Sistemul Fiscal în Luxemburg

Extras din referat Cum descarc?

Dispozitiile fiscale luxemburgheze sunt publicate in "Codul fiscal luxemburghez", care contine totodata unele comentarii ale specialistilor din domeniu. 
Principalele tipurile de impozite administrate de catre autoritatile fiscale sunt:
A. IMPOZITE DIRECTE: 
- Impozit pe venit de corporatie 
- Individual de impozit pe venit; 
- impozit municipal de afaceri, care este colectat de catre stat ; 
- Taxa pe valoare neta. +++++++++
B. IMPOZITE INDIRECTE: 
- Taxa pe valoarea adaugata 
- Taxa anuala de inregistrare fiscala 
- Taxe de inregistrare si stampila 
C. VAMALE SI ACCIZE: 
- Accizele la benzina, tutun si alcool; 
- Drepturile de import. 
D. TAXE MUNICIPALE 
- Teren de impozitare 
Structura sistemului fiscal luxemburghez este comparabila celui german in ceea ce priveste impozitul comercial si impozitul pe avere si celui francez sau belgian in cazul taxarii dreptului de inregistrare. La nivelul impozitelor indirecte, Luxemburgul aplica sistemul taxei asupra valorii adaugate, legislatia in domeniu fiind conforma directivelor Uniunii Europene.
Incasarea impozitelor se face prin intermediul a trei administratii distincte:
(i) Administratia Contributiilor Directe - pentru impozitele asupra veniturilor, 
(ii) Administratia Inregistrarilor si Domeniilor - pentru taxa asupra valorii adaugate, taxele de timbru, inregistrari, ipoteci, succesiuni, amenzi, precum si unele taxe pentru protectia proprietatii intelectuale, 
(iii) Administratia Vamilor si Accizelor - pentru taxele vamale si accize.
Comisia Europeana a catalogat drept ilegal si anticoncurential sistemul fiscal, valabil de peste 80 de ani, care acorda facilitati fiscale companiilor cu sediul la Luxemburg. 
Dupa sase luni de anchete aprofundate, departamentul de concurenta al Comisiei considera ca legislatia fiscala aplicabila din 1929 acorda avantaje fiscale nejustificate anumitor companii care dezvolta mari companii la Luxemburg.
Legislatia fiscala din 1929 acorda companiilor financiare, denumite holding-uri, scutiri de la plata impozitului pe profit, pe veniturile din dividende si din dobanzi, informeaza NewsIn.
Scopul acestei legi a fost atragerea in Luxemburg a activitatilor financiare, a gestionarii brevetelor si licentelor. Astfel, Luxemburg a devenit unul dintre cele mai mari centre financiare, regimul fiscal favorabil determinand numeroase multinationale sa isi stabileasca sediul social in Luxemburg. Cu toate acestea, un reprezentant bancar a afirmat ca Legea 1929 nu va produce mari schimbari, pentru ca o mare parte dintre companii au preferat sa fie fie prezente pe piata din Luxemburg prin fuzionari cu alte companii, in locul mutarii sediului sociail, chiar daca plateau impozit pe profit, dar beneficiau de alte facilitati fiscale greu de gasit in alte state.
Anul fiscal coincide in Ducat cu anul calendaristic.
Sistemul de taxare si impozitare, Luxemburgul are nivelul de impozitare cel mai redus din U.E., respectiv impozitul pe venituri atinge 30,38% (din care contributia pentru fondul de pensii 16% - 8% platita de angajator si 8% de angajat, asigurarile de sanatate 7,5% - 2,6% platita de angajator si 4,9 % de angajat, fondul pentru somaj 4% etc), impozitul pe profit este de 22%, taxele locale cca. 7,5%. 
Taxe care se platesc pentru inregistrarea unei firme in Luxemburg: pentru inregistrarea unei societati cu un capital de cca. 25.000 Euro trebuiesc platite urmatoarele taxe: taxe de inregistrare - 248 de Euro, taxe notariale - 198 Euro, publicarea in Monotorul Oficial - 372 Euro, taxe la Registrul Comertului - 818 Euro;
Impozitul pe profit.
Beneficiar al impozitului pe profit este statul luxemburghez. Subiectii impozabili sunt societatile pe actiuni, cooperativele, asociatiile religioase, organizatiile fara scop lucrativ, fundatiile si stabilimentele de utilitate publica, fondurile speciale, asociatiile de asigurari mutuale, serviciile publice industriale si comerciale ale persoanelor de drept public.
Societatile nerezidente nu datoreaza impozit decat pentru profitul realizat in Luxemburg. Impozitul poate fi retinut la sursa, dupa acest moment stingandu-se orice alte obligatii fiscale pentru impozitul pe profit.
Cotele de impozitare sunt:
o 20% (daca beneficiul anual impozabil este mai mic de 10.000 EUR), 
o 2000 EUR + 26% suma care depaseste 10.000 EUR (daca acesta se incadreaza in intervalul 10.000 - 15.000 EUR) 
o 22% pentru profit impozabil mai mare de 15.000 EUR.
Statul luxemburghez a pus in practica un regim fiscal extrem de favorabil pentru anumite categorii de societati, constand in general in scutirea de la impozitarea veniturilor acestora:
o Societatile holding de tip 1929 sunt acele societati luxemburgheze, constitute in baza legii din 31 iulie 1929, care au ca singur obiect de activitate preluarea unor titluri de participare ale unor societati nationale sau straine si gestionarea sau valorificarea acestora (inclusiv detinerea de brevete, finantarea unor grupuri de societati sau a unor filiale etc.).
o Societatile de participatii financiare (SOPARFI), avand aproximativ acelasi obiect de activitate, dar profitand de dispozitiile favorabile ale tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de Marele Ducat al
Luxemburgului.
Impozitul pe venit.
In Marele Ducat al Luxemburgului sunt considerati rezidenti acei contribuabili care locuiesc in acest loc timp de 6 luni consecutiv (chiar cu mici intreruperi), inclusiv in doi ani fiscali. Rezidentii datoreaza impozit pe venit pentru toate veniturile pe care le realizeaza, din tara sau din strainatate.
Sunt tratate de evitare a dublei impozitari intre Luxemburg si 30 sau mai multe tari, proiectate pentru a se asigura ca venitul care a fost deja impozitat intr-o tara sa nu fie impozitat din nou.
Nerezidentii sunt insa supusi impunerii doar pentru veniturile realizate in Luxemburg. Veniturile din capital ale nerezidentilor sunt in principiu neimpozabile, cu doua exceptii: dobanzile adiacente unei creante ipotecare inregistrate in Luxemburg si dividendele primite de la o societate de capital.
Baza de impozitare cuprinde opt categorii de venituri, dupa cum urmeaza: beneficiile comerciale; beneficiile agricole si forestiere; veniturile din exercitarea unei profesii liberale; veniturile salariale nete; veniturile nete provenind din pensii sau rente viagere; venitul net din capitaluri mobiliare; venitul net din cedarea folosintei bunurilor; venituri diverse.
Marele Ducat al Luxemburgului are cel mai complex barem de impunere din Europa, si varieaza intre 0% pentru venituri mai mici de 9.750 EUR si 38% pentru venituir mai mari de 34.500 EUR.
Neimpozitarea profitului societatilor agricole pe o perioada de 5 ani de la infiintare, daca profitul este folosit pentru dezvoltarea afacerii. Printre tarile din U.E. care aplica asemenea scutiri sunt: Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia ;


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Fiscal in Luxemburg.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!