Sisteme electorale - Germania și Statele Unite

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitia si notiuni ale sistemului electoral si ale scrutinului electoral

Sistemul electoral poate fi definit ca totalitatea normelor juridice privitoare la organizarea desfasurarea si valorificarea rezultatelor alegerilor.Aceasta include un ansamblu de reguli ,acte si proceduri in care se includ si ii dau continut tipurile de scrutin si metodele de transformare a voturilor in locuri si de atribute a mandatelor.

Scrutimul electoral reprezinta totalitatea actelor care constituie operatiunea electorala propriu-zisa. In mod curent scrutinul se confunda cu modul de scrutin care inseamna insa felul in care este concretizat si aplicat actul electoral.

Consacrarea prin lege electorala a unui anumit mod de scrutin reprezinta un moment de discordie majora intre partidele politice deoarece fiecare dintre modurile de scrutin avantajeaza unele partide dar dezavantajeaza altele. Alegerile au un trecut indelung:au aparut inca din perioada tribala unde,de regula,modul de alegere erau aplauzele sau ovatiile.Evul mediu,mai ales din cauza alegerilor din interiorul bisericii catolice a utilizat votul unanim,situatie care a creat mari dificultati in alegerea papei.

2.Tipologii ale sistemulelor electorale si ale modurilor de scrutin

In epoca moderna si mai ales in sec. XIX a fost ales modul majoritar. In lumea contemporana se practica doua moduri principale de scrutim ,la care se adauga unul mixt:

1. Sistemul majoritar,uninominal sau de lista cu unul sau doua tururi de scrutin.

2. Sistemul reprezentarii proportionale.

3. Sistemul electoral mixt.

2.1 Sistemul electoral majoritar

Este cel mai vechi mod de delegare a reprezentantilor si a fost utilizat pretutindeni in veacul obtine majoritatea voturilor fara o majoritate absoluta este declarat invingator.

Scrutinul majoritar prezinta urmatoarele forme :

o Scrutinul uninominal - este sistemul in care pentru fiecare circumscriptie exista un singur mandat pus in joc si fiecare alegator dispune de un singur vot prin care alege, dintre mai multi candidati un singur reprezentant;

o Scrutinul plurinominal - reprezinta sistemul in care pentru fiecare circumscriptie exista mai multe mandate puse in joc si fiecare alegator are atatea voturi cate mandate sunt puse in joc, dar nu poate acorda mai multe voturi aceluiasi candidat; alegatorii desemneaza, dintre mai multi candidati doi sau mai multi reprezentanti ori dintre mai multe liste de candidati, o lista de reprezentanti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme Electorale - Germania si Statele Unite.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 173 cuvinte
Nr caractere:
13 182 caractere
Marime:
39.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
sistem, sistem electoral
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!