Sistemul informațional contabil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Caracterul complex al productiei, de la nivelul oricarei firme productive face ca informatiile despre trecut sa-si piarda valoarea de cunoastere necesara luarii deciziei. Rolul hotarator in conducerea si organizarea oricarei activitati, il are factorul uman, dar elementul care leaga si conditioneaza diferitele faze ale procesului il constituie informatia.

In conditiile in care calitatea managementului este in functie de informatie, este firesc ca problemele informationale sa capete o pondere din ce in ce mai mare.

Pe de alta parte, economia de piata impune o adaptare cat mai rapida a productiei la diferite cerinte, ceea ce face ca agentii economici sa fie ,,siliti" sa-si rationalizeze desfasurarile productiei prin crearea unei cat mai mari flexibilitati.

Conceptul de informatie este un concept de mare generalitate, intalnindu-se in absolut toate activitatile umane si in natura. Nu este posibil nici un sistem natural sau social fara schimb de informatii, atat intre sistemul respectiv si alte sisteme din spatiul exterior, cat si in interiorul sistemului propriu, intre componentele acestuia.

Din punct de vedere teoretic se defineste cantitatea de informatii ca o marime ce caracterizeaza inlaturarea nedeterminarii prin transmiterea si receptionarea mesajului. Se defineste de asemenea notiunea de entropie, ca o masura a cantitatii de informatie, prin relatia:

H(A) = H(p1, p2, ..., pn)

Matematicianul C.E. Shannon [88] a reusit in 1948 sa dea, pentru prima data, expresia matematica a lui H, aratand cum se exprima masura nedeterminarii experimentului A, in functie de probabilitatile p1, p2, ..., pn ale rezultatelor a1, a2, ..., an in care se concretizeaza A:

Prin alegerea bazei logaritmului b = 2, inseamna ca avem de-a face cu un experiment cu 2 evenimente echiprobabile:

Astfel, unitatea de masura a nedeterminarii se numeste unitate diadica, binara sau bit (de la prescurtarea cuvintelor englezesti binary digit = cifra binara).

La noi in tara, academicianul Octav Onicescu a observat ca pentru scopurile pur statistice, se poate pastra ca formatie probabilitatea insasi si nu logaritmul ei. De aceea, se poate considera urmatoarea expresie ca informatie medie:

Aceasta expresie a fost numita de el energie informationala. Pe baza ei, a fost creata o noua disciplina - statistica informationala -, acest concept caracterizand, de fapt, gradul de organizare a unui sistem.

Intre componentele (elementele) oricarui sistem si/sau intre sisteme, informatiile iau nastere, in mod aleator sau determinist, locul de emitere a informatiei numindu-se ,,sursa", iar locul de destinatie ,,receptor". Intre sursa si receptor informatia circula printr-un canal de comunicatie.

Pentru realizarea unor produse materiale sunt necesare transmiterea si utilizarea unor informatii, ce poarta

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Informational Contabil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
8 287 cuvinte
Nr caractere:
49 169 caractere
Marime:
57.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
sisteme, informatii
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!