Sisteme Multi Agent

Extras din referat Cum descarc?

Modele multi-agent sunt folosite in proiectarea unor sisteme software interactive care se bazeaza pe functionarea intr-un sistem stimul-raspuns. 
Sistemele multi-agent modeleaza un sistem interactiv printr-o colectie de agenti specializati care produc si reactioneaza la stimuli existenti in cadrul sistemului.Sistemele multi-agent modeleaza un sistem interactiv prin intermediul unor unitati computationale specializate numite agenti. Un agent se afla la un moment dat intr-o stare, poseda o baza de cunostinte (expertiza), si este capabil sa initieze sau sa raspunda la actiuni.
Un sistem multi-agent poate fi privit ca un sistem in evolutie in care fiecare agent desfasoara o activitate independenta. Modelul bazat pe agenti poate fi asemanat cu un model care are la baza principiile dinamicii populatiei si de stabilitate. In cadrul unui sistem multi-agent, fiecare agenti isi desfasoara activitatea, teoretic, independent de existenta celorlalti agenti. 
Sistemele multi-agent sau paradigmele care au la baza agentii sunt instrumente foarte folositoare pentru modelarea sistemelor de informatie distribuita cu o interactiune sincrona sau asincrona. 
Teoria sistemelor multi-agent este o consecinta logica a dorintei de a dezvolta sisteme inteligente. In prezent, nu exista o metodologie care sa permita o metoda de analiza, specificare, proiectare si implementare a unui sistem multi-agent. Pentru specificarea completa a unui sistem multi-agent este necesara definirea cunostintelor si comportamentului intern al agentilor si modul de interactiune cu ceilalti agenti cu care coexista in cadrul sistemului multi-agent.
In cadrul sistemului multi-agent, intentiile agentului pot fi definite ca un scop ce trebuie atins in momentul realizarii unui set de actiuni. ,,Cunostinta" (know-how) unui agent este abilitatea sau potentialul de a executa o actiune sau un set de actiuni, si in acelasi timp de a emana inteligenta ca urmare a rezultatelor obtinute
Functionalitatea sistemelor multi-agent
In ceea ce priveste functionalitatea, toate actiunile sau sarcinile pe care un agent le poate indeplini in cadrul sistemului in care exista, sunt cerute de catre un alt agent care coexista in acelasi mediu. Cu alte cuvinte, functionalitatea unui agent este definita in concordanta cu rolul sau in cadrul sistemului.
Fiecare agent are un set de cunostinte despre sistemul in care ,,traieste". Aceste cunostinte sunt memorate intern in structura fiecarui agent. Controlul agentului este realizat in corelatie cu specificatia task-urilor pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit si a strategiilor pe care le foloseste. In functie de rolul fiecarui agent modul de definire a scopurilor, planurilor, strategiilor este diferit.
Nu trebuie uitat modul in care reusesc agentii sa convietuiasca in cadrul aceluiasi sistem. Acest lucru se realizeaza printr-un mecanism de comunicare care este bazat pe transmiterea unor mesaje intr-o maniera sincrona sau asincrona. Procesul de comunicare dintre agenti se supune unor reguli precise. Voi aminti aceste reguli fara a le discuta in detaliu mecanismul intim prin care se realizeaza acest lucru :
o agentii sunt conectati prin legaturi de comunicatie unidirectionale destinate transmiterii de mesaje discrete;
o se presupune ca nu exista intarziere in transmisia-receptia unui mesaj;
o in momentul receptiei unui mesaj, agentul receptor cunoaste provenienta mesajului (agentul care a emis mesajul);
o exista definita o relatie de ordine in ceea ce priveste emisia-receptia mesajelor;
o se presupune ca transportul mesajelor este fiabil.
Pe langa acest schimb de mesaje, trebuie realizat un ,,compromis" intre pozitiile agentilor. Cu alte cuvinte, trebuie realizata o intelegere intre agenti pentru satisfacerea constrangerilor la care sunt supusi datorita coexistentei in cadrul aceluiasi sistem. Acest lucru se realizeaza printr-un proces de negociere format din coordonare si cooperare. Cooperarea se refera la faptul ca solutia unei probleme este rezultatul unei interactiuni cooperative la care participa toti agentii. Coordonarea dintre grupele de agenti permite analiza task-urilor ce trebuie realizate si asignarea proceselor grupelor de agenti fara a duplica volumul de munca.
