Sistemul Bancar Elvetian

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1 DESCRIEREA SISTEMULUI BANCAR ELVETIAN
1.1. Scurt istoric al sistemului bancar elvetian
1.2. Caracteristici ale sistemului bancar elvetian
1.3. Tipuri de institutii din sistemul bancar elvetian
1.4. Indicatori caracterstici de apreciere a sistemului bancar elvetian
CAP. 2 BANCA CENTRALA A SISTEMULUI ELVETIAN
2.1. Scurt istoric al Bancii Centrale
2.2. Organizarea Bancii Centrale
2.3. Functiile Bancii Centrale
2.4. Importanta activitatii economice
CAP.3 BANCI REPREZENTATIVE DIN SISTEMUL BANCAR ELVETIAN
3.1. Credit Suisse
3.2. UBS
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1 DESCRIEREA SISTEMULUI BANCAR ELVETIAN
1.1. Scurt istoric al sistemului bancar elvetian
Secretul bancilor elvetiene are mare legatura cu neutralitatea traditionala a tarii. Este un fel de conventie acceptata de toata lumea pentru a face din aceasta tara un fel de paradis securizat pe toata linia: teritoriul, bancile, chiar si francul elvetian este perceput in acest sens. 
Primele banci private elvetiene au aparut pe la 1680, iar patronii lor garantau cu propria avere toate depozitele clientilor. Acest lucru s-a dovedit o reclama de mare succes si de aici s-a nascut traditia privind securitatea unei banci elvetiene. Inca mai exista 15 banci private, iar politica de garantare a proprietarului se mentine.
Primii clienti mari au fost regii Frantei. La acea vreme, ce putea fi mai bun decat un rege care imprumuta multi bani? Razboaiele erau costisitoare, iar posibilitatea unui monarh feudal de a inapoia banii era mare. Dar in acest caz, discretia era foarte importanta, caci regii Frantei erau catolici, iar majoritatea bancherilor elvetieni erau protestanti, deci considerati eretici. Asa a luat nastere al doilea mare principiu de functionare al bancii elvetiene: secretul absolut. 
In 1713, Marele Consiliu al Genevei adopta oficial un regulament prin care bancherilor le este interzis sa divulge orice fel de informatii despre clientii lor. In general, informatia secreta aduce putere celui care o detine. Specificul bancii elvetiene este de a nu face uz de aceasta putere. O data nascuta traditia in acest sens, banii au inceput sa curga fluviu spre Elvetia, capitalizand practic bancile locale. In vremuri grele, elvetienii au stiut sa isi cumpere efectiv securitatea si sa pastreze neutralitatea tarii. Asa a ajuns banca pilonul strategiei de securitate al Elvetiei. Napoleon insusi a fost un client fidel al bancilor elvetiene. 
Insa abia mondializarea razboiului a adus elvetienilor globalizarea bancara. In preajma celui de-al doilea razboi mondial, evreii au inceput sa-si depuna fondurile in Elvetia. In iunie 1933, Hitler a obligat prin lege populatia sa-si declare toate economiile, chiar si cele din afara tarii. Incalcarea legii se pedepsea cu moartea si, in 1934, trei cetateni germani au fost omorati pentru ca nu isi declarasera conturile din Elvetia. Replica a fost inventarea contului anonim in care nici macar bancherul nu stia numele proprietarului. La acel moment, a fost luata o decizie de catre autoritatile elvetiene privind protectia acestor fonduri si a secretului legat de fondurile respective. Elvetia a avut cele mai generoase legi in ceea ce priveste transferul banilor. Importa si exporta bani fara nici o limita. Exportul banilor era foarte atractiv pentru investitori, deoarece nu numai ca isi puteau investi banii, dar si ii primeau inapoi. Statul elvetian a decretat pedeapsa cu inchisoarea pentru orice bancher care, chiar si dupa pensionare ar divulga secretul bancar. 
Dar Hitler era in mod vadit incurcat de neutralitatea Elvetiei. A respectat-o doar dupa ce bancile i-au finantat ieftin campaniile militare. Intre timp bancherii avusesera ideea de a cota aurul, transformandu-l practic intr-un fel de moneda internationala de schimb. Asa a ajuns aurul evreiesc sa finanteze campaniile lui Hitler: o teorie inca nedovedita nici azi, dar care a dat nastere la mult timp dupa razboi unui adevarat conflict intre comunitatea evreiasca si statul elvetian. 
Totusi, din cauza bancilor unde au existat probleme in trecut, imaginea Elvetiei a avut de suferit. Tocmai din aceasta cauza, bancile fac acum eforturi mult mai mari ca sa evite acele povesti urate. Legile sunt stricte, iar bancile, inainte de a deschide unui client un cont, trebuie sa stie exact cine este clientul si de unde provin banii. Daca se descopera ca sunt bani murdari, bancile nu ii accepta, pentru ca spalarea banilor este interzisa in Elvetia.
1.2. Caracteristici ale sistemului bancar elvetian 
Sistemul bancar elvetian respecta dreptul la intimitate si, nu din intamplare. Elvetia are cele mai dure legi in ce priveste confidentialitatea si secretul financiar. Traditia de a apara intimitatea clientului a facut din sistemul bancar elvetian un succes de-a lungul atator generatii, chiar si inainte de 1934, cand secretul bancar nu era legiferat. 
O banca elvetiana este extrem de sigura, intreaga industrie financiara fiind strict supravegheata de Comisia Bancara pentru ca nimic sa nu afecteze mitul bancilor elvetiene. Pe langa situatia legala, Elvetia are si o traditie in lumea financiara. Mai bine de 35% din veniturile private de pe intregul mapamond au fost investite in sau prin Elvetia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar Elvetian.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!