Sistemul fiscal în Turcia

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Republica Turcia este o tara situata pe doua continente, aflata aproape in totalitate in Anatolia, cu 3% din teritoriul sau aflat in regiunea Muntilor Balcani din Europa de sud-est, si are granite cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran la est, Irak si Siria la sud. Capitala Republicii Turcia este or. Ankara, dar or. Istanbul ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii. Alte orase importante sunt Izmir, Bursa, Adana, Trabzon, Malatya, Gaziantep, Erzurum, Kayseri, Izmit (Kocaeli), Konya, Mersin, Eskisehir, Diyarbakir, Antalya si Samsun. Suprafata tarii este 780.580 km2, (35% suprafata arabila, 3% ommerc permanente si 62% alte destinatii) cu o populatie de 73 mln. De locuitori (turci 80%, kurzi 20%).
Turcia este o republica democratica, laica, constitutionala al carei sistem politic a fost stabilit in 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC si Consiliul Europei. In octombrie 2005 Uniunea Europeana a deschis negocierile de aderare cu Ankara.
Densitatea medie a populatiei in Turcia este de 87 pers/km2. In mijlocul anilor 70, Turcia era in continuare o societate predominant rurala, circa 60 % din cetatenii ei traind la tara. Cea mai mare concentratie de populatie se afla in or. Istanbul si in regiunile de coasta. Astazi, 75% din populatia Turciei traieste la orase, in comparate cu doar 21 % in 1980. Aproximativ 90 % din populatie traieste in partea Asiatica si doar 10 % traieste in partea Europeana.
De secole, economia RT s-a bazat in principal pe agricultura. Azi, aceasta este un sector important al economiei tarii si asigura locuri de munca pentru aproximativ 46% din angajatii. Republica Turcia a trecut printr-o crestere considerabila in domeniul industriei si serviciilor - inclusiv finantele, transportul si serviciile profesionale si guvernamentale. In sectorul de export al tarii domina acum bunurile confectionate, in special textilele si imbracamintea.
La 10 aprilie 2019, ministrul Trezoreriei si Finantelor, Berat Albayrak a anuntat un nou pachet de reforma economica cu un nou set de impozite viitoare modificari ale politicii.
In consecinta, in cadrul acestui pachet, Turcia va lua masuri pentru a asigura o impozitare echitabila pentru grupurile cu venituri mai mari si etapele care vor avea un efect minim asupra inflatiei.
Ministrul Albayrak a subliniat importanta unui sistem centrat pe contribuabili, afirmand ca, printr-un sistem favorabil pentru contribuabili, toate procesele ar fi optimizate.
Mai mult, ministrul Albayrak a anuntat planurile de creare a unui fel de economie care prioritizeaza valoarea adaugata ridicata, bazata pe exporturi si tehnologie.
Cateva aspecte importante ale noului pachet de reforma economica sunt:
- Scaderea scutirilor curente mentionate in legea fiscala
- Scaderea treptata a cotei impozitului pe profit
- Raspandirea declaratiilor fiscale
- Introducerea unui nou sistem progresiv de impozitare
- Facilitarea antreprenoriatului
- Respectarea voluntara a sistemului fiscal
STIMULENTE INVESTITIONALE IN REPUBLICA TURCIA
- Pozitia geografica exceptionala;
- Experienta a mai mult de 15000 investitii cu capital strain (conform datelor anului 2006), inclusiv 104 din Top 5000 al companiilor mondiale;
- Raportul favorabil prezentat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). In ultimele 5 ani PIB-ul (Product Intern Brut) tarii a crescut pana la 40%. Republica Turcia a inregistrat cel mai mare progres dintre tarile din ESE;
- Piata interna cu o populatie de 70 mln. de cet. In anul 2006 PNB-ul (Product National Brut) a constituit 5477 de dolari SUA pe cap de locuitor;
- Forta de munca turca este binecunoscuta pentru aptitudinile sale si capacitatea sa de a invata, iar ratele competitive ale fortei de munca ofera avantaje pentru ramurile industriale;
- Noua generatie orientata spre calitate atat in sectoarele de productie, cit si in cele de servicii;
- Turcia este situata la poarta de intrare a Orientului Mijlociu la petrolul Caspic si la gazele naturale din Asia Centrala;
- Cresterea numarului vizitatorilor straini, fiecare an circa la 20%;
- Republica Turcia este investitorul majoritar in Republicile Caucaziene si din Asia Centrala. Datorita legaturilor sale culturale si istorice puternice, RT beneficiaza de un acces privilegiat si de o baza perfecta pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu aceste tari;
- Scutirea de taxe vamale si contributii la fonduri. Masinile si echipamentul importat pentru investitii poate fi adus in tara cu scutire de plata taxelor vamale si contributii la fonduri;
- Reduceri pentru investitii. Stimulente acordate intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM). Scutire de TVA pentru masinile si echipamentele cumparate de pe piata locala;
- Repartizarea gratuita de pamant. Scutire de impozitele pe venit si taxele corporationale. Stimulente pentru investitorii in sfera energiei electrice (aceasta masura permite investitorilor sa beneficieze de o reducere de 50 % din cheltuielile lor in cazul investirii in urmatoarele zone urbane: Van, Diyarbakyr, Siirt, Tunceli si Hakkari).


Fisiere in arhiva (1):

 • Sistemul fiscal in Turcia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. THE REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF FINANCE Revenue Administration (2016). TURKISH TAXATION SYSTEM.
2. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova. Ghid de afaceri - Turcia. 
3. Organisation For Economic Co-Operation and Development (OECD)- Centre For TaxPolicy and Administration. Tax Policy Reforms in Turkey.
4. http://mfa.sites.mfa.gov.md/gae/ghid.turcia.html 
5. https://www.sgi-network.org/2019/Turkey/Economic_Policies
6. http://mfa.sites.mfa.gov.md/gae/ghid.turcia.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!