Sisteme Electorale - Germania si Statele Unite

Extras din referat Cum descarc?

Definitia si notiuni ale sistemului electoral si ale scrutinului electoral
Sistemul electoral poate fi definit ca totalitatea normelor juridice privitoare la organizarea desfasurarea si valorificarea rezultatelor alegerilor.Aceasta include un ansamblu de reguli ,acte si proceduri in care se includ si ii dau continut tipurile de scrutin si metodele de transformare a voturilor in locuri si de atribute a mandatelor.
Scrutimul electoral reprezinta totalitatea actelor care constituie operatiunea electorala propriu-zisa. In mod curent scrutinul se confunda cu modul de scrutin care inseamna insa felul in care este concretizat si aplicat actul electoral. 
Consacrarea prin lege electorala a unui anumit mod de scrutin reprezinta un moment de discordie majora intre partidele politice deoarece fiecare dintre modurile de scrutin avantajeaza unele partide dar dezavantajeaza altele. Alegerile au un trecut indelung:au aparut inca din perioada tribala unde,de regula,modul de alegere erau aplauzele sau ovatiile.Evul mediu,mai ales din cauza alegerilor din interiorul bisericii catolice a utilizat votul unanim,situatie care a creat mari dificultati in alegerea papei.
2.Tipologii ale sistemulelor electorale si ale modurilor de scrutin
In epoca moderna si mai ales in sec. XIX a fost ales modul majoritar. In lumea contemporana se practica doua moduri principale de scrutim ,la care se adauga unul mixt:
1. Sistemul majoritar,uninominal sau de lista cu unul sau doua tururi de scrutin.
2. Sistemul reprezentarii proportionale.
3. Sistemul electoral mixt.
2.1 Sistemul electoral majoritar 
Este cel mai vechi mod de delegare a reprezentantilor si a fost utilizat pretutindeni in veacul obtine majoritatea voturilor fara o majoritate absoluta este declarat invingator.
Scrutinul majoritar prezinta urmatoarele forme :
o Scrutinul uninominal - este sistemul in care pentru fiecare circumscriptie exista un singur mandat pus in joc si fiecare alegator dispune de un singur vot prin care alege, dintre mai multi candidati un singur reprezentant; 
o Scrutinul plurinominal - reprezinta sistemul in care pentru fiecare circumscriptie exista mai multe mandate puse in joc si fiecare alegator are atatea voturi cate mandate sunt puse in joc, dar nu poate acorda mai multe voturi aceluiasi candidat; alegatorii desemneaza, dintre mai multi candidati doi sau mai multi reprezentanti ori dintre mai multe liste de candidati, o lista de reprezentanti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Electorale - Germania si Statele Unite.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!