Societatea Internationala si Problemele cu Care se Confrunta

Cuprins referat Cum descarc?

Consideratii generale privind societatea internationala si problemele societatii internationale 3
I. Problemele societatii internationale 5
1.1. Sprijinirea accesului la educatie, sprijinirea dezvoltarii continue a stiintei si punerea cuceririlor ei in slujba imbunatatirii vietii oamenilor 6
1.2. Criza alimentara, subdezvoltarea si dezvoltarea accentuata 8 
1.3. Degradarea mediului natural 13 
1.4. Cresterea rapida a populatiei 17
1.5. Epuizarea resurselor (energia si materiile prime) 18
1.6. Cheltuielile militare 20
1.7. Asimilarea Oceanului Planetar pentru progresul si bunastarea popoarelor 22 1.8. Inflatia si crizele financiare - monetare si economice 23
Concluzii 25


Extras din referat Cum descarc?

Consideratii generale privind societatea internationala si problemele societatii internationale
Societatea internationala reprezinta acea comunitate a statelor suverane care intra in raporturi juridice unele cu altele. Daca in perioada clasica a dreptului international (sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea), participarea la societatea internationala era un privilegiu al statelor, in timpurile moderne aceasta societate s-a imbogatit insa si cu alte elemente: organizatiile internationale interguvernamentale, organizatiile internationale non-guvernamentale si chiar individul, ca actor in relatiile internationale.
Problemele globale ale societatii internationale au o legatura directa cu economia. 
Ele sunt cauzate de activitatea noastra irationala bazata pe o singura dorinta - acumularea a unei cat mai mari avutii prin orice mijloace (acestea de obicei fiind nefaste pentru mediu) ignorand consecintele ce le au de suferit generatiile urmatoare. 
Astfel, in primul rand, problema ecologica este cauzata de introducerea a noilor tehnologii folosite irational (bazate pe folosirea abundenta a petrolului, gazului natural si a carbunelui precum si a pesticidelor, ierbicidelor s.a. folosite in cantitati ce intrec cu mult masura) care evident micsoreaza costurile si maresc productivitatea, altfel spus maresc veniturile, insa, pe de alta parte, polueaza puternic mediul inconjurator. S cum am putea sa ne inchipuim o economie lipsita de combustibili fosili ce se epuizeaza pe zi ce trece? Cum putem vedea o economie cu soluri al caror humus este ars de chimicale. In orice tara o economie inapoiata aduce dupa sine: saracie, malnutritie, analfabetism s.a.. Aceasta ducand la aparitia decalajului economic intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare si inclusiv foametea, somajul s.a. 
Solutia propusa in aceasta lucrare, care vadeste incredere in progresul societatii internationale contemporane, sustinand pozitia optimista opusa atat ,,pesimismului ecologic", cat si conceptiilor apologetice ale ,,optimismului tehnologic", nu consta in renuntarea la avantajele procesului - ceea ce ar conduce la o reducere a poluarii- ci in organizarea unei economii durabile, renuntarea la programele militare si alocarea fondurilor acestora reorganizarii economiei conform cu cerintele ecologice.
Criza mediului inconjurator este un semn ca ecosfera se afla acum sub o presiune atat de mare, incat pastrarea echilibrului ei este amenintata. Ea ne avertizeaza ca trebuie sa descoperim sursa acestei curse spre sinucidere si sa o lichidam inainte ca ea sa distruga mediul si pe noi odata cu el. Deteliorarea conditiilor de mediu este cauzata de actiunile omului si are efecte foarte grave asupra conditiei umane Ritmul de exploatere a ecosistemului, care genereaza cresterea economica, nu se poate mari la infinit fara a suprasolicita sistemul, care este astfel impins spre punctul de prabusire. Totusi, aceasta relatie teoretica nu inseamna ca orice crestere a activitatii economice genereaza automat mai multa poluare. Cele ce se intampla in mediul ambiant depind de felul in care realizam aceasta crestere. 
Pe parcursul existentei omenirii, in fata ei apar permanent probleme care cer o solutionare de neaminat. Unele din ele poarta un caracter local, altele, din contra cuprind regiuni mari sau omenirea in ansamblu.
In baza mai multor cauze, astfel de probleme cum sunt: prevenirea razboiului si a conflictului nuclear mondial, asigurarea suficienta a oamenilor cu apa potabila, alimente, energie, materie prima, dirijarea proceselor demografice, pastrarea mediului natural si folosirea in scopuri gospodaresti a Oceanului Planetar si a spatiului cosmi, au capatat in prezent un caracter global.
Ca urmare a globalizarii sau internationalizarii lumea de astazi a devenit vadit mai periculoasa, intai de toate din cauza ca omenirea a ajuns la situatia cand poate sa se autodistruga nu atat pe cale militara, cat pe cale "pasnica".
In prezent, in prim plan nu se afla pericolul cataclismului nuclear ce se produce la moment, ci perspectiva infioratoare a disparitiei chinuitoare, treptate a intregii omeniri. 
