Selecția de personal

Extras din referat Cum descarc?

Selectia resurselor umane reprezinta una dintre activitatile de baza ale managementului resurselor umane care, de regula, se efectueaza in cadrul compartimentului de resurse umane, dar care constituie responsabilitatea managerilor de pe diferite niveluri ierarhice.
Organizatiile, in general, si firmele, in special, au fost dintotdeauna preocupate de selectia personalului, deoarece aceasta activitate poate deveni foarte costisitoare daca angajeaza persoane care, in cele din urma, sunt apreciate ca necorespunzatoare pentru cerintele posturilor.
Din acest punct de vedere, dupa cum mentioneaza Lawrence A. Klatt, Robert G. Murdick si Frederik E. Schuster, selectia personalului poate fi privita ca o activitate de previziune in cadrul careia deosebirile dintre oameni trebuie puse de acord cu deosebirile dintre cerintele posturilor. 
Selectia -  principii, etape si importanta pentru organizatie si oameni
Selectia personalului trebuie privita ca un proces de armonizare, intre cerintele unei functii si capacitatile fizice si psihointelectuale ale candidatului selectionat. Aceasta concordanta determina cantitatea si calitatea muncii angajatului, precum si costurile pregatirii si operarii. Angajatii incapabili de a realiza cantitatea si calitatea muncii asteptate poate costa organizatia, multi bani, timp si unele dificultati.
O asemenea concordanta -  intre cerintele postului si capacitatile angajatului -  este importanta si pentru persoana care solicita functia respectiva. O alegere gresita a profesiunii, sau plasarea intr-o functie nepotrivita poate conduce la eforturi si timp suplimentar pentru angajat care ar putea folosi experienta sa mai bine in alta functie. Totodata, datorita unui plasament nepotrivit poate rezulta un individ nesatisfacut pentru munca sau chiar respins.
Procesul de recrutare si selectie incepe in momentul in care un manager sau un supervizor solicita ocuparea unui post vacant. O data cu solicitarea, este necesara descrierea si specificatia functiei bazate pe analiza functiei.
Responsabilitatile in domeniul selectiei personalului revin atat managerilor, cat si specialistilor din compartimentul de personal, asa cum se mentioneaza in tabelul 1.
Tabel nr. 1. Responsabilitati in domeniul selectiei personalului
Responsabilitati 
Compartimentul personal Manageri
- Asigura primirea initiala a candidatilor;
- Conduce interviul initial de alegere;
- Administreaza testele initiale adecvate;
- Obtine informatii de baza si referinte;
- Propune candidatii pentru selectia finala;
- Asigura examinarea fizica si medicala pentru angajare (daca este cazul);
- Evalueaza rezultatul si eficienta procesului de selectie. - Stabileste cerintele, calificarea si experienta specifica pentru ocupar ea fiecarei functii;
- Participa la procesul de selectie;
- Realizeaza interviul final cu candidatii;
- Luarea deciziei finale de selectie, pe baza avizului specialistilor;
- Stabileste informatiile care trebuie sa fie urmarite privind compatibilitatea persoanelor selectate cu functia;
- Analizeaza efectele si eficienta recrutarii si selectiei personalului.
Sursa: Anton Rotaru, Adriana Prodan, Managementul resurselor umane, p.90
In functie de dimensiunea, profilul si obiectivele politicii si strategiei fiecarei organizatii, asemenea responsabilitati se realizeaza in modalitati diferite, specifice. 
Definire si caracteristici
Selectia resurselor umane se bazeaza pe principiul ca orice om va avea sansa sa ocupe un post numai daca va putea demonstra ca are pregatirea, calitatile si abilitatile necesare.
Procesul de selectie al personalului trebuie privit ca o activitate de armonizare, de adecvare intre cerintele unei functii si capacitatile fizice si psiho-intelectuale ale candidatului selectionat. Angajatii incapabili de a realiza cantitatea si calitatea muncii asteptate pot costa organizatia multi bani, timp si imagine.
Adecvarea dintre cerintele postului si capacitatea angajatului este importanta si pentru persoanele care solicita functia respectiva. Astfel, plasarea intr-o functie nepotrivita poate conduce la eforturi si timp suplimentar pentru angajat, care ar putea folosi si experienta sa mai bine in alta functie sau in alta pozitie. 
Selectia personalului este acea activitate a managementului resurselor umane care consta in alegerea, potrivit anumitor criterii, a celui mai competitiv sau mai potrivit candidat pentru ocuparea unui anumit post.
Daca se are in vedere definitia prezentata, se poate constata ca selectia personalului se integreaza pe deplin in sistemul activitatilor din domeniul resurselor umane, urmand logic dupa analiza posturilor, dupa planificarea personalului care determina posturile ce trebuie ocupate, precum si dupa recrutarea personalului care trebuie sa atraga un numar suficient de mare de candidati potentiali dintre care vor fi alesi cei mai capabili sau mai competitivi sa ocupe posturile vacante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Selectia de personal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Armstrong Michael, Managementul resurselor umane -  manual de practica, Editura CODECS, Bucuresti, 2003.
2. Arthur R. Pell, Managementul resurselor umane, Editura Curtea Veche, Bucuresti 2007
3. Avram Eugen, Cooper Cary, Psihologie organizational-manageriala. Tendinte actuale, Editura Polirom, Iasi, 2008.
4. Craiovan Mihai Petru, Psihologia resurselor umane, Editura Universitara, Bucuresti 2006
5. Deaconu Alecxandrina, Podgoreanu Simona, Rasca Lavinia, Factorul uman si performantele organizatiei, Editura ASE, Bucuresti 2004
6. Johns Garry, Comportament organizational, Editura Economica, Bucuresti, 1998.
7. Manolescu Aurel, Managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti 2001
8. Manolescu Aurel, Lefter Viorel, Deaconu Alecxandrina, Managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti 2007
9. Manolescu Aurel, Managementul resurselor umane, editia a 3-a, Editura Economica, Bucuresti, 2001. 
10. Moldovan-Scholz Maria, Managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti 2000, 
11. Nica Elvira, Managementul performantei, Editura Economica, Bucuresti 2006,
12. Rosca Constantin, Varzaru Mihai, Rosca Ion Gh., Resurse umane-management si gestiune, Editura Economica, Bucuresti 2005
13. Radu Emilian, Managementul resurselor umane, Editura ASE, Bucuresti 2003
14. Rotaru Anton, Prodan Adriana, Managementul resurselor umane, Editura Sedcom Libris, Iasi 2006
15. Zlate Mielu, Tratat de psihologie organizational-manageriala, Vol. II, Editura Polirom, Iasi, 2007.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!