Sisteme Informatice Aplicate in Industrie si Economie - Sisteme ERP

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINSUL 1
1. INTRODUCERE 2
2. CONCEPTE DE BAZA IN INFORMATICA ECONOMICA 3
2.1. NOTIUNI GENERALE 3
2.2. SISTEME INFORMATIONALE SI SISTEME INFORMATICE 3
3. SISTEME INFORMATICE DISTRIBUITE 4
3.1. RETELE DE TIP INTERNET, INTRANET SI EXTRANET 4
4. APLICATIILE INTERNETULUI IN ECONOMIA MODERNA 6
5. SISTEME INFORMATICE INTEGRATE DE TIP ERP 8
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Economia este strans legata de tipul de societate in care se desfasoara. Daca in era agricola majoritatea lucratorilor erau cultivatori sau crescatori de animale, ale caror vieti erau centrate in jurul agriculturii, in era industriala are loc o simplificare a proceselor de munca prin introducerea mecanizarii, automatizarii si robotizarii, tehnologia fiind pusa in slujba usurarii muncii fizice. Ca efect negativ intr-o prima faza acest lucru a dus la somaj, dar in era informationala se ajunge ca majoritatea lucratorilor sa fie implicati in crearea, distribuirea si prelucrarea informatiilor, tehnologia fiind folosita pentru cresterea posibilitatilor suplinirii mentale ale lucratorilor. Atat agricultura, cat si industria raman importante in cadrul societatilor informationale, dar majoritatea lucratorilor sunt implicati in activitati de creare, distribuire si prelucrare a datelor si informatiilor. Acesti asa-numiti lucratori de cunostinte ajung azi sa depaseasca numarul celor angajati in agricultura sau in productia industriala in cadrul tarilor dezvoltate ale lumii. De exemplu, in SUA "gulerele albe" (lucratori de cunostinte) au devenit pentru prima data mai numeroase decat "gulerele albastre" (muncitorii) deja in anul 1957, aceasta data este adesea folosita pentru a marca inceputul erei informationale. 
In prezent economia tarilor avansate tinde tot mai mult spre un tip de economie bazata pe cunoastere, prin utilizarea pe scara larga a sistemelor informatice integrate ERP, a sistemelor expert si a sistemelor informatice pentru asistarea deciziei.
2. CONCEPTE DE BAZA IN INFORMATICA ECONOMICA
2.1. Notiuni generale
Informatia dupa forma de exprimare a fenomenelor pe care le reflecta poate fi analogica,
numerica sau cantitativa si nenumerica sau calitativa. Dupa situarea in timp fata de procesul sau fenomenul reprezentat aceasta poate fi activa (dinamica sau operativa), pasiva sau previzionata. Dupa continut deosebim informatii elementare, complexe si sintetice, iar dupa domeniul de activitate pe care il deservesc putem vorbi despre informatii tehnologice, tehnico-stiintifice si economice.
Data reprezinta informatia exprimata intr-o forma concreta. Prin aceasta notiune se intelege un ansamblu de semne si caractere dispuse intr-o ordine reprezentand situatia sintactica a unui sistem de informare. O data devine informatie in masura in care semnificatia sa are un anumit grad de sinteza. Data are o existenta obiectiva, tangibila, reprezentand o informatie potentiala.
Cunostintele includ capacitatea de a evalua informatiile intr-un anumit sens sau scop. 
Prin urmare, intre date, cunostinte si informatii trebuie facuta o distinctie clara, astfel:
? datele reprezinta numere, marimi etc. care servesc la rezolvarea unei probleme sau care se obtin in urma unor cercetari, urmand a fi supuse unor prelucrari, motiv pentru care ele pot fi considerat materia prima a informatiei reprezentand, prin urmare, informatii potentiale.
? informatiile se refera la date organizate care au fost sortate si aranjate dupa criterii specifice unui anumit domeniu de activitate. Ca trasatura fundamentala a informatiei mentionam subiectivitatea;
? cunostintele se bazeaza pe insusirea informatiilor, avand ca efect posibilitatea luarii anumitor decizii.
