extinde asupra diverselor aparate din sistemul politic. De exemplu, nu de mult, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii era o mica enclava de gentlemeni care indeplineau o munca de rutina pentru ca in prezent sa capete o importanta deosebita in problemele de stabilire a pacii si linistii globale care au aparut in urma desfiintarii sistemului colonial.
4.ERA JUDECatII PRACTICE
Scopul evident al unei economii sanatoase este de a produce bunuri si servicii si de a distribuii veniturile rezultate intr-o maniera echitabila din punct de vedere economic. Suveranitatea consumatorului este in prezent cea mai cultivata si raspandita idee intr-o economie ortodoxa.
Socialismul un mai poate fi considerat o structura viabila pentru o societate perfecta sau macar realizabila. Privit din acest punct de vedere observam ca si capitalismul in forma sa clasica un este o structura viabila pentru societatea perfecta.
in prezent s-a ajuns la o diversitate a produselor si serviciilor fara precedent. intr-o societate perfecta statul trebuie sa apere interesul consumatorul prin diferite reglementari de produsele de pe piata neconforme, de cei ce incearca sa comercializeze produse sau servicii ce afecteaza in orice forma persoana consumatorului.
 Pentru a se ajunge la o structura viabila pentru o societate perfecta trebuie sa tinem cont de faptul ca economia moderna nu poate sa ajunga la un nivel performant si la un progres general continuu fara interventia guvernului. in evolutia societatii perfecte pot interveni operatiuni de amploare riscante si pagubitoare, crize si recesiuni de lunga durata. Acesta este principalul argument care sta la baza interventiei statului in economia unei societatii perfecte.
Ne aflam intr-o era in care trebuie sa tinem cont de judecata practica si un de doctrina. Economia de piata moderna furnizeaza intr-un mod complet bunuri si servicii de larg consum in scopul reintoarcerii intr-un termen cat mai scurt a profitului


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea perfecta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. John Kenneth Galbraith, Societatea perfecta", traducere de Sorin Alexandru sontea, Eurosong & Book, Bucuresti 1997
2. Wikipedia, the free encyclopedia: http://en.Wikipedia.org/wiki/John_Kenneth_Galbraith


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!