Modelul sistemului multi-agent poate fi folosit pentru a simula orice mediu cooperativ, indiferent de complexitate. In acest sens, sistemele multi-agent profita de participarea dinamica a fiecarei parti componente in beneficiul tuturor.
o agentii individuali nu trebuie sa tina o istorie a informatiilor obtinute de la alti agenti;
o datorita procesului continuu de emitere sau de consumare de informatii, informatiile vehiculate in sistem nu sunt invechite;
o replicarea informatiei este evitata, mentinandu-se in acest mod consistenta in cadrul sistemului;
o modelul bazat pe multi-agenti este scalabil deoarece numarul agentilor este sau poate fi intr-o continua schimbare.
Modele multi-agent care implementeaza sisteme cu o arhitectura modulara paralela propaga conceptul de unitati de interactiune si cooperare.
Aplicabiliatea modelelor multi-agent
Modularitatea si paralelismul sunt mecanisme care sprijina proiectarea iterativa a interfetelor utilizator, a aplicatiilor distribuite si pentru manipularea dialogurilor multithread :
o suport pentru proiectare iterativa: un agent defineste unitatea modularitate. Ca urmare a implementarii acestui concept, este posibil sa se modifice comportarea agentului fara a pune in pericol integritatea sistemului.
o suport pentru aplicatii distribuite: agentul defineste unitatea in cazul procesarii. De aceea este posibil ca agentul sa isi manifeste comportamentul pe procesoare diferite decat pe cel pe care a fost creat.
o suport pentru manipularea dialogurilor multithread un agent poate fi asociat fiecarui fir de executie (thread). Deoarece starea este mentinuta local de catre agent, interactiunea dintre agent si utilizator poate fi suspendata pana in momentul in care utilizatorul doreste reluarea activitatii. In cazurile in care un fir de executie (thread) este prea complex pentru a fi modelat printr-un singur agent, atunci este posibil ca problema sa fi realizata de o colectie de agentii (cooperare intr-un sistem multi-agent).
In plus, pentru a proiecta interfete utilizator performante, modelul multi-agent poate fi implementat foarte usor prin paradigmele limbajelor orientate pe obiecte. Acest lucru poate fi realizat prin asocierea ,,clasa obiect" - ,,agent", unde operatorii clasei si atributele clasei modeleaza setul de actiuni (reguli) si starea agentului. Un obiect si un agent sunt unitati de procesare specializate, ambii decizand propria stare.
In decursul timpului au fost dezvoltate o serie de modele multi-agent pe baza paradigmelor limbajelor de programare obiectuale. Fiecare model dezvoltat are in componenta sa agenti reactivi. MVC (Goldberg, 1984) si PAC (Coutaz, 1987) sunt modele multi-agent. Interviews (Linton, 1986) si Ad'da (Ilog, 1989) sunt exemple de unelte care au la baza modelul multi-agent. Serpent (Bass & Coutaz, 1991) si Sassafras (Hill, 1987) sunt nuclee run-time (run-time kernels) si generatoare de interfete utilizator care au incorporat modelul multi-agent.
Modelul bazat pe Agenti
Programarea vizuala isi propune sa permita descrierea algoritmilor aplicatiilor, in general, a interfetelor grafice cu utilizatorul, in mod special, prin operare directa si tehnici grafice specifice.
Prin operarea directa se urmareste sa se descrie structura si comportamentul entitatilor, obiectelor active (agenti) care au evolutie algoritmica. In acelasi timp, se urmareste modelarea tehnicilor de interactiune din cadrul interfetelor grafice utilizator.
Prin folosirea agentilor in cadrul unui sistem multi-agent se doreste crearea unui model care sa permita definirea structurilor de date, entitatilor program si a constructorilor program.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Multi Agent.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!