2.2. Sisteme informationale si sisteme informatice
Sistemul informational reprezinta totalitatea metodelor, procedeelor si mijloacelor utilizate in culegerea, stocarea, prelucrarea, analiza si transmisia datelor in scopul fundamentarii si urmaririi deciziilor la toate nivelurile unei entitati economico-sociale. Sistemul informatic este o componenta a sistemului informational in care mijloacele tehnice de prelucrare sunt calculatoarele electronice.
Prelucrarea datelor pentru a se obtine informatii in scopul luarii anumitor decizii are la baza urmatoarele considerente: 
o informatia apare deseori in alt loc decat cel in care este utilizata; 
o informatia apare deseori in alt moment decat cel al utilizarii; 
o informatia apare deseori sub o forma diferita de cea in care este folosita.
Obiectivele informatiei la nivelul unei firme se refera la:
? satisfacerea unor obligatii legale (orice entitate trebuie sa-si organizeze si sa-si conduca activitatea potrivit Legii nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata. In plus, bilantul si contul de profit si pierdere sunt componente ale situatiilor financiare care se publica. Totodata, respectarea legislatiei fiscale presupune intocmirea unor declaratii vamale, cu privire la TVA sau la veniturile obtinute etc.);
? pregatirea deciziilor pe diferite niveluri ierarhice (intrucat informatia reprezinta punctul de plecare in vederea luarii deciziilor, elaborarea acestora necesita diverse informatii);
? asigurarea comunicarii. Se are in vedere atat comunicarea interna, cat si cea externa. Daca comunicarea interna vizeaza schimburile de informatii verticale (la niveluri ierarhice diferite) sau orizontale (la acelasi nivel ierarhic), comunicarea externa se refera la primirea informatiilor din exterior sub forma documentatiilor, studiilor de piata etc., la difuzarea informatiilor catre exterior prin reclame, publicitate, informari ale actionarilor sau asociatilor etc., precum si la schimburile regulate de informatii cu clientii, furnizorii, debitorii, creditorii etc.
3. SISTEME INFORMATICE DISTRIBUITE
In general, prin sistem, intelegem un ansamblu de obiecte care pot fi lucruri, concepte, fiinte etc. si care se gasesc intr-o anumita interdependenta si interactiune pentru realizarea unui scop comun. 
Un sistem informatic distribuit reprezinta o multime de programe peste o retea de noduri formata din calculatoare, multiprocesoare, procesoare paralele masive, sau statii de lucru, care au acces fiecare la o memorie proprie, dar care pot avea acces si la anumite memorii comune partajate, ce sunt conectate intre ele prin linii de comunicatie - fir, fibra optica, unde radio, satelit, in diverse topologii de conexiune - magistrala comuna, stea . 
Utilizatorii propriu-zisi ai sistemelor distribuite de tip Internet sau intranet (retele in cadrul organizatiilor) sunt in multe cazuri mai putin preocupati de costurile resurselor folosite, fiind interesati mai mult de functionalitatea modalitatii de partajare a resurselor de care trebuie sa se foloseasca in aplicatiile lor. Partajarea resurselor se face incepand de la indivizi foarte apropiati (de exemplu: membri unei familii sau colegi de serviciu care folosesc aceeasi imprimanta sau coopereaza in mod direct prin partajarea unor fisiere comune dintr-un intranet local) si pana la indivizi care nu se cunosc intre ei si nici nu intra vreodata in contact (de exemplu: utilizatorii unor motoare de cautare pe Internet).
Cele mai remarcabile si uzuale dintre sistemele informatice distribuite sunt:retelele de tip internet, cum ar fi SPIRNET; Internet; Fido Net; Intranet si extranet; Nomadic computing si ubiquitos computing; Internet2; PlanetLab.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Informatice Aplicate in Industrie si Economie - Sisteme ERP.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!