Sistemul Bancar Romanesc - Prezent si Perspective

Cuprins referat Cum descarc?

Sistemul bancar romanesc - prezent si perspective 3
I. Scurt istoric al sistemului bancar romanesc 3
II. Caracterizarea sistemului bancar actual din Romania 5
II.1. Cadrul legislativ 5
II.2. Structura sistemului bancar 6
Caracteristicile sectorului bancar si structura actionariatului * 7
II. 3 Cadrul institutional 8
II.4 Masuri pentru imbunatatirea sistemului bancar 12
III. Perspective privind sistemul bancar din Romania 14
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul bancar romanesc - prezent si perspective
I. Scurt istoric al sistemului bancar romanesc
In Romania, activitatea bancara si-a facut aparitia la jumatatea secolului XIX, Banca Nationala a Moldovei fiind prima banca infiintata in tara noastra la 12/24 martie 1857, cu sediul central in Iasi si sucursale la Galati si Bucuresti.
Capitalul bancii a fost de 10 milioane taleri de Prusia, impartit in 50.000 de actiuni.
Desi a fost supravegheata de stat, prin doi comisari, dupa mai putin de un an de la primele operatiuni (14/26 iunie 1858), banca a dat faliment, cu toate eforturile guvernului de a o redresa.
Cauzele esecului bancii au fost considerate a fi urmatoarele:
- Banca nu a dispus niciodata de capitalul de 100.000.000 de taleri prevazut in legea de infiintare si subscris de actionari, in bilantul de la 23 decembrie 1858/4 ianuarie 1859 aparand doar suma de 513.570 de galbeni ca provenind din actiuni;
- Imobilizarea capitalului prin acordarea marilor proprietari funciari a unor credite ipotecare cu termen lung de rambursare si realizarea de investitii nechibzuite, pe termen lung, in intreprinderi de stat, numai pentru a inlesni profituri intermediarilor;
- Scontul efectelor emise de comerciantii insolventi;
- Recurgerea la arbitraje in mod excesiv;
- Acordarea de credite si reesalonari ale datoriilor pe baza de favoritisme si cu foloase individuale;
- Acordarea catre stat a unui credit imens, fara sanse de rambursare;
- Speculatiile private ale directorilor in acordarea de credite Lombard;
- Organizarea unor speculatii bursiere in Prusia, avand ca obiect actiunile bancii din Moldova.
In acea perioada, capitalul de imprumut era strans impletit cu cel camataresc, iar cei care detineau aceste capitaluri si se indeletniceau cu astfel de activitati pre-bancare se numeau zarafi, zalogari sau bancheri-camatari.
Zarafii aveau ca pricipala ocupatie, intr-o prima etapa, schimbul de monede, asemanator schimbului valutar astazi. Aceasta activitate era necesara din cauza multitudinii de insemne monetare provenite din diverse tari, pe domeniul tarii noastre.
Serviciile camatarilor, constau in acordarea de credite cu dobanzi foarte mari, credite care au imbracat in principal forma creditului de consum si cea a creditului politic (pentru cumpararea de functii in ierarhia administrativa, inclusiv pentru cumpararea tronului domnesc de la Poarta Otomana).
Potrivit statisticilor, in anul 1860 existau in Bucuresti 96 de astfel de afaceristi, din care 39 erau bancheri-camatari.
Pe masura coagularii afacerilor cu capital de imprumut, au aparut atat in Moldova, dar si in Tara Romanesca si Transilvania - provinciile istorice din cea de-a doua jumatate a secolului XIX-diferite societati bancare cu capital strain sau autohton ( Banca Romaniei-1865, Creditul Funciar Rural si Urban: 1873-1875, Banca Marmorosch-Blank-1874, iar in Transilvania Banca Albina-1872, Banca Furnica-1883 etc.) care au avut o viata mai lunga sau mai scurta, creandu-se premisele infiintarii Bancii Nationale a Romaniei.
Ca urmare, prin Decretul Domnesc din aprilie 1880,se infiinteaza Banca Nationala a Romaniei, banca de "scompt si circulatiune", infiintata dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei si respectand principiile scolii bancare, ca rezulat al dorintei unanime a tuturor participantilor la viata economica a tarii. Banca avea capital atat particular (2/3) cat si privat (1/3). Principalele operatiuni pe care le putea derula BNR, conform statutului erau: scontul, avansurile pe scrisuri funciare, efecte publice si alte valori, emisiunea de bancnote.
" Cu titlu de curiozitate, merita amintit faptul ca Banca Nationala a Romaniei este una din cele mai vechi din lume (in fapt, a saisprezecea banca centrala), devansand in timp institutii prestigioase precum Banca Japoniei (1882), Banca Italiei (1883), Federale-Reserve-Banca Centrala a SUA (1913) sau Banca Nationala a Elvetiei" 
Infiintarea Bancii Nationale a Romaniei a dat un nou avant dezvoltarii capitalului bancar". Avantul capitalului bancar este poate cel mai semnificativ. Dintr-un numar de 1.102 banci comerciale in 1930 s-a ajuns la numai 484 banci, iar in anul 1940 (inainte de cedarile teritoariale) la 446 banci, restul bancilor au disparut prin lichidare si fuziune. Cinci banci concentrau, insa, 25% din capitalul total si 45% din cifra bilanturilor" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar Romanesc - Prezent si Perspective.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!