Seria de standarde de mediu ISO 14000

Extras din referat Cum descarc?

La inceputul secolului XXI problematica protectiei mediului a devenit un lucru foarte important. Nu numai oamenii cu simtul responsabilitatii si cei cu un rol economic sunt nevoiti sa constientizeze si sa recunoasca: relatia noastra cu mediul inconjurator, comportamentul si economia trebuiesc schimbate, ci si omul de rand are responsabilitatea sa ia la cunostinta aceasta realitate. Faptul ca toata lumea constientizeaza ca mediul este in pericol este doar prima statie pe drumul care este menit sa conduca la un viitor in care modalitatea de viata si economia ecologica este ceva natural.
ISO 14000 reprezinta o serie de standarde dezvoltate de Organizatia internationala pentru standardizare pentru abordarea aspectelor legate de managementul mediului. Standardele din acesta serie propun ca obiectiv pentru organizatia implementatoare minimizarea impactului negativ asupra mediului si imbunatatirea continua a performantei de mediu.
In 1991 la initiativa Organizatiei Internationala de Standardizare, s-a creat Grupul Consultativ Strategic pentru Mediu (GCSM), care a avut ca principala sarcina evaluarea nevoilor de standardizare in domeniul managementului de mediu. Evenimentele principale care au precedat constituirea GCSM si au urmat dupa aceea sunt urmatoarele:
In Stockholm, 1972, Conferinta Natiunilor Unite asupra Mediului Uman, a fost primul eveniment care a inscris pe ordinea de zi a unei sesiuni a ONU, la aceeasi masa problemele economice cu cele de mediu.
Recunoscand scara globala a problemelor de mediu, s-a creat Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (CMMD), care si-a propus reevaluarea starii mediului in contextul dezvoltarii fara precedent a civilizatiei umane pe Pamant.
In 1987 s-a publicat raportul CMMD "Viitorul nostrum comun", care este considerat istoric din cel putin doua motive. Introduce termenul de "dezvoltare durabila" si cere industriei sa utilizeze sisteme eficiente de management de mediu.
In 1987 s-a publicat raportul CMMD "Viitorul nostrum comun", care este considerat istoric din cel putin doua motive. Introduce termenul de "dezvoltare durabila" si cere industriei sa utilizeze sisteme eficiente de management de mediu
Printre primele masuri luate de GCSM a fost constituirea a sase grupuri de lucru pe urmatoarele domenii:
- managementul de mediu;
- auditul de mediu;
- etichetarea de mediu;
- performanta de mediu;
- analiza ciclului de viata;
- aspectele de mediu in standardele de produse.
Primele standarde din seria ISO 14000 au fost publicate in 1996. S-a inceput cu standardul ISO 14001, care este baza pentru certificarea sistemelor de management de mediu, insotit de standardul ISO 14004, care il completa cu principii, sisteme si tehnici de implementare. Au urmat alte standarde, din domeniile stabilite de GSCM:
Standarde referitoare la sistemele de managementul mediului 
- ISO 14001 - specifica cerintele pentru un sistem de management de mediu care poate fi auditat in vederea certificarii de o terta parte;
- ISO 14004 - furnizeaza liniile directoare pentru a ajuta o organizatie in elaborarea si implementarea unui sistem de management de mediu.
Standarde referitoare la conducerea unui audit de mediu 
- ISO 14010 - stabileste principiile generale ale auditului de mediu, aplicabile oricarui tip de audit;
- ISO 14011 - stabileste procedurile de audit care au in vedere planificarea, conducerea si realizarea unui audit al unui sistem de management de mediu, pentru a determina conformitatea acestuia cu criteriile de audit;
- ISO 14012 - contine indrumari referitoare la criteriile de calificare pentru auditorii de mediu si auditorii sefi si se aplica atat auditorilor interni cat si auditorilor externi.
Standarde referitoare la utilizarea declaratiilor de mediu si la reclamatii
- ISO 14O20 - stabileste principiile generale care servesc ca baza pentru dezvoltarea unor standarde si linii directoare ISO referitoare la reclamatii si declaratii;
- ISO 14021 - se refera la declaratii de mediu pe proprie raspundere;
- ISO 14024 - principii si proceduri.


Fisiere in arhiva (1):

 • Seria de standarde de mediu ISO 14000.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!