Situația economică mondială actuală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Necesitatea studierii istoriei economice
2.Situatia economica actuala : informatie, globalizare, criza
2.1 Epoca informatiei
2.3 Globalizare
2.3 Criza economica

Extras din referat:

Din cadrul vietii sociale, a sistemului social global al societatii, subsistemul vietii economice ocupa cel mai important rol. In fond, viata economica reprezinta suportul material al vietii sociale, facand posibil existenta celorlalte subsisteme, a societatii ca atare. Importanta deosebita a vietii economice face ca ea sa fie studiata din cele mai diferite unghiuri, perioade istorice, domenii de activitate. Dupa cum se stie economia politica este o structura economica, cu caracter fundamental, care se ocupa de relatiile sociale de productie, de relatiile economice sociale, de legile generale care guverneaza productia, repartitia, schimbul si consumul, serviciile economice, pe diferite trepte de dezvoltare a societatii.

Studierea istoriei economiei contribuie atat la cunoasterea obtiunii legilor economice, a modului de organizare si functionare in trecut, dar mai ales trebuie sa descifreze tendintele de dezvoltare prezente si viitoare, in acest sens, impreuna cu alte stiinte economice sa formuleze previziuni si prognoze.Acest studiu nu poate sa se rezume numai la constatarea unor fapte, fenomene, ci ea trebuie sa infatiseze caile si metodele ce au fost folosite sau ce vor fi utilizate pentru inbunatatirea sau ridicarea calitativa a intregii activitati economice.

Fiind o stiinta socio-umana, istoria economiei are stranse legaturi in primul rand cu celelalte stiinte economice (economia politica, structurile economice de ramura) realizand un schimb intens informational de date si cunostiinte, dar si cu alte stiinte socio-umane cum ar fi istoria, sociologia, demografia etc. Elemente insemnate de istorie economica universala si nationala gasim si in opera unor economisti romani ca D.P.Martian, P.S.Aurelian, I.Ionescu de la Brad, sau din perioada interbelica , I.N.Angelescu, St.Zeletin; V.Madgearu, Gh.Zane etc.

Concluzionand in legatura cu obiectul istoriei economice in general, a celei nationale in particular asa cum preciza si prof. Frederic Mauso de la Universitatea din Paris ,''Istoria economiei trebuie sa fie inainte de toate, teoria sistemelor economice trecute''.Nu putem privi spre viitor atata timp cat nu cunoastem trecutul. Istoria economiei trebuie sa contribuie atat la cunoasterea obtiunii legilor economice, a modului de organizare si functionare in trecut, dar mai ales trebuie sa descifreze tendintele de dezvoltare prezente si viitoare, in acest sens, impreuna cu alte stiinte economice sa formuleze previziuni si prognoze

2.Situatia economica actuala : informatie, globalizare, criza

2.1 Epoca informatiei

Sistemele internationale actuale nu ar putea functiona fara informatie, nivelurile acestora interactioneaza si supravietuiesc datorita informatiilor (state, organizatii guvernamentale, transnationale etc.). Scopul cautarii si detinerii de informatii este, insa, diferit ca, de altfel, si mijloacele de obtinere a informatiilor.Necesitatea suportului informational a devenit principala coordonata a vietii cotidiene.Informatia, cu toate atributele sale: ,,...veridicitate, actualitate, oportunitate, relevanta, disponibilitate si permisivitatea accesului, precizia, utilizabilitatea si procesabilitatea, rezistenta la factori distructivi, mobilitatea sau transferabilitatea, siguranta si stabilitatea" a pus stapanire pe intreaga viata a planetei.

De aceea, noul ,,razboi" al secolului XXI se numeste ,,razboi informational", iar lupta nu se mai duce pe clasicele spatii militare de referinta - terestru, aerian, naval - ci in noul spatiu informational, delimitat de telecomunicatii, computere si sateliti, pericolul unui atac putand veni, cu aceeasi probabilitate, din partea inamicului sau chiar a prietenilor.

2.3 Globalizare

Saltul activitatii economice la nivel international a avut loc atunci cand capitalismul s-a extins pe intregul glob. Capitalismul inseamna suprematia economiei deschise, orientate catre piata, o piata in expansiune si intr-o continua schimbare structurala. Trecerea la acest sistem economic s-a produs dupa prima revolutie industriala (secolul al XVIII-lea), dar ea a fost pregatita de intreaga dezvoltare anterioara a omenirii; trasaturile fundamentale ale realitatii de azi sunt o prelungire, in grade diferite, a unor experiente indepartate in timp; cum spune Braudel ,,ele se alimenteaza din secolele trecute".

Fenomenele care marcheaza evolutia economiei mondiale in ultimele decenii stau sub semnul globalizarii, al interdependentelor si interactiunii. Orice s-ar intampla, in orice colt al lumii, are efecte mai mult sau mai putin ample asupra intregii economii mondiale.Procesul globalizarii este de data relativ recenta. El s-a manifestat mai ales dupa al doilea razboi mondial si a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa mai ales dupa anii 80, odata cu globalizarea pietelor financiare. Zonele cele mai ,,expuse" globalizarii au cunoscut cele mai inalte cresteri. Rolul statului, in contextul globalizarii, tinde sa se minimizeze.Daca, pana acum cateva decenii, el reprezenta principalul actor al relatiilor economice internationale, regulatorul activitatii economice nationale, se apreciaza ca statul a pierdut astazi acest rol in favoarea companiilor transnationale

In randul adversarilor principali ai acestui impuls istoric dominant se afla, fireste, Rusia - cu ceea ce a mai ramas din sistemul sau de popoare cucerite si de state vasale - si fundamentalismul islamic. Infranta in infruntarea cu Occidentul in cadrul Razboiului Rece, silita sa abandoneze vaste spatii din ceea ce constituise inainte de 1989 sistemul imperial sovietic si, odata cu acestea, si ideologia corespunzatoare, comunismul, Rusia oscileaza intre necesitatea adaptarii la noile realitati, implicit cooperarea cu invingatorii ei, in frunte cu Statele Unite ale Americii, si pornirile imperiale atavice, dorinta de a conserva ce i-a mai ramas din mostenirea Uniunii Sovietice si, in masura posibilului, de a recupera macar in parte pozitiile pierdute. Necesitatea stringenta a modernizarii si a asimilarii valorilor lumii contemporane impinge, asadar, Rusia pe calea apropierii de SUA; fazele de slabiciune reala sau presupusa

Bibliografie:

Istoria Economiei Nationale- Conf. Univ. Dr. Aurel Piturca

Globalizarea si situatia geopolitica actuala- Doru Juverdeanu

Globalizare si probleme globale, Ioan Bari Ed. Economica

Ziare si reviste cu teme economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Situatia economica mondiala actuala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 915 cuvinte
Nr caractere:
10 810 caractere
Marime:
16.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
situatie economica, state, criza
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!