Segmentarea Pieței Globale

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie si particularitati ale procesului de segmentare internationala:
Pentru a identifica pietele tinta, o firma trebuie sa aleaga anumite tari in care sa-si vanda produsele. Chiar daca firma isi propune sa serveasca intreaga piata globala, acest proces este treptat si firma trebuie sa intre mai intai intr-o tara sau intr-un grup restrans de tari. Procesul de selectie a tarilor nu e aleatoriu, ci trebuie folosite anumite criterii practice pentru a segmenta pietele lumii si a alege acele segmente sau tari in care produsele/serviciile firmei sa aiba cele mai mari sanse de succes.
Un segment de piata se refera la un grup de tari asemanatoare in privinta sensibilitatii la anumiteaspecte ale strategiei de marketing. Segmentarea pietei poate fi definita ca o tehnica de impartire a diferitelor tari pe grupe omogene, prin care vanzatorii stabilesc cat de mare va fi grupul de persoane ce va fi vizat de produsele lor. Conceptul de segmentare se bazeaza pe faptul ca o afacere nu poate servi intreaga lume cu cu singur set de politici, deoarece intre tari exista atat diferente economice cat si culturale. Ocaziile de segmentare a pietei internationale pot parea fara sfarsit. Lumea poate fi tratata ca o singura piata uriasa sau poate fi vazuta ca fiind alcatuita din miliarde de piete formate dintr-un singur consumator. Orice grup de oameni intre aceste doua extreme poate fi considerat un segment de piata. Gradul de segmantare e determinat de atractia pe care o exercita un produs asupra unei piete in general si de usurinta cu care acel produs poate fi adaptat unor piete din ce in ce mai specializate. Din acest motiv, cele mai multe firme incep cu un produs care sa atraga cati mai multi clienti posibili si apoi specializeaza produsul pe masura ce capata o mai buna patrundere a pietei.
A lua drept tinta initiala o tara intreaga poate fi riscant, mai ales daca este o tara mare cu
populatie diversa. Conumatorii nu sunt motivati in acelasi mod in actul cumpararii si nici nu solicita aceleasi servicii. Vanzatorii trebuie sa determine modul in care raspund consumatorii dintr-un anumit grup la mixul de marketing care consta in: produs, pretul sau, eforturi de promovare si mijloace de distributie. Informatiile stranse in timpul etapei de cercetare sunt folosite pentru o evaluare initiala, care, de-a lungul timpului va fi mereu ameliorata. Astfel, identificarea unui segment de piata cu caracteristici precise si oferirea unui produs corespunzator asigura un avantaj in fata concurentilor. Dupa ce a fost individualizat grupul de consumatori potentiali si dupa ce a fost stabilit produsul ce le va fi oferit acestora, firma trebuie saconceapa mixul de marketing care asigura satisfacerea segmentului de piata respectiv (segmental tinta de piata sau piata-obiectiv).
Daca segmentarea se face pe mai multe piete externe, se reuseste cresterea volumelor de
productie, ceea ce faciliteaza reducerea costurilor si obtinerea unui avantaj concurential. Segmentarea poate fi abordata si ca un demers prin intermediul careia firma incearca sa realizeze un echilibru intre necesitatea de a reduce costurile si a satisface exigentele consumatorilor care-si doresc un produs personalizat. Chiar daca initial firma a vizat un anumit segment-tinta (de exemplu, managerii de pe piata cu varsta intre 35-40 ani, cu venituri mari), in timp el va fi divizat in grupuri nisa tot mai mici, pe masura ce gusturile consumatorilor sunt intelese mai bine sau pe masura ce ele se schimba. Intr-o piata globala, crescator competitiva, adeseori, supravietuirea si prosperitatea firmei nu e posibiladecat prin identificarea si stapanirea unor nise de piata. O nisa este un segment relativ mic dintr-o piata pe care concurentii si producatorii importanti il scapa din vedere, il ignora sau au dificultati in a-l servi. Nisa poate fi o zona geografica strict limita. Ea se poate referi la nevoile particulare ale unui grup mic, specific de consumatori sau la un aspect oarecum limitat, inalt specializat al unui grup foarte larg de consumatori. In anumite cazuri, piata-nisa poate fi cu adevarat foarte mare, in special daca firma activeaza global. Concentrarea asupra unei piete nisa, conduce la intelegerea totala a cerintelor pietei si satisfacerea deplina a consumatorilor din acea nisa.
Segmentarea pietelor internationale se poate face parcurgand mai multe etape.
- elaborarea unor principii si reguli de clasificare a pietelor lumii;
- segmentarea tuturor tarilor lumii in grupe omogene, avand caracteristici comune;
- determinarea teoretica a celei mai eficiente metode de servire a fiecarui grup;
- alegerea grupului in care perspectiva proprie a comerciantului (punctele lui forte) este in
- concordanta cu cerintele grupuilui;
- ajustarea acestei clasificari ideale la restrictiile reale (angajamente existente, restrictii legale si politice, aplicabilitate).


Fisiere in arhiva (1):

  • Segmentarea Pietei Globale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!