Sistemul Just in Time

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1 INTRODUCERE IN NOTIUNEA ,,JUST IN TIME" 1
1.1. APARITIA SI DEZVOLTAREA SISTEMULUI JUST IN TIME 1
1.2. CARACTERISTICI ALE SISTEMULUI JUST IN TIME (T3) 1
1.3. FUNDAMENTELE SI STRATEGIA SISTEMULUI JUST IN TIME 2
CAP. 2 SISTEMUL JUST IN TIME 3
2.1. OBIECTIVUL SISTEMULUI JUST IN TIME 3
2.2. APLICAREA SISTEMULUI JUST IN TIME 4
2.3. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ALE SISTEMULUI JUST IN TIME 5
CAP. 3 CONCLUZII 6
BIBLIOGRAFIE 7


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 INTRODUCERE IN NOTIUNEA ,,JUST IN TIME"
1.1. APARITIA SI DEZVOLTAREA SISTEMULUI JUST IN TIME
Ideea sistemului Just In Time (JIT) apartine lui Kiichiro Toyota, fondatorul Toyota Motor Corporation, in anii 1930 .
JIT a fost pus la punct in Japonia in anii '70 in fabricile constructoare de automobile Toyota. Aceasta metoda este un ansamblu de tehnici cantitative de gestiune si de aici, aproape o solutie globala de organizare si chiar o filozofie .
Conceptul JIT a fost dezvoltat de japonezul Taiichi Ohno din nevoia de a furniza un sistem de producere a unui numar mic de mai multe tipuri diferite de automobile, diferit de sistemul american care producea cantitati mari din acelasi tip de produse .
JIT este o inovatie si trasaturile de baza au fost elaborate si perfectionate de Toyota . Dar in productia JIT nu e nimic unicat japonez. Ea poate fi folosita oriunde.
Conceptul JIT a fost denumit in diferite feluri:
o ZIPS (Zero Inventar in Sistemul de Productie);
o MAN (Materiale Conform Cerintelor);
o MIPS (Inventar Minim in Sistemul de Productie);
o Productie fara stocuri; Prelucrare in flux continuu;
o Kanban; Sistemul Toyota;
o Sistemul Ohno (dupa Taiichi Ohno, vicepresedintele Toyota) .
1.2. CARACTERISTICI ALE SISTEMULUI JUST IN TIME
JIT este un sistem de productie care produce si livreaza doar atat cat este nevoie si doar in cantitatea necesara, conform solicitarii clientului .
JIT sau ,,exact la momentul potrivit" este o filozofie organizationala ce se fundamenteaza pe ideea ca activitatea de productie trebuie calculata si proiectata cu mare precizie astfel incat stocurile sa fie reduse la minim. Succesul unei abordari de tip JIT este insa conditionat nu numai de matematica unei eficiente stricte a procesului de productie, de mijloace de productie usor adaptabile unei cereri diverse, arta in echilibrul cerere-oferta dar mai ales de un parteneriat permanent cu furnizorii mai ales pentru materia prima de stricta necesitate .
JIT se bazeaza pe conceptul de nivelare a productiei . Totodata la baza acestui sistem se afla si conceptul Heijunka.
Conceptul JIT inseamna reducerea stocurilor si a pierderilor sau maximizarea fluxurilor de utilizare a resurselor pentru realizarea produselor finite. Reprezinta scopul cel mai provocator si mai complex al filozofiilor kaizen, fiind rezultatul a trei principii enuntate prin: ,,Take Time", ,,Pull System" si ,,Flow Production" .
Take Time - timpul necesar pentru a produce o iesire in procesul de productie si se stabileste in functie de rata de cumparare a acelui produs.
Pull System - adoptarea unui flux de resurse care sa permita inlocuirea acelor resurse care au fost epuizate.
Flow Production - presupune evolutia produsului de la o etapa la alta, astfel incat in cadrul fiecarei etape sa se faca doar ceea ce este necesar pentru trecerea la urmatoarea etapa.
1.3. FUNDAMENTELE SI STRATEGIA SISTEMULUI JUST IN TIME
Sistemul JIT are ca rezultat un inventar mult mai mic, costuri scazute si calitate buna .
In obtinerea produselor materiale si a serviciilor de inalta calitate s-a impus in ultimul timp conceptul JIT, exact la timp .
In domeniul metodelor de coordonare ale proceselor de productie, metoda JIT s-a impus in ultima perioada, fiind considerata de specialisti o conditie esentiala a competitivitatii. Pentru unii, JIT inseamna doar planificarea si controlul productiei pe nivele, pentru altii, reprezinta o filozofie de productie ce afecteaza si implica toate subsistemele din cadrul unei organizatii .
Scopul JIT este de a elimina total risipa, pentru a atinge cea mai buna calitate posibila, cele mai scazute costuri posibile si timpii cei mai scazuti de productie si livrare .


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Just in Time.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!