Sisteme expert în analiza financiar-patrimonială a firmei

Extras din referat

SISTEME EXPERT IN ANALIZA 
FINANCIAR-PATRIMONIALA A FIRMEI
Ca urmare a tehnologiilor moderne, s-au conceput si realizat sisteme de calcul inteligente ce au facilitat elaborarea de sisteme expert ce inglobeaza atat performantele hardware, cat mai ales procesarea cunostintelor la nivel de expert pentru diverse domenii : stiintifice, economice, sociale, etc. 
Tinand seama de complexitatea problemelor, utilizatorul trebuie sa studieze cazurile in care trebuie sa decida ce sistem de calcul va fi adecvat pentru problema in cauza, dar in acelasi timp si sa "intuiasca" modul de abordare a rationamentelor ce trebuie implementate pentru rezolvarea problemei. In primul rand, trebuie sa se informeze despre existenta problemelor inrudite cu cea in cauza, ce solutii au fost folosite, si in al doilea rand, sa decida ce sistem de calcul trebuie utilizat, precum si ce produse-software pot fi folosite pentru rezolvarea cu calculatorul a problemei in ce se studiaza.
Odata cu dezvoltarea activitatii economice, dar si cu complexitatea ei, informatica castiga tot mai mult teren, devenind astfel indispensabila in activitatea de gestiune si evidenta contabila a unei firme dar si a controlului. Numarul mare de situatii economico-financiare cu care se confrunta o unitate economica,timpul scurt in care trebuie luata decizia in rezolvarea acestora cat si necesitatea utilizarii cunostintelor expertilor din domeniu, au contribuit la aparitia sistemelor expert specializate in luarea deciziilor economico-financiare.
Sistemele expert sunt aplicatiile cele mai des utilizate, fiind folosite in toate domeniile de activitate care necesita analiza unei situatii de catre un expert in domeniu si luarea de decizi in timp optim.
Sistemele expert constituie o clasa particulara de sisteme informatice care se bazeaza pe inteligenta artificiala. Au drept scop reproducerea cu ajutorul calculatorului a cunostintelor si rationamentelor expertilor umani si pot hotari la un moment dat care este cea mai buna varianta de actiune intr-o situatie data.
Sistemele expert pot fi definite ca sisteme de programare bazate pe tehnicile inteligentei artificiale, care inmagazineaza cunostintele expertilor umani intr-un domeniu bine definit si apoi le folosesc pentru rezolvarea problemelor dificile din acest domeniu.
De regula un sistem expert se construieste utilizandu-se un limbaj specializat (LISP, PROLOG, SNARK etc.). El se realizeaza, pe de o parte, de catre specialistii in informatica, dispunand eventual de un produs-program adecvat, iar pe de alta parte, de expertul uman sau de expertii in domeniul vizat.
Un sistem expert trebuie sa indeplineasca anumite obiective:
- sa preia cunostintele de la expert
- sa stocheze cunostintele
- sa permita un dialog prietenos cu utilizatorul
- sa funizeze informatiile solicitate de utilizator
- sa fie capabil sa primeasca informatii din mediul fizic exterior
- sa fie capabil sa actioneze dispozitive si instrumente in functie de decizia pe care a luat-o la un moment dat.
Putem spune ca un sistem expert are urmatoarea structura:
- baza de cunostinte


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Expert in Analiza Financiar - Patrimoniala a Firmei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!