Sistemul Monetar International

Extras din referat Cum descarc?

1. Sistemul Monetar International: etape premergatoare si realizari 

2. Principiile care au stat la baza Sistemului Monetar International 

3. Dezechilibrele generate de Sistemul de la Bretton Woods 

4. Prabusirea Sistemului de la Bretton Woods si reforma SMI 

5. Rolul Drepturilor Speciale de Tragere 

6. Institutiile Sistemului Monetar International 

7. Rolul F.M.I. in economia mondiala 

8. Relatiile Romaniei cu F.M.I. 

Bibliografie 

Obiectivele propuse: 

- insusirea de concepte cheie precum: sistem monetar international: cursuri fixe, 
convertibilitatea in aur a $, moneda cos DST, lichiditate internationala; 
- cunoasterea modului de aplicare a principiilor care au stat la baza SMI; 
- cunoasterea mecanismului convertibilitatii $ si a celorlalte monede; 
- cunoasterea rolului DST in cadrul SMI si a modului de determinare a valorii monedei 
cos; 
- insusirea informatiilor referitoare la activitatea FMI si aBancii Mondiale in cadrul 
economiei mondiale; 
- cunoasterea directiilor de actiune in cooperarea Romaniei cu FMI. 

1. Sistemul Monetar International: etape premergatoare si realizari

Definitie: Sistemul Monetar International poate fi definit ca un ansamblu de reguli, 
instrumente, organisme si piete referitoare la crearea, valorificarea si circulatia monedelor 
internationale. 
Crearea unui sistem monetar international trebuie privita ca expresie a interdependentei economice dintre statele suverane, si nu ca o modalitate de a subordona sistemele monetare nationale. Odata creat, un sistem monetar international, inclusiv organismul menit sa asigure cooperarea si sa sprijine aplicarea principiilor, trebuie adaptat cerintelor de orice fel care intervin in relatiile economice, sociale si politice dintre statele membre ale sistemului. 
- Etape premergatoare 
Prima incercare pe linia cooperarii sistemelor monetare nationale a fost conventia prin care s-a creat Uniunea Latina, semnata la 23 decembrie 1865 de Franta, Belgia, Italia si Elvetia. Scopul acestei uniuni era protejarea etalonului monetar bimetalist (aur si argint), care reprezenta elementul comun al tarilor semnatare ale conventiei. Cu acest prilej se recunoaste o unitate monetara comuna: francul, care era impartit in 100 centime. 
Un numar de tari au emis monede similare celor din Uniune, fara a adera insa la ea. Aceste tari au adoptat numai o parte din prevederile conventiei, pastrand raportul valoric de 1/15,5 dintre aur si argint. Printre tarile mentionate se numara: Austro-Ungaria, Romania, Serbia,Bulgaria, Spania, Venezuela, Columbia, Peru. Uniunea Monetara Latina a contribuit la consolidarea pentru o perioada scurta de timp a pozitiilor bimetalismului.
Din septembrie 1873 sa limitat baterea monedelor din argint si, practic, s-a trecut la etalonul monometalist aur. 
O alta incercare de aliniere a sistemelor monetare nationale a reprezentat-o Conferinta de la Genova, care a avut loc intre 10 aprilie - 19 mai 1922, si la care au participat 33 de state. 
Principala recomandare care se desprinde din aceasta conferinta este de a se limita utilizarea aurului, prin pastrarea disponibilitatilor de valute in conturile de la bancile din strainatate. In acest scop, se propunea adoptarea etalonului aur - devize in cadrul sistemelor monetare nationale si folosirea unui sistem de cliring international. 
In cadrul acestei conventii, adoptarea unui etalon sau a altuia era considerata o problema 
de politica interna, astfel ca nici o tara a carei moneda era folosita ca valuta de rezerva nu era angajata in relatiile cu alte tari, decat in masura in care aceasta ii servea propriilor interese. 
O forma mai concreta de colaborare monetara o reprezinta Blocul aurului. Acesta a fost creat prin conventia din luna iulie 1933, la Conferinta monetarasi economica de la Londra, unde Franta, Belgia, Olanda, Italia, Elvetia si Polonia, care aveau la baza sistemelor lor monetare etalonul aur, s-au angajat sa mentina paritatile existente.
Din aceasta pozitie a avut de castigat Franta care, cu toate dificultatile pe care le 
intampina a reusit sa mentina paritatea monedei sale, moneda care era supraevaluata. Din cauza intensificarii speculatiilor monetare, Italia iese din blocul aurului in 1935, iar Polonia in 1936.
Un important pas in directia cooperarii monetare a fost facut prin Acordul monetar tripartit, incheiat intre SUA, Anglia si Franta. Prin acest acord, de la 25 septembrie 1936, guvernele Statelor Unite si Angliei apreciau reajustarea francului francez, promitand evitarea greutatilor in calea ajustarii, impiedicarea unor deprecieri competitive. La apelul celor doua guverne, in noiembrie 1936, au aderat la acord Belgia, Olanda si Elvetia.
Rezulta, astfel, ca nici unul din acordurile monetare internationale incheiate in perioada anilor '30 pana la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial nu au dus la formarea unui sistem monetar international. 
- Crearea Sistemului Monetar International de la Bretton Woods Intre 1si 22 iulie 1944 are loc la Bretton Woods, Conferinta Monetarasi Financiara Internationala a Natiunilor Unite si Asociate. S-a considerat ca "pentru prima oara a fost stabilit un sistem monetar bazat pe un acord international"1 . 
Baza discutiilor pentru redactarea documentului prezentat la Bretton Woods, in 1944, a constituit-o planul White si planul Keynes. 
Planul lui Harry Dexter White (consilier al ministrului de finante al SUA) a fost 
publicat in aprilie 1943 intr-o ultima varianta, sub denumirea: ,,Proiect preliminar de schita a unei propuneri pentru un fond international de stabilizare a Natiunilor Unite si Asociate". 
Planul lui John Maynard Keynes (numit in Anglia, in 1940, consilier onorific al 
Ministerului Finantelor) a aparut in forma sa finala, ca document oficial, la Londra, in aprilie 1943, sub denumirea: ,,Propuneri pentru o Uniune de cliring international".
Planul White exprima preocuparea principala a Statelor Unite de a restaura libertatea tranzactiilor si platilor internationale, fiind prevazuta instituirea Fondului de stabilizare, al carui capital era format prin subscrierile tarilor membre (30 % in aur, iar restul in moneda nationala).Monedele tarilor membre trebuiau sa fie definite in unitas, moneda Fondului de stabilizare, care avea un rol limitat, putand fi cumparatasi vanduta contra aur in cadrul operatiunilor cu Fondul. 
Aceste unitati de cont erau egale cu greutatea in aur corespunzatoare pentru 10 dolari, paritatea in aur neputand fi modificata decat cu acordul Fondului, cu o majoritate de 3/4 din voturi. 
- Fondul de stabilizare prevedea eliminarea restrictiilor valutare, cu exceptia celor 
promovate de Fond, si era imputernicit sa stabileascasi sa modifice cursurile valutare ale tarilor membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!