Sistemul Financiar Public si Impactul Sau in Economie in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Sistemul financiar concept si structura pag 3
1.1. Mecanismul financiar - componenta a mecanismului economic pag 3
1.2. Sistemul financiar-caracteristici pag 4
1.3. Sistemul financiar ca ansamblu de relatii financiare pag 6
1.4. Deosebiri intre sistemul financiar public si cel privat pag 7
Cap 2. Caracterzarea sistemului financiar public pag 8
2.1. Definitii abordari ale sistemului financiar public pag 8
2.1.1. Sistemul de planuri financiare pag 9
2.1.2. Sistemul fodurilor financiare publice pag 12 
2.1.3. Sistem de institutii pag 15
2.2. Componentele sistemului financiar public si implicatiile acestora pag 16
Cap 3 Rolul sistemului financiar public in economie pag 20
Concluzii pag 21
Bibliografie pag 21


Extras din referat Cum descarc?

Cap1 Sistemul financiar concept si structura
1.1. Mecanismul financiar- componenta a mecanismului economic
Fiecare economie nationala are propriul sau mecanism de functionare, care poate sa prezinte atat asemanari cat si deosebiri fata de celelalte mecanisme ale altor economii. Asemanarile pot fi reprezentate de: forma de proprietate predominanta (privata sau de stat) asupra mijloacelor de productie; sistemul de conducere al economiei (pe baza legilor si princiilor specifice economiei de piata sau a planului de stat); sistemul de repartizare a rezultatelor muncii; regimul politico-ideologic; participarea la aliantele politice, militare sau la uniuni cu caracter economic. Deosebirile sunt determinate de: nivelul fortelor de productie, marimea rezervelor de care dispune economia nationala, conditiile naturale si dimensiunea teritoriului; structura sociala, gradul de maturizare a relatiilor sociale de productie si a democratismului economic; gradul de independenta a economiei fata de strainatate si obiectivele de politica economica urmarite pe termen lung.
Mecanismul economic reprezinta ansamblul metodelor, procedeelor si instrumenteleor de conducere si reglare a functionarii economiei nationale, utilizate de catre factorii de decizie ai societatii, impreuna cu obiectivele ce guverneza aceasta conducere, reglare si intregul sistem organizational prin intermediul caruia o efectueza. Acesta indeplineste mai multe functii, printre care un loc important il ocupa functia de conducere si de reglare a proceselor economice in concordanta cu interesele nationale Aceasta functie consta in repartizarea resurselor financiare, pe baza solutiilor alternative, pe destinatii apreciate ca fiind in concordanta cu cerintele perioadei si cu interesele nationale.
In tarile cu economie planificata, planul reprezinta principalul instrument de conducere si reglare a proceselor economice , in timp ce in tarile cu economie de piata, piata concurentiala este cea care are un rol major in reglarea proceselor economice, statul asigurand functionarea mecanismului economic.
Statul influenteaza puternic activitatea economica prin utilizarea anumitor instrumente economico-financiare (impozite, taxe, subventii, credite, dobanda, preturi, tarife, curs de schimb etc.) precum si prin finantarea anumitor actiuni pe seama resurselor publice. De asemenea, creeaza cadrul institutional si juridic necesar desfasurarii activitatii. Asadar, mecanismul de functionare a economiei nationale cuprinde componente de natura financiara ce formeza mecanismul financiar.
Mecanismul financiar este constituit din totalitatea structurilor, instrumentelor, metodelor, principiilor si parghiilor economico-financiare, prin intermediul carora se constituie, administreza si utilizeza fondurile banesti publice ale statului, necesare indepliniri functiilor si sarcinilor sale. El exprima de altfel, modul de organizare si conducere a fluxurilor financiare prin care se realizeaza constituirea, repartizarea si utilizarea fondurilor financiare publice in societate. Functionarea mecanismului consta in capacitatea acestuia de a asigura desfasurarea normala a circuitului fluxurilor financiare publice in cuantumul necesar societatii, pentru functionarea normala a tuturor institutiilor publice ale statului prin intermediul carora acesta isi exercita atributiile si functiile.
Componentele mecanismului financiar sunt sistemul financiar ca ansamblu de relatii financiare, sistemul institutiilor financiar-bancare, sistemul fondurilor banesti, parghii financiare, baza normativa privind modul de efectuare a opertiunilor financiar-monetare si modalitatile, tehnicile de conducere si reglare a fluxurilor financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Financiar Public si Impactul Sau in Economie in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!