Sistemul Financiar Francez

Extras din referat Cum descarc?

SCHIMBARI MAJORE IN SISTEMUL FINANCIAR FRANCEZ DIN ANII 70' 
Din 1950 si pana in 1970 sistemul financiar francez francez a fost puternic 
reglementat, cu putina concurenta si o segmentare mare. Sectorul non-financiar privat detinea cantitati relativ mici de active nelichide, finantarea economiei facandu-se printr-un numar mare de transformari in care un rol important a fost jucat de intermediarii nebancari din circuit financiar propriul al Trezoreriei cum ar fi Caisse des depots et Consignation.
In aceea perioada piata monetara era limitata la o piata interbancara, fiind rezervata pentru Banque de France, pentru bancile comerciale si cativa intermediari nebancari privilegiati, titlurile de valoare negociabile nefiind tranzactionate inainte de 1985. Si piata de capital era limitata iar problemele din sectorul privat au fost rezolvate de catre Trezorerie, in functie de propriile necesitati de finantare (care au fost relativ modeste in anii 1960 si inceputul anilor 1970). In plus, aceste piete nu prea interactionau, bancile rareori operand pe piata de capital iar firmele neavand acces pe piata monetara.
Liberalizarea franceza financiara, initiata de planul Barre (1976-81) si continuata succesiv de ministrii de finante in anii 1980 se distinge prin rolul de conducere jucat de catre stat si de agentiile din sectorul public (Serre si Cobham,1990). Ea a implicat crearea sau dezvoltarea de piete noi sau deja existente: Second Market pentru actiunile intreprinderilor mici si mijlocii a fost infiintata in 1983, piata futures MATIF in 1986, si piata optiunilor MONEP in 1988; de asemenea ,liberalizarea a implicat schimbari in structura stimulentelor financiare, destinate sa incurajeze atat o crestere a economiilor cat si a investitiilor in active nelichide.
2 DE LA SECTORUL ' DESCOPERIRILOR DE CONT ' LA ' ECONOMIE 
D'ENDETTEMENT ' 
Pentru o mare parte din anii 1970 si 1980 expunerile standard despre sistemul francez financiar si cel monetar s-au axat foarte mult pe conceptul de economie d'endettement, care a aparut in lucrarea lui Hicks, Criza din economia keynesiana (1974). In aceasta lucrare Hicks incerca sa identifice rolul si puterea politicii monetare. El a introduce o distinctie intre "rularea" activelor si detinerea lor in rezeve de catre firme (spre deosebire de distinctia comune intre activele fizice si financiare), dar constata ca firmele de multe ori nu au nici o rezerva de active financiare pentru ca au facilitati de descoperiri de cont. Apoi el divide economia in ceea ce el numeste "auto-sector", a carui lichiditate se bazeaza in principal pe detinerea efectiva de active lichide si ceea ce el numeste sectorul de "descoperiri de cont", care se bazeaza in principal pe capacitatea sa de a imprumuta atunci cand este necesar. Astfel el constata ca in tari precum SUA auto-sectorul este mare si sectorul de descoperiri de cont mic, dar in altele,cum ar fi Marea Britanie, acesta din urma este mult mai mare.
Hicks examineaza modul de lucru al politicii monetare intr-o "auto-conomie" pura prin intermediul efectelor asupra ratelor dobanzilor si apoi intr-o "economie de descoperiri de cont " pura, unde politica monetara implica si efectele asupra numarului de credite pe care firmele cred ca pot sa le contracteze; aceste efecte cantitative construiesc o pozitie mult mai puternica a bancherilor. El concluzioneaza ca neputinta relativa a politicii monetare este o caracteristica a unei auto-economii. Intr-o economie de descoperiri de cont (sau intr-o economie cu un sector mare de descoperiri de cont), sistemul bancar este mult mai puternic, aceasta putere a sistemului bancar necesitand a fi utilizata cu multa discretie, deoarece de acest lucru depinde credibilitatea bancilor. Aceasta distinctie intre o auto-economie si o economie de descoperiri de cont a fost adoptata si in Franta de catre economistii de la Banque de France si a devenit un element de baza din manualele economice.
La inceputului anului 1980 economistii francezii foloseau deja termenul economie d'endettement ( termen opus celui de economie de piata ) pentru a descrie un sistem in care mare parte din finantare era intermediata in special de banci. Ideea a fost ca cererea de credit a companiilor este rezultatul ( avand in vedere nivelul intern de finantare ) slabiciunii si inelasticitatii cererii de valori mobiliare, care sunt cauzate de limitarea pietelor de capital si de numarul mic de actionari. Preocuparea principala a vizat dificultatile privind controlul monetar intr-o economie in care bancile sunt automat refinantate de catre banca centrala.
Diferenta esentiala intre economie d'endettement si economie de piata nu a constat atat de mult in rolul marginal al pietelor financiare, lucru evidentiat de faptul ca ratele reprezentative ale dobanzilor stabilite de catre banci nu au fost preturi de piata in sensul normal; in plus, finantarea indirecta a fost dominanta si investitiile au determinat acumularile de capital intr-un procent mult mai mare decat invers.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Financiar Francez.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!