Sectorul Public și Sectorul Privat

Cuprins referat

Capitolul I - Introducere in Economia Sectorului Public .. 3
1. Sectorul Public si Necesitatea Studierii Lui .. 3
2. Manifestarea Sectorului Public .. 5
Capitolul II - Sectorul Public si Interesul Public .. 7
1. Interesul Public .. 8
Capitolul III - Rolul Sectorului Public si Functiile Sale .. 9
1. Importanta Sectorului Public .. 9
2. Functiile Sectorului Public .. 11
Capitolul IV - Optiunea pentru Sectorul Public Versus Sectorul Privat .. 13
Capitolul V - Concluzii Privind Functionarea Sectorului Public .. 16
1. Comentarii Generale Privind Functionarea Sectorului Public .. 16
2. Sectorul Public in Romania .. 17
Bibliografie .. 20


Extras din referat

Sectorul public si necesitatea studierii lui

Sectorul public este prezent in viata economica in mai multe modalitati. Nu exista economie de piata in care sectorul public, mai mult sau mai putin sa nu se regaseasca, direct sau indirect, intre factorii care influenteaza si orienteaza agentii economici, respectiv activitatea acestora. In general, sectorul public este legat de interventia statului in economie si de activitatea guvernului. Exista multe aspecte ale vietii noastre care capata atributul de public si prin urmare, sunt corelate cu sectorul public: invatamant public (de stat), bunuri publice, cheltuieli publice, finante publice, intreprinderi publice (de stat), alegere publica, opinie publica, relatii publice, interes public, servicii publice etc. Multe alte activitati economice reflecta intrepatrunderile dintre sectorul public si cel privat, cum este de exemplu asigurarea calitatii produselor alimentare realizate de societati comerciale private prin controlul realizat de inspectori publici. 
Sectorul public reprezinta acea parte a economiei in care se manifesta proprietatea publica. Ca subiecti de proprietate publica se pot identifica toate agentiile si departamentele guvernamentale, precum si toate societatile publice care produc sau distribuie bunuri publice, private sau mixte. Astfel, ca obiect de proprietate publica se identifica nu numai bunurile publice, ci si unele bunuri private si mixte, adica cele care isi pierd din trasaturile bunurilor publice in anumite conditii de piata. 
Sectorul public, definit in functie de forma de proprietate se caracterizeaza prin doua elemente: dimensiune si intensitate. Dimensiunea sectorului public variaza de la tara la tara, in functie de ideologia politica a guvernului aflat la conducere si exprima domeniile in care se manifesta interventia statului. Intensitatea sectorului public difera nu numai de la o economie la alta, dar si de la un domeniu de interventie la altul si exprima amploarea actiunilor statului in domeniu. 
Economia sectorului public este acea parte a Economiei care studiaza sectorul public prin prisma corelatiei economice fundamentale nevoi-resurse. Nevoia de sector public este o consecinta a pietei si mecanismelor ei care nu genereaza in toate conditiile rezultatele propuse, aparand asa-numitul esec al pietei. Resursele sectorului public abordate complex, in procesul atragerii, utilizarii, administrarii lor se concretizeaza in elemente materiale, financiare si umane care pot fi folosite pentru satisfacerea unor nevoi generale ale societatii. Pentru a intelege economia sectorului public, este necesar sa se depisteze coordonatele sale, care nu sunt altele decat problemele care modeleaza actiunile sectorului public: problema economica fundamentala si aspectele de micro si macroeconomie ale sectorului public, de economie pozitiva si normativa. 
Problema economica fundamentala a sectorului public este gasirea raspunsului la intrebarile ,,CE sa produca?", "CAT sa produca?", "CUM sa produca?" si ,,PENTRU CINE sa produca?". Desigur, productia inclusa in acest context este inteleasa in sens larg, adica acopera intreaga activitate economica. Cu alte cuvinte, odata acceptata prezenta sectorului public in economie, se incearca eficientizarea interventiei sale prin gasirea celor mai bune raspunsuri privind domeniile de interventie, amploarea sau volumul activitatii si modalitatile de realizare a actiunilor publice. 
Microeconomia sectorului public se refera la totalitatea fenomenelor si proceselor economice care caracterizeaza activitatea sectorului public ca agent economic. Este vorba despre ipostaza de producator de bunuri publice, ceea ce implica studierea externalitatilor, poluarii, informatiei in general, a preturilor administrate etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sectorul Public si Sectorul Privat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!