La aparitia si actualizarea problemelor societatii internationale au contribuit esential cresterea brusca (si nu intotdeauna indreptatita) a comsumului de resurse naturale, influienta antropogena negativa asupra mediului natural, inrautatirea conditiilor ecologice de viata ale oamenilor, decalajul in crestere dintre nivelul de dezvoltare social-economica al tarilor industrial dezvoltate si a celor in curs de dezvoltare, crearea armei de nimicire in masa care pune in pericol insasi existenta civilizatiei umane. 
Printre trasaturile specifice ale problemelor societatii internationale se numara:
- manifestarea pe scara globala, care depaseste hotarele unui stat sau ale unui grup de state;
- acuitatea manifestarii ;
- caracterul complex (toate problemele sunt strans legate reciproc);
- esenta general umana, care le face intetese si actuale pentru toate statele si popoarele;
- posibilitatea de a fi solutionate doar prin eforturile intregii comunitati mondiale, ale tuturor tarilor si popoarelor;
I. Problemele societatii internationale
Istoria civilizatiei umane evidentiaza faptul ca problemele societatii internationale inainte de a fi rezolvate trebuie sa fie descoperite, localizate in timp si spatiu, corect formulate cu ajutorul stiintei si integrate intr-o strategie realista de dezvoltare.
Printre problemele urgente si permanente ale omenirii se numara:
- sprijinirea accesului la educatie, sprijinirea dezvoltarii continue a stiintei si punerea cuceririlor ei in slujba imbunatatirii vietii oamenilor; 
- criza alimentara, subdezvoltarea si dezvoltarea accentuata; 
- degradarea mediului natural;
- cresterea rapida a populatiei si extinderea necontrolata a urbanizarii;
- epuizarea resurselor (energia si materiile prime);
- imensele cheltuieli militare;
- asimilarea oceanului planetar pentru progresul si bunastarea popoarelor;
- inflatia si crizele financiare - monetare si economice;
Internationalizarea acestor probleme pentru omenire se bazeaza pe unicitatea economiei mondiale si este legata de faptul ca apar, intr-o anumita masura, in aproape toate tarile, contin elemente tehnice, social - economice, politice si ecologice comune, se afla intr-o interactiune permanenta si tot mai puternica, determinand propagarea in lant a efectelor si necesitand eforturi conjugate pentru rezolvarea lor.
Caracterul mondial al acestor probleme impune ca spatiul si timpul pentru abordarea lor sa fie considerate la dimensiuni cat mai mari.
Actualele tendinte de crestere a populatiei globului, productia de armament, poluarea, industrializarea scaderea resurselor neregenerabile sau de epuizare vor continua in viitor si se vor complica foarte mult. Evolutia lor de pana acum se inscrisese pe o curba exponentiala ale carei caracteristici de baza sunt rezultatele surprinzatoare determinate de timpul necesar dublarii efectelor negative in lume.
Cunoasterea acestor probleme grave cu care se confrunta societatea internationala, a cauzelor care le determina si a efectelor lor directe si propagate, in timp si spatiu, reprezinta o conditie esentiala pentru a concepe si infaptui strategii si masuri cu caracter national, regional si mondial care sa permita, intr-un viitor previzibil, depasirea limitelor actuale ale factorilor de productie intr-un mediu de viata compatibil cu mediul natural. Cu cat gandirea si actiunea convergenta a popoarelor se vor angaja mai repede si pe fond in aceasta directie, cu atat sansele de succes vor fi mai mari.
Internationalizarea a ajuns sa fie identificata cu universalizarea saraciei, dependentei, a criminalitatii. Nu este intamplator faptul ca intelegerea internationalizarii este marginalizata in raport cu critica de respingere a sa.
Inainte de toate omenirea ar trebui sa accepte ca schimbarea este chiar noul sau mod de viata , apoi sa vada pas cu pas cum se produce aceasta schimbare peste tot, de la obiceiuri si obisnuinte marunte pana la constructii institutionale.
Internationalizarea risca sa fie luata drept o noua socializare de asta data la scara planetara. 
1.1. Sprijinirea accesului la educatie, sprijinirea dezvoltarii continue a stiintei si punerea cuceririlor ei in slujba imbunatatirii vietii oamenilor
Doua din prioritatile Consensului de la Copenhaga - organismul Centrul Consensului de la Copenhaga(CCC) are rolul de a primi rapoarte de cercetare care vor ajuta la clasificarea problemelor grave cu care se confrunta societatea internationala- sunt: abandonul scolar si combaterea bolilor. 
In domeniul educatiei, specialistii precum Peter Orazem, recomanda concentrarea pe problema copiilor care abandoneaza scoala. In opinia sa, prin programe de burse si acordarea "de ajutoare financiare conditionate", acordate parintilor pentru a-si trimite copii la scoala, abandonul scolar poate fi combatut iar performanta scolara poate creste. 
,,Omul nu poate deveni om decat prin educatie"- spunea Kant, prin urmare omul nu se naste om: ,, tot ceea ce constituie umanitate: limbajul si gandirea, sentimentele, arta, morala - nimic nu trece in organismul noului nascut"- fara educatie
Menirea educatiei este aceea ,,de a inalta pe culmi mai nobile de viata omul, comunitatea etnica si umanitatea, prin cultivarea valorilor spiritului".


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea Internationala si Problemele cu Care se Confrunta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!