Sistemul Instituțional al UE

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. I SISTEMUL INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE- Fundament teoretic 2 
CAP. II STRUCTURA SISTEMULUI INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE 4
1. INSTITUTII FUNDAMENTALE 4
1.1. Parlamentul European 4
1.2. Consiliul Uniunii Europene 6
1.3. Consiliul European 8
1.4. Comisia Europeana 9
1.5. Curtea de Justitie 10
1.6. Curtea Europeana de Conturi 12
1.7. Ombudsmanul 13
1.8. Banca Centrala Europeana 13
2. ORGANISME FINANCIARE 15
2.1. Banca Europeana de Investitii 15
2.2. Fondul European de Investitii 16
3. ORGANISME CONSULTATIVE 17
3.1. Comitetul Economic si Social ( CES) 17
3.2. Comitetul Regiunilor 17
4. ORGANISME INTERINSTITUTIONALE 18
5. AGENTIILE SAU ORGANISMELE DESCENTRALIZATE 18
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 21


Extras din referat Cum descarc?

CAP. I SISTEMUL INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE- Fundament teoretic
In prezent Uniunea Europeana are unul dintre cele mai complexe si mai bine structurate sisteme institutionale, rolul institutiilor fiind de a realiza interesele politice, economice, sociale,culturale ale statelor membre prin coordonarea diverselor politici si strategii comune, de a gestiona diverse activitatii comunitare si de a emite reglementari cu caracter obligatoriu a caror nerespectare impune sanctiuni. 
Cadrul instutional comunitar are drep scop:
- promovarea valorilor sale, punerea in aplicare pe baza drepturilor conferite de tratatele comunitare a regulilor de constituire si functionare.
- asigurarea eficacitatii, continuitatii, coerentei politicilor si actiunilor sale.
- realizarea obiectivelor si intereselor Uniunii, ale statelor membre si nu in ultimul rand ale cetatenilor sai.
- reglementarea si coordonarea la nivel supranational a activitatilor comunitatii.
- reprezinta interesele statelor (Consiliul), interesele Uniunii(Comisia), interesele popoarelor statelor membre ( Parlamentul).
In urma adoptarii Tratatului de la Lisabona din 2009, sistemul institutional al comunitatii europene cuprinde urmatoarele institutii :
o Noua institutii fundamentale ale Uniunii Europene: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European, Curtea de Justitie, Comisia Europeana, Curtea de Conturi, Banca Centrala Europeana, Ombudsmanul, Autoritatea europeana pentru protectia datelor.
o Doua organisme cu rol financiar: Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii.
o Doua organisme cu rol consultativ: Comitetul Regiunilor si Comitetul Economic si Social.
o Cinci organisme interinstitutionale: Oficiul European pentru selectia personalului, Serviciul european pentru actiune externa, Eurostat, Oficiul pentru publicatii al Uniunii Europene, Scoala Europeana de Administratie).
o 36 de Agentii sau de organisme descentralizate care sunt grupate in sase categorii: 
- agentii comunitare;
- agentii dedicate domeniului cooperarii judiciare si politienesti in materie penala;
- agentii executive;
- agentii dedicate Politicii Externe si de Securitate Comune;
- agentiile EURATOM;
- Institutul European de Inovare si Tehnologie.
Intr-o abordare juridica sau al dreptului comunitar sistemul institutional al Uniunii Europene este structurat mai simplu, pe doua nivele astfel :
- pe primul nivel se regasesc institutiile fundamentale ale comunitatii europene, care sunt specificate in tratatele fundamentale si care indeplinesc functii legislative, executive, judecatoresti. In acest sens din institutiile fundamentale al Uniunii Europene fac parte: Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana si Curtea de Justitie.
- pe al doilea nivel se regasesc celelalte institutii precum organismele financiare, organismele consultative, cu importanta mai redusa din punct de vedere juridic.
Grafic, structura institutiilor comunitare se poate reprezenta astfel :
Sursa: Stolojan, Theodor, Tatarcan, Raluca, Integrarea si politica fiscala europeana, Editura Infomarket, Brasov, 2002, pg. 74.
CAP. II STRUCTURA SISTEMULUI INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE
1. INSTITUTII FUNDAMENTALE
1.1. Parlamentul European
Parlamentul European este una dintre institutiile fundamentale ale Uniunii Europene, care a suferit modificari structurale in decursul timpului, astfel institutia contemporana a Parlamentului este rezultatul fuziunii Adunarilor Parlamentare ale CEE, CECO si CEEA, in prezent dorindu-se a fi un adevarat forum reprezentativ al cetatenilor comunitatii europene care sa aiba un impact profund asupra modului de functionare al Uniunii. 
Structura si organizare
Parlamentul European, cu sediul la Strasburg, dar avand Secretariatul la Luxemburg, iar Comisiile desfasurandu-si activitatea la Bruxelles, are in componenta sa in urma celei de-a sasea extinderi a Uniunii Europene un numar de 736 de europarlamentari. Numarul parlamentarilor europeni a crescut semnificativ in urma celor cinci extinderi de la 78 de membrii in 1951, la 785 in 2007 desi prin Tratatul de la Nisa se specifica ca numarul maxim de europarlamentari poate fi de 736, ulterior numarul acestora fiind redus pentru a fi in conformitate cu reglementarile impuse.
Regulamentul intern reglementeaza organizarea Parlamentului care se bazeaza pe existenta unui presedinte ales pe o perioada de 2,5 ani dintre membrii diferitelor grupuri politice sau dintre membrii neafiliati nici unui grup politic. Membrii Parlamentului sunt organizati pe Grupuri Politice si nu in functie de nationalitate, numarul de europarlamentari necesar constituirii unui grup politic fiind mai redus atunci cand este compus din reprezentantii mai multor state si mai mare daca este compus din reprezentantii unui singur stat. La nivelul Parlamentului European exista in momentul actual un numar de 7 grupuri politice :
- Grupul Partidului Popular European (PPE);
- Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si al Democratilor din Parlamentul European (S&D);
- Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa ( ELDR);
- Grupul Verzilor/ Alianta Libera Europeana (V/ALE);
- Grupul Conservatorilor si Reformisti Europeni ( ECR);
- Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/ Stanga Verde Nordica ( SUE/ NGL);
- Grupul Europa Libertatii si Democratiei (EFD).
Membrii Parlamentului European sunt alesi pe o perioada de 5 ani de catre cetatenii europeni cu drept de vot din fiecare stat membru, avand aceleasi drepturi ca si parlamentarii de la nivel national, precum: salariu, imunitate, fond de cheltuieli pentru activitatea intreprinsa precum si alte beneficii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Institutional al UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!