Sistemul de Impozite si Taxe Locale din Romania si Rolul Sau

Cuprins referat Cum descarc?

1.Consideratii generale privind impozitele si taxele locale pag. 2
2.Structura sistemului de impozite si taxe locale in Romania pag 4
2.1 Impozitul pe cladiri pag 5
2.2 Impozitul pe teren; pag 9
2.3 Taxa asupra mijloacelor de transport; pag 14
2.4 Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor; pag 18
2.5 Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate; pag 21
2.6 Impozitul pe spectacole; pag 23
2.7 Taxa hoteliera; pag 26
2.8 Taxe speciale; pag 27
2.9 Alte taxe locale. pag 28
3. Rolul impozitelor si taxelor locale in Romania pag 28
4. Concluzii pag 29
Bibliografie pag 31


Extras din referat Cum descarc?

1.Consideratii generale privind impozitele si taxele locale
Pentru a-si putea exercita functiile si sarcinile, organele locale ale puterii si administratiei de stat au nevoie de anumite resurse financiare. Astfel , impozitele si taxele locale, reprezentative pentru bugetele unitatilor administrativ-teritoriale se constituie ca venituri proprii si sunt folosite pentru a finanta cheltuielile acestor bugete. Trebuie precizat ca, impozitele si taxele locale sunt reglementate numai prin lege. Ceea ce le este specific se contureaza in tehnicile de asezare si percepere, mai intai, prin anumite caracteristici. In primul rand, in aria lor de adresare si incidenta intra contribuabilii (dupa sediu ori domiciliu sau locul unde se afla bunurile impozabile) aflati in perimetrul localitatii iar bunurile impozabile ori taxabile sunt situate in unitatile administrativ-teritoriale. O alta caracteristica se refera la faptul ca impozitele si taxele locale reprezinta instrumente de manifestare a autonomiei locale si de asemenea presupun finantarea cheltuielilor publice din bugetele locale.
Contribuabilii (subiecte si platitori) impozitelor si taxelor locale sunt persoanele fizice si juridice ce detin proprietatea sau posesia obiectului de venit sau intreprind actiuni (acte, fapte, activitati economice pe baza liberei initiative) care declanseaza actul de impunere potrivit legii. .Desi bugetele locale au un numar mare de impozite si taxe, totusi cuantumul lor este cu mult sub cerintele de resurse financiare ale acestor bugete. De aceea, pentru a realiza un anumit echilibru, li se pun la dispozitie din bugetul de stat transferuri de fonduri si sume defalcate din impozitul pe salarii.
Avand in vedere asezarea si perceperea impozitelor si taxelor locale se utilizeaza si unele notiuni specifice (anumiti termeni) precum: rangul localitatii (atribuit conform legii) sau zone din cadrul localitatii (zone stabilite de consiliul local, in functie de pozitia terenului fata de centrul localitatii, de retelele edilitare, precum si de alte elemente specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale, conform documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, registrelor agricole, evidentelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau altor evidente agricole ori cadastrele care pot afecta valoarea terenului). De asemenea o notiune caracteristica este nomenclatura stradala si reprezinta lista care cuprinde denumirile tuturor strazilor dintr-o unitate administrativ-teritoriala, numerele de identificare a imobilelor pe fiecare strada in parte, precum si titularul dreptului de proprietate al fiecarui imobil. Nomenclatura stradala se organizeaza pe fiecare localitate rurala si urbana si reprezinta evidenta primara unitara care serveste la atribuirea adresei domiciliului/resedintei persoanei fizice, a sediului persoanei juridice, precum si a fiecarui imobil, teren si/sau cladire.
Dupa caz, consiliile locale, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au posibilitatea de a majora anual nivelul impozitelor si taxelor locale cu pana la 20% (facand insa exceptie anumite taxe). De asemenea autoritatile administratiei publice locale si organele speciale ale acestora sunt responsabile pentru stabilirea, controlul si colectarea impozitelor si taxelor locale, precum si a amenzilor si penalizarilor aferente.
Trebuie mentionat faptul ca accesul este gratuit la orice informatie cu referire la impozite si taxe locale.
Impozitele si taxele locale sunt datorate bugetelor locale de catre persoanele fizice si juridice care, prin ceea ce detin sau ceea ce presteaza intra sub incidenta prevederilor legale privind impunerea.
CONTRIBUABILI 
Persoane
fizice - persoanele fizice;
- contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice pe baza liberei initiative (asociatii familiale, asociatii agricole etc. care nu dau nastere unei persoane juridice);
- contribuabilii persoane fizice care exercita in mod individual sau prin asociere orice progesie liberala ( medic, notar, avocat, contabil, expert tehnic, consultant fiscal, architect, executor judecatoresc etc.)
- comerciantii persoane juridice : regiile autonome, societatile si companiile nationale, societatile bancare si orice alte societati comerciale care se organizeaza si isi desfasoara activitatea in oricare dintre domeniile specifice productiei, prestarilor de servicii, desfacerii produselor sau altor activitati economice, cooperativele mestesugaresti, cooperativele de consum, cooperativele de credit sau orice alte entitati persoane juridice care fac fapte de comert;


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Impozite si Taxe Locale din Romania si Rolul Sau .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!