Sistemul Contabil din Marea Britanie

Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia reglementarilor contabile in Marea Britanie
Marea Britanie este o tara de drept cutumiar, spre deosebire de tarile Europei continentale, bazate pe dreptul scris. Aceasta caracteristica se traduce prin faptul ca, in timp ce pe continent normalizarea a fost asigurata de organisme mai mult sau mai putin independente de puterea publica, in insulele britanice actul de normalizare a fost rodul experientei profesiei contabile liberale.
Contabilitatea este deconectata de fiscalitate, iar influenta profesiei contabile in procesul de normalizare este foarte importanta. Sursa standardelor contabile este organismul privat de reglementare contabila Accounting Standards Board (ASB), dar legea societatilor comerciale ( Companies Act ) cuprinde o serie de reglementari izvorate din directivele contabile europene 
Primele reglementari contabile au aparut in Marea Britanie dupa revolutia industriala si aveau ca obiect doar societatile pe actiuni. Pentru a constitui o societate pe actiuni era necesar un mandat regal (Royal Charte) sau o lege speciala. Odata cu dezvoltarea lucrarilor de infrastructura, cererile de autorizare pentru crearea societatilor pe actiuni au devenit mai numeroase, astfel incat in anul 1844 s-a promulgat Joint Stock Companies Act care permitea constituirea de societati pe actiuni fara aprobarea Parlamentului. Insa aceasta lege a fost anulata, iar la inceputul secolului al XX- lea o noua lege a fost initiata prin care intreprinderile erau obligate sa intocmeasca bilantul si sa-l auditeze.
Perioada interbelica a fost martora unor scandaluri financiare, printre care si falimentul societatii de transport maritime Royal Mail Steam Packet, al carei profit din 1926 era de fapt o pierdere disimulata printr-un transfer din rezervele oculte create anterior.
Practica formarii de rezerve oculte de la inceputul secolului al XX-lea era con siderata ca fiind acceptabila in scopul imbunatatirii rentabilitatii financiare pe termen lung .Profiturile erau puse deoparte in anii buni pentru a finanta anii nefavorabili. In afara de transferul disimulat al unor sume intr-un cont care nu aparea ca post separat in bilant, se subevaluau activele fixe prin inregistrarea de amortizari excesive sau se diminuau mult sub cost stocurile. 
Cea mai importanta reforma s-a produs odata cu adoptarea Companies Act in anul 1947, inlocuita un an mai tarziu printr-o lege consolidata, adica un act normativ care anuleaza toate dispozitiile precedente pentru a le grupa intr-o lege noua. Istoricii apreciaza aportul deosebit al asociatiei profesionale ICAEW in realizarea acestei reforme.
Conform Companies Act 1947, deveneau obligatorii publicarea contului de profit si pierdere, se clarificau notiunile de provizion si rezerva iar crearea de rezerve oculte era interzisa. Legea prevedea ca persoanele care efectuau auditul trebuie sa faca parte dintr-o asociatie profesionala.
Legea companiilor a fost din nou modificata in 1981, urmare a implementarii cerintelor Directivei a 4-a europene.
Aspectele contabile ale Companies Act 1981 cuprind: modelele de prezentare ale situatiilor financiare, regulile detaliate de evaluare si informatiile care trebuie prezentate in notele la situatiile financiare.Legea a fost din nou amendata in anul 1989 odata cu adoptarea celei de 7-a Directive europene.
In Regatul Unit, obligatia situatiilor financiare de a prezenta "a true and fair view" (TFV) (,,o imagine adevarata si onesta") prevaleaza asupra respectarii oricarei alte reglementari. Sensul cerintei TFV este de competenta curtilor de justitie care vor tine seama de opinia expertilor in domeniu, iar viziunea organismului de normalizare Accounting Standards Board va avea o importanta deosebita.
Sistemul contabil britanic are 2 mari trasaturi esentiale si anume simplitatea si libertatea judecatii profesionale
Trasaturile esentiale ale contabilitatii britanice
o participarea nesemnificativa a statului la reglementarea contabila;
o orientarea informatiilor financiare catre nevoile marilor societati comerciale;
o reglementarea si evolutia principiilor contabile prin efortul unei profesii liberale puternice;
o necesitatea realizarii misiunii de control al conturilor, prin serviciile puse la dispozitie de cabinetele de audit.
2. Institutiile normalizarii si reglementarii contabile in Marea Britanie
Comitetul de normalizare contabila britanica a propus in anii '80, crearea unei entitati independente de profesie, dotata cu puterea de a emite norme, inspirata dupa modelul american. Prin Legea companiilor din 1989, guvernul si-a arogat dreptul de a numi un consiliu responsabil cu reglementarea contabila, numit "Financial Reporting Council" (FRC) (Consiliul Raportarii Financiare), care va fi instalat in anul 1990. FRC a fost numit drept unic organism normalizator independent in sfera contabilitatii si auditului, responsabil cu elaborarea si implementarea de standarde. Are in subordine cinci consilii:
o ASB -Accounting Standards Board
o APB -Auditing Practices Board
o POB -Profesional Oversight Board for Accountancy
o FRRP- Financial Reporting Reveiw Panel 
o AIDB- Accountancy Investigation and Discipline Board
ICAEW - a organizat in 1942 un comitet pentru normalizare responsabil a 12 principii contabile intr-o perioada de 25 de ani.
ASC- in 1970 cele sase organisme ale profesiei au decis sa infiinteze ,, Comitetul pentru standarde de contabilitate" ( Accounting Standards Commitee: ASC ), sub egida CCAB (Consultative Committee of Accounting Bodies). Acest organism al normalizarii contabile britanice a emis intre 1971 si 1990, 25 de recomandari (norme, standarde ) numite ,, Enunturi al Practicii Contabile Normalizatoare" dintre care 22 sunt in vigoare si acum.
Pentru a-si realiza obiectivele, FRC dispune de 2 comitete importante: Consiliul standardelor de contabilitate - ASB si Grupul de revizuire a raportarii financiare - FRRP.
Rolul ASB
Emite standarde pentru situatiile financiare anuale, cunoscute sub denumirea de Financial Reporting Standards - FRS si proiecte de norme pentru situatiile financiare.
Publicarea cadrului conceptual britanic (1999), Statement of Principles for Financial Reporting, cu rol deosebit in procesul de normalizare.
A emis pana in prezent 28 de standarde de raportare financiara, intre care unul pentru entitatile mici.
Urmareste convergenta standardelor sale cu cele emise de IASB.
Societatile cotate britanice vor aplica obligatoriu standardele IAS/IFRS pentru situatiile lor consolidate, incepand cu anul 2005.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Contabil din Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!