Sistemul Bancar German-Englez

Extras din referat Cum descarc?

CONCEPTUL DE BANCA
Banca este o institutie financiara ce are ca obiect principal de activitate atragerea de depozite si acordarea de credite. Bancile sunt organizate sub forma unor societati comerciale pe actiuni si isi desfasoara activitatea sub supravegherea bancii centrale. Referitor la originea bancilor, in literatura economica de specialitate se intalnesc diferite pareri si opinii. Unii cercetatori sustin ca primii bancheri au fost cei care efectuau schimbul de bani. Acestia erau numiti zarafi si au fost primii pretuitori ai monedelor si intermediari ai circulatiei monetare.Alti cercetatori, asociaza notiunea de banca, momentului in care un grup de persoane a avut ideea de a primi disponibilitati banesti sub forma de depozite, de la cei care doreau sa faca economii, si a oferi imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare.
Primele dovezi ale unei activitati bancare se regasesc in Orientul Apropiat (Babilon) si Egiptul Antic. In acea perioada, templele erau locurile de pastrare a banilor si tezaurelor. Babilonienii cunosteau practica de a incredinta templelor depozite de valori, iar romanii efectuau in Forum operatiuni de acelasi tip. Egiptenii, asirienii, fenicienii, grecii, ca popoare cu un anumit grad de civilizatie, derulau operatiuni de comert si se ocupau si cu schimbul de monede si de metale pretioase. Trapezitii greci si argintarii romani mijloceau schimbul de monede, primeau depuneri de valori spre pastrare si acordau imprumuturi.La sfarsitul secolului al XI-lea, activitatile din acest domeniu s-au restrans datorita cruciadelor si patrunderii in spatiul european a populatiilor migratoare.Primele institutii de tip bancar, efectuau de regula operatiuni de transfer, astfel incat sistemul de plati sa devina mai eficient. Prima banca de acest tip a fost Banca Venetiei, creata in anul 1171 si recunoscuta oficial in anul 1587, ca Banca di Rialto .In secolele urmatoare au aparut banci similare si in alte centre comerciale: Geneva (1407) , Amsterdam (1609) , Hamburg (1619) , Rotterdam (1635).Dezvoltarea comertului si a bancilor a condus la necesitatea existentei unor centre permanente de afaceri. Astfel, in 1531 s-a deschis la Anvers, prima piata financiara, cunoscuta ca bursa de valori.In sec. XVII-XVIII activitatea bancara se dezvolta in toate formatiunile statale din Europa. Banca din Amsterdam (1609) si Banca Angliei (1694) au devenit modelul pe care s-au bazat structurile bancare create ulterior.In epoca moderna, incepand cu secolul al 
XIX-lea, in toate tarile occidentale are loc un amplu proces de consolidare a sistemelor bancare. Pe langa o dezvoltare relativ uniforma a aparatului bancar, evolutia sa imbraca forme diferite de la o tara la alta.
Unele dintre cele mai mari sisteme bancare:
o sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii , un sistem apreciat prin caracterul sau descentralizat si specializat;
o sistemul bancar britanic , caracterizat printr-un succes deosebit si prin specializare;
o sistemul bancar german , care se individualizeaza prin banca de tip universal ce desfasoara o larga activitate care poate fi comparata cu sectorul comercial, in formele sale " en gros" sau " en detail";
SISTEMUL BANCAR GERMAN
Aparitia acestui sistem a avut loc in anul 1619,fiind realizat dupa modelul Bancii din Amsterdam.Primele banci infiintate sunt Banca din Hamburg si a celei din Nurenberg.Ceea ce a diferentiat sistemul bancar german de celelalte este structura sa complexa si puterea bancilor sale. In 1995 existau aproximativ 3700 de banci legale independente cu peste 48000 de unitati bancare. 
Datorita numarului mare de banci si unitati bancare, Germania era considerata una dintre cele mai puternice autoritati bancare din lume. Primele asocieri ale fondurilor bancare germane au aparut pe la jumatatea secolului XIX-lea, perioada in care bancherii privati nu mai puteau face fata nevoilor financiare din ce in ce mai mari ale companiilor industriale de productie in masa. Criza bancara din 1931-1932 a determinat ca principalele banci din Germania ( Dresdner-Bank, Deutsche Bank si Commerzbank) sa se uneasca din nou intre anii 1957 si 1958, dupa o prima tentativa esuata la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial. 
Printre cele mai mari banci din Germania se afla si bancile ipotecare , care sunt detinute in majoritate de asociatiile de imprumut si companiile de investitii, strategiile lor curente de asigurari bancare diferind in mod considerabil.Bancile comerciale sunt alcatuite din toate bancile private secundare si tertiere. Principalele banci comerciale sunt: Bankgesellschaft Berlin (locul 10 in 2000), Postbank (locul 22), BHF-Bank (locul 27), Deutsche Bank (locul 31).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar German-Englez.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!