Sectorul Energetic si Mediul in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Impactul sectorului energetic asupra mediului 3
2. Implementarea Directivelor Uniunii Europene. Legislatie si probleme de mediu in Romania 4
2.1. Schimbari climatice 5
2.2. Emisii poluante 6
2.3. Impactul consumului de energie asupra mediului 7
2.4.Impactul extractiei de titei si gaze naturale asupra mediului 8
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Impactul sectorului energetic asupra mediului
Sectorul energetic cuprinde urmatoarele activitati: extractia si prepararea carbunelui, extractia petrolului si gazelor naturale, industria si prelucrarea titeiului, extractia si prepararea minereurilor radioactive, productia, transportul si distributia de energie electrica si termica, gaze naturale si apa calda. 
Unitatile de productie a energiei sunt: centralele electrice si termoelectrice, termocentralele, hidrocentralele si centralele electrice nucleare.
Ritmul de consum al resurselor energetice conventionale a crescut alarmant in ultimul secol, existand un pericol in ceea ce priveste rezervele viitorului si totodata aparitia conceptului de utilizare durabila.
In scopul producerii energiei electrice sau termice, prin arderea combustibililor fosili centralele termice si termoelectrice au facut ca sectorul energetic sa aiba o contributie majora in ceea ce priveste poluarea atmosferei, datorita emisiilor importante cantitativ de dioxid de carbon, dioxid de sulf, monoxide de carbon, oxizi de azot, metan.
Acestea reprezinta surse de emisie in aer a unor micropoluanti periculosi pentru sanatatea noastra si mediu,asa cum sunt: particule de metale grele, unii compusi organic volatile si hidrocarburi policiclice aromatice.
In acelasi timp, emisiile de ape de racire cu temperature ridicate determina afectarea ecosistemelor acvatice ale cursurilor de apa receptoare, iar depozitele de zgura si cenusa rezultate din ardere afecteaza calitatea solului si panzei freatice.
Cele mai importante si mai nocive emisii sunt acelea provenite din arderea carbunilor, in special a carbunilor inferiori. Arderea pacurii este si ea o sursa important de emisii, mai ales de acidifianti atmosferici. In schimb, desi reprezinta o sursa importanta de dixid de carbon si oxizi de azot,arderea gazului natural este arderea cea mai completa, care genereaza emisii reduse de monoxid de carbon, oxizi de sulf si pulberi.
Centralele nuclearo-electrice afecteza mediul prin cantitatile foarte mari de apa necesare in sistemele de racire, prin continutul in radionuclizi al emisiilor in aer si in apa, ca si prin deseurile radioactive produse.
Apa calda evacuata poate determina poluarea termica a cursurilor de apa receptoare iar acest fenomen poate duce la inmultirea unor specii de alge si respectiv disparitia altor specii acvatice.
In prezent, energia nucleara furnizeaza, la nivel global, o proportie redusa din cantitatea totala de energie necesara omenirii.
Evolutia continua a sectorului energetic a determinat cresterea importanta in ultimul secol a emisiilor de gaze cu efect de sera care sunt responsabile de fenomenul de incalzire globala, a gazelor acidifiante care sunt cauza precipitatiilor acide precum si a altor emisii care au un afect daunator asupra mediului si sanatatii umane.
2. Implementarea Directivelor Uniunii Europene. Legislatie si probleme de mediu in Romania
Unul din actorii principali de pe piata internationala a energiei este Uniunea Europeana, ea reprezentand cel mai mare importator si al doilea mare consumator din domeniu.
Un factor economic si geopolitic il reprezinta sectorul energetic, jumatate din aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene depinzand de importuri.
Exista o mare probabilitate ca extinderea Uniunii Europene sa accentueze acest lucru, de aceea Comisia Europeana a lansat o dezbatere prin intermediul Cartii Verzi - "Spre o strategie europeana pentru securitatea aprovizionarii cu energie". Masurile care trebuie luate in sectorul energetic trebuie sa duca la stabilitatea fluxului de energie si ca obiectiv final la mai multa pace, stabilitate, securitate si prosperitate .
Elementele principale ale acquis-ului in domeniul energiei sunt prevederile Tratatului CE si legislatia secundara avand in vedere in primul rand concurenta si subventiile de stat, piata interna a energiei, energia nuclear, eficienta sectorului energetic si protectia mediului.
In ceea ce priveste tara noastra, principalele probleme care au fost discutate inainte de aderare au fost legate de piata interna a energiei (gaze naturale si electricitate), constituirea de stocuri de petrol pentru cazuri de urgenta si siguranta nucleara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sectorul Energetic si Mediul